Magazin
SLAVONSKO ČUDO: BELIŠĆE - EUROPSKI GRAD SPORTA

Trijumf grada papira i sporta: U sportski život aktivno uključeno više od 18,5 posto stanovnika!
Objavljeno 23. srpnja, 2016.
LASKAVA TITULA OSVOJENA U KONKURENCIJI GRADOVA DO 25.000 STANOVNIKA

Nakon Lepoglave 2014. i Buzeta 2015. godine, Belišće je postalo treći grad u Hrvatskoj i prvi u Slavoniji i Baranji koji je više nego zasluženo osvojio laskavu titulu Europski grad sporta 2017. u konkurenciji gradova do 25.000 stanovnika.

Tom titulom Belišće se tako priključuje velikoj obitelji europskih sportskih gradova koja će mu omogućiti niz beneficija i stvoriti preduvjete za nove oblike suradnje na mnogo višoj razini, kako bi se sportski procvat tog grada nastavio i u razdoblju koje slijedi.

No put do te titule, reći će Belišćani, nije bio ni lak ni jednostavan, posebno zbog činjenice što je riječ o jednom od najmlađih gradova, ne samo u Hrvatskoj, koji je unatoč svim teškoćama nastavio razvijati i poticati sportski duh u svojih građana i organizacija kako bi najviše mladima stvorio preduvjete da ih udalji od poroka današnjice.

Sve to zajedno, kao i činjenica da Grad Belišće direktno izdvaja 11 posto proračuna za financiranje svojih sportskih udruga, a indirektno i više od 20 posto, što jasno govori da se svaka peta kuna iz gradskog proračuna izdvaja za sport, nemalo je impresioniralu Komisiju ACES Europe, koja je nedavno boravila u gradu u kojem je u sportski život aktivno uključeno više od 18,5 posto ukupne populacije, što je podatak kojim se mogu tek rijetki pohvaliti i koji će se i službeno Europi i svijetu prezentirati 16. studenog ove godine u Bruxellesu na svečanom proglašenju i prigodom dodjele ovog priznanja.

SPORTSKA DUŠA

Sve je počelo, nastalo i održalo se zbog poznatih slavonskih hrastovih šuma, kvalitetne drvne sirovine i poduzetništva jedne obitelji. Poznata slavonska hrastovina bila je glavni razlog što su 1884. godine braća Gutmann, poduzetnici iz Mađarske, došla na to područje i na desnoj obali Drave podigla pilanu. Sve dalje priča je o ulaganjima u nove proizvodne cjeline, u željezničku prugu, podizanje novih tvornica, stambenih zgrada, društvenih prostora i komunalne infrastrukture za sve veći broj zaposlenika i stanovnika novog industrijskog naselja, grada Belišća.

U Belišću naglašavaju da je to zapravo priča o gradu koji je od prvih godina svoga osnutka imao sportsku dušu i dušu koja će iznjedriti blistave rezultate svjetskoga značenja.

- Na području Grada danas je 819 registriranih sportaša u 31 sportskom klubu i s više od 2000 članova i volontera uključenih u rad sportskih klubova, a procjena je, kada pribrojimo i rekreativce, da se više od trećine ukupne populacije bavi nekom vrstom sporta. Svi sportski klubovi članovi su Zajednice športskih udruga grada Belišća (ZŠU grada Belišća), koje financijski podržava Grad - naglašava zamjenik gradonačelnika Belišća Domagoj Varžić, koji je zajedno s pročelnicom Antonijom Andrašek Barić, čelnikom ZŠU grada Belišća te sportskim djelatnicima, pomno radio na pripremi ovog projekta, koji će Belišće smjestiti u društvo najvećih.

Premda je o samim počecima sportskog života u gradu malo pisanih dokumenata, prema usmenoj predaji, još 1888. odigrana je prva nogometna utakmica, a prvu nogometnu loptu u Belišće donijela su tri učenika iz Pečuha - Tomica Bajer, Drago Bauer i Alojz Dvoržak. No pravi počeci organiziranog sporta sežu u 1919. godinu te su također vezani uz nogomet. Prvi klubovi BŠK (Belišćanski športklub) i ŽAK (Željezničarski atletski klub) niz su godina bili rivali na sportskim terenima, a nogomet je i danas najzastupljeniji i najpopularniji sport na području Belišća, s 360 registriranih igrača te s više od 600 članova i volontera, koji djeluju u osam nogometnih klubova.

Najstariji klub koji baštini tradiciju BŠK-a, Nogometni klub Belišće, u svojoj gotovo stogodišnjoj povijesti imao je zapaženu ulogu i u najvišem rangu nogometnog natjecanja u Hrvatskoj. Nakon osamostaljenja Republike Hrvatske NK Belišće bio je tri sezone, od 1992. do 1995., sudionik Prve hrvatske nogometne lige, a danas je sudionik 3. lige Istok te okuplja sportaše svih dobnih skupina, od pretpočetnika i početnika do mlađih i starijih pionira, kadeta, juniora, seniora i veterana.

