Regija
ULAGANJE U ZONU

Prerada biootpada u slatinskoj poduzetničkoj zoni
Objavljeno 23. srpnja, 2016.

Pročelnici gradskih upravnih odjela na čelu s predsjednikom Gradskog vijeća Robertinom Repićem, predstavnici komunalne tvrtke Slatina kom na čelu s direktorom Dragutinom Vukom i predstavnici tvrtke Biointegra na čelu s direktorom Franjom Hoićem razgovarali su o projektiranju i izgradnji pogona za obradu biootpada, koji tvrtka Biointegra planira u slatinskoj poduzetničkoj zoni Kućanica-Medinci.

Linija za preradu biološko-organskog otpada koju Biointegra planira u Slatini vrijedna je oko dva milijuna eura i prva je linija u Hrvatskoj za preradu biološko-organskog otpada, ostataka hrane iz domaćinstava i restorana, ali i tehnološkog otpada tvornica kao što je slatinska Marinada.

Takav prerađeni otpad koristit će bioplinska postrojenja, kojima će biti smanjena potreba kukuruzne silaže za 50 posto i bioenergane će postati efikasnije i profitabilnije. Hoić je ukazao na direktivu o zbrinjavanju otpada i na situaciju u našoj zemlji.

– S 1,4 milijuna tona biološko-organskog otpada, koliko se u Hrvatskoj godišnje stvori i baca, mogli bismo opskrbljivati bioplinska postrojenja snage oko 50 MW, uz veliku količinu toplinske energije - rekao je.

Raspravljalo se također o mogućim oblicima suradnje, o mogućnostima i kapacitetima prikupljanja biootpada od kućanstava s područja grada i dovozu u postrojenje tvrtke Biointegra. Dogovorene su konkretne aktivnosti radi ostvarenja uspostavljene suradnje. Zaključak je da je projekt linije za preradu biološko-organskog otpada zanimljiv jer se ljudi rješavaju otpada, a proizvedena energija, toplina i gnojiva ponovno koriste ljudima. To je zelena tehnologija, koja će u budućnosti omogućiti zamjenu za fosilna goriva, rečeno je.P.Žarković

Linija za preradu biološko-organskog otpada vrijedna je oko dva milijuna eura

Možda ste propustili...

IZLOŽBA U KNJIŽNICI U POVODU SVJETSKOG DANA UMJETNOSTI

Blackout poezija - radovi osnovnoškolaca

U INDUSTRIJSKOJ ZONI STRIZIVOJNE

Kvadrat euro, razlika do realne cijene de minimis

KAMEROM SNIMATELJA ŽELJKA FELBARA

Veliko jezero, Europska Amazona, Velika rijeka

Najčitanije iz rubrike