Osijek
AKADEMIJE DRAMSKE UMJETNOSTI U ZAGREBU

Od samo pet kandidata primljeno čak dvoje Osječana
Objavljeno 23. srpnja, 2016.
Ivana Klaić i Matej Sudarić: Ispunili smo svoj san, studirat ćemo dramaturgiju

Na Odsjeku za dramaturgiju Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu ove je godine na ljetnom roku primljeno samo pet kandidata. Među njima je, međutim, čak dvoje Osječana - Ivana Klaić, donedavno učenica III. gimnazije u Osijeku, i Matej Sudarić, učenik II. gimnazije. Budući da je od njegova osnivanja 1978. godine na Odsjeku za dramaturgiju studirao nevelik broj Osječana, njihov je uspjeh to veći.

Prijamni je ispit, kako je to uobičajeno na umjetničkim akademijama, bio iznimno zahtjevan. Na njemu se stječe 80 posto bodova za upis, ostatak se odnosi na ocjene iz svih četiriju razreda i uspjeh na maturi iz hrvatskog jezika.

“Prijami se ispit sastojao od opće informiranosti o kazalištu, filmu i televiziji, zatim smo na klauzuri trebali napisati prizor u predstavi, sastaviti kazališni repertoar, odabrati redatelje, mjesta gdje bi se održavale predstave i slično”, kaže Matej. Ivana nastavlja kako se drugog dana pojedinačno izlazi pred komisiju od deset članova na čijem je čelu bio Tomislav Zajec. “Ispitivali su nas o pogledanim predstavama i filmovima, knjigama, stručnoj literaturi... Bilo je istodobno i zastrašujuće i zadivljujuće, no svi su članovi bili vrlo susretljivi”, prisjeća se Ivana.

No, da bi uopće došli na prijamni, Ivani i Mateju ponajprije su trebali prihvatiti prijamni rad. “Morali smo napisati vlastiti tekst i teorijski rad. Ja sam se odlučio za usporedbu kazališta i filma, a Ivana za rad o mjuziklu. Napisao sam i pilot-epizodu sitcoma o pljački kladionice na Jugu 2, gdje živim”, objašnjava Matej. Ivana je, pak, odlučila napisati kratku dramu o pacijentu koji dolazi k psihijatru i tamo izbacuje svoje emocije.

Od svojeg budućeg studija očekuju da im da sve “alate” potrebne da se jednoga dana uspješno bave poslom za koji su se školovali. Oboje su kao gimnazijalci pohađali dramske skupine i nadali se upisu na Akademiju. Također, oboje planiraju iskoristiti mogućnost studentske razmjene kako bi stekli dodatna dragocjena iskustva i znanja izvan Hrvatske. Ivana bi u budućnosti voljela vezati svoju karijeru ponajviše uz kazalište, a Matej je zainteresiraniji za film i televiziju. O tome će dobro promisliti nakon tri godine preddiplomskog studija, kada se odlučuju za jedan od četiriju usmjerenja diplomskog studija dramaturgije: dramaturgija izvedbe, filmska dramaturgija, kazališna dramaturgija ili dramsko pismo i filmsko pismo. Iako ih mnogi manje upućeni sada u čudu gledaju kad im kažu što će studirati od jeseni, dvoje mladih darovitih Osječana ne sumnjaju u svoj izbor, a imaju i potporu svojih roditelja, sestara i braće. Sigurni su da će im studij i praksa koju će steći otvoriti mogućnosti za profesionalnu afirmaciju. Nesumnjivo, čut ćemo još za njih.

Ivana RAB GULJAŠ
MATEJ IDE NA MOSTRU

Matej Sudarić ove godine ide na Filmski festival u Veneciju, kao predstavnik Hrvatske u 28-članom mladom žiriju koji će dodijeliti Lux prize. Riječ je o projektu 28 Times Cinema koji potiče kulturalnu raznolikost. Matej se za svoj odlazak na Mostru izborio sudjelovanjem u natječaju koji su, preko Europa Cinemas Networka, provodili i Kinematografi Osijek. Napisao je osvrte na engleskome o trima filmovima i - dobio poziv za Mostru. Već su mu, kaže, stigle i avionske karte.

Možda ste propustili...

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

PLANINARSKO DRUŠTVO ZANATLIJA

Ponovno na Podunavski pješački put u nedjelju

Najčitanije iz rubrike