Prema javnosti vrlo slabo poznatim podacima dobivenim iz Grada, još godine 1924. tvrtka S. H. Gutmann d.d. osnovala je teniski klub pod nazivom Lawn-Tennis Club Belišće (LTC), a zanimljivo je da su se teniski tereni zimi pretvarali u klizališta osvijetljena noćnom rasvjetom. Davne 1930./31. zabilježeno je i postojanje Sokolskog društva s 208 vježbača i 179 podupirućih članova, a od 1930. do 1934. u Belišću je djelovao čak i Aero-klub, čiji su članovi izvodili razne akrobacije na aeromitinzima.

LJUBEK NAJVEĆI

Ipak, najveći rezultati i najsjajnija odličja vezana su uz Kajak klub Belišće i legendarnog Matiju Ljubeka. Rođeni Belišćanin sve što je postigao, a to je u sportu teško ponovljivo, postigao je u svome gradu. Matija je osvajač četiriju olimpijskih medalja - dvije zlatne te jedne srebrne i brončane. Prvu, najsjajniju, zlatnu olimpijsku medalju, za sebe, svoj klub, svoj grad i svoju domovinu, osvojio je prije točno 40 godina, na Olimpijskim igrama 1976. godine u Montrealu, u Kanadi, kao reprezentativac ondašnje države. Bila je to prva olimpijska medalja osvojena u kajaku i kanuu u povijesti toga sporta u Hrvatskoj i Jugoslaviji. Uz to, u njegovoj je riznici i desetak medalja sa svjetskih prvenstava. Ime i rezultati Matije Ljubeka pronijeli su glas o Belišću doslovce po cijelome svijetu, a za popularizaciju kajakaštva i kanuistike te afirmaciju Kajak kluba Belišće njegov doprinos je nemjeriv i neprocjenjiv.

Zanimljiv je i podatak da su sportaši grada Belišća do sada na najvećim svjetskim i europskim natjecanjima osvojili ukupno tridesetak medalja, od kojih 27 pripada kajakašima i kanuistima Belišća, čiji su klub i sportaši tijekom godina već zasigurno stekli titulu institucije.

U priči o sportskim uspjesima Belišćana ne treba zaboraviti ni priču o kuglačici Pavici Galošević-Romić, koja je osvajačica Svjetskog prvenstva u kuglanju u paru, održanog u Luzernu 1978. godine, a sportski ribič, hrvatski reprezentativac Matija Vidaković okitio se titulom pojedinačnog juniorskog prvaka svijeta u lovu ribe u Portugalu 2006. Belišće ima i međunarodnu majstoricu, šahovsku olimpijku i državnu prvakinju 1998. - Zoricu Puljek Salai.

ZŠU grada Belišća krovna je organizacija u sustavu sporta grada Belišća i okuplja 31 sportsku udrugu, a vodi ju predsjednik volonter Milan Zamaklar.

- S obzirom na ispunjenje postavljenih kriterija, koji su ponajprije masovnost i uspješnost pojedinih klubova, ZŠU sukladno s pravilnikom, boduje njihove rezultate i kvalitetu rada i u skladu s tim dodjeljuje novac. Osim toga, Zajednica od sredine 2014. isplaćuje i sportske stipendije sportašima kategoriziranim prema kategorizaciji Hrvatskog olimpijskog odbora. U protekle dvije godine do danas stipendiran je ukupno 21 sportaš te je isplaćeno 48.300 kuna sportskih stipendija - kaže Zamaklar, dodajući da se pod okriljem Zajednice sufinancira i obrazovanje i usavršavanje trenera te organizira škola plivanja za djecu neplivače, a troškove te obuke za djecu s područja Belišća u cijelosti pokriva Grad. Sportske aktivnosti provode sportski klubovi, poslovni subjekti, crkvene organizacije, vrtić i osnovne škole te su zastupljene sve dobne kategorije. Od rekreativnih aktivnosti najviše su zastupljeni zumba, aerobika u bazenu, fitness, pilates, rekreacijsko pješačenje i biciklizam.

INFRASTRUKTURA

Da se u posljednje četiri godine iznos izdvajanja za sport u belišćanskom gradskom proračunu više nego udvostručio, najbolje je vidljivo na sportskoj infrastrukturi, kakvom se ne mogu pohvaliti ni znatno veći gradovi. Belišće tako ima 9 nogometnih igrališta na otvorenom: Belišće 2, Bistrinci, Bocanjevci, Gat, Kitišanci, Tiborjanci, Veliškovci, Vinogradci; 5 rukometnih igrališta: Belišće 2, Bocanjevci, Gat, Vinogradci, te 4 zemljana teniska terena. Raspolaže i odbojkaškim igralištem, 2 košarkaška igrališta, olimpijskim bazenom i manjim bazenom za djecu. Tu su i 4 staze za boćanje, od toga 2 natkrivene, vanjsko vježbalište, staza za riječni ribolov te za rekreativce biciklističke staze u duljini od 8200 metara, kao i 54.684 metra pješačkih staza.

Za sve one koji preferiraju bavljenje sportom u zatvorenom prostoru tu su dvije velike sportske dvorane za košarku, odbojku, rukomet, penjanje na umjetnoj stijeni, dvije manje sportske dvorane za sambu, džudo, stolni tenis, gimnastiku, streljana, zatvorena veslaonica i teretana u Kajak klubu.

Premda je Grad Belišće uz pomoć Osječko-baranjske županije i Ministarstava proteklih nekoliko godina izdvojio znatna sredstva za investicijska i kapitalna ulaganja u sportsku infrastrukturu, od čega je samo obnova sportskih objekata u prigradskim naseljima stajala gotovo 1,5 milijuna kuna, Belišćani su zacrtali velike planove u razdoblju koje slijedi. U fazi realizacije su projekti uređenja terena za mali nogomet s umjetnom travom (za futsal), tribinama i rasvjetom te je u postupku ishođenja potrebna dokumentacija za gradnju zapadne tribine Gradskog stadiona s 1000 mjesta za sjedenje, od čega 400 natkrivenih. Želi se izgraditi i rukometno igralište u Bistrincima, proširiti postojeće boćalište, obnoviti dva vanjska košarkaška igrališta i postaviti nove koševe, izgraditi 5935 metara novih biciklističkih staza te izgraditi 935 metara novih pješačkih staza. Uza sve nastavit će se podupirati i brojne sportske manifestacije u gradu.

Piše: Lidija ANIČIĆ
SPORTAŠI S TEŠKOĆAMA

Posebnu brigu ZŠU poklanja radu s invalidima, a u svom članstvu ima i dva kluba za osobe s invaliditetom - Malonogometni klub Belišće i Sportsku udrugu gluhih Belišće. Njihov član, a ujedno i član Nogometnog kluba Belišće je i Mirko Blažević, član hrvatske nogometne reprezentacije gluhih, a čak je i Državno prvenstvo gluhih u malom nogometu 2014. godine održano u Belišću.

VOLONTERSTVO

Komisiju koja je obišla Belišće ravnodušnom nije ostavila ni činjenica da većina svih voditelja koji djeluju u klubovima svoje dužnosti obavlja bez novčane naknade. Entuzijazam i predan rad za opće dobro njihova su odlika, ali osim u sportskim klubovima svijest o volonterstvu razvijena je i u ostalih 50-ak udruga civilnog društva koje djeluju na području Grada Belišća. Osim toga, kako bi djecu odgajalo u sportskom duhu od najranije dobi, dvoje volontera, stručnih osoba u području kineziologije, dva puta tjedno tijekom pedagoške godine u dječjem vrtiću održava univerzalni sportski sat.

DINKO BURIĆ:
Grad je podrška i oslonac svakom sportskom klubu i udruzi

- Belišće s pravom i ponosno nosi naziv Grad sporta. Nepobitna je činjenica da je Belišće mali grad po broju stanovnika, ali po ostvarenim rezultatima grad vrhunskih sportaša, koji su proslavili sport mukotrpno i ustrajno trenirajući u svome gradu. U kratkoj, ali uspjesima iznimno bogatoj povijesti Belišća ime svoga grada i domovine svijetom su pronijeli brojni kajakaši, kanuisti, kuglači, nogometaši, sportski ribiči, šahisti i brojni drugi sportaši. Ono što spaja sve te sportaše i sportašice, a vrline su i kojima se Belišće ponosi, jesu zajedništvo, entuzijazam i predanost. Tridesetak medalja s najvećih svjetskih i europskih natjecanja, ali i onih najsjajnijih s Olimpijskih igara najbolje govori o tome kako je grad Belišće oduvijek poticao i davao kvalitetno okruženje za razvoj i napredak vrhunskog sporta, ne zanemarujući u isto vrijeme ni značenje rekreativnog sporta kao sastavnog dijela života građana svih životnih dobi. K tomu, s pravom i ponosom uvijek treba istaknuti kako su rijetke i znatno veće sredine od grada Belišća koje se mogu pohvaliti činjenicom da su iz svojih redova iznjedrile pet svjetskih prvaka u četirima različitim sportskim disciplinama. I današnja gradska uprava na čelu s gradonačelnikom, kao i sve prethodne, nastoji stoga biti podrška i oslonac svakom sportskom klubu i udruzi sa željom da svaki pojedini sportaš i svaka ekipa s dostojanstvom i ponosom predstavljaju svoj grad i promiču sportski duh i prijateljstvo među svim narodima i svim ljudima - poručio je u povodu dobivanja titule, između ostalog, gradonačelnik Belišća, dr. Dinko Burić.

Na području Grada danas je 819 registriranih sportaša u 31 sportskom klubu i s više od 2000 članova i volontera uključenih u rad klubova...

Belišćanin Matija Ljubek osvajač je četiriju olimpijskih medalja - dvije zlatne te jedne srebrne i brončane...

U protekle dvije godine do danas stipendiran je ukupno 21 sportaš te je isplaćeno 48.300 kuna sportskih stipendija...

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

USUSRET SEZONI EVENATA: GORAN ŠIMIĆ, PODUZETNIK - NJEGOVA PRIČA

Ja sam dijete Slavonije, tamo sam naučio većinu toga što znam i radim

2

KAMPANJA - ZAVRŠNI KRUG

Mate Mijić: Velika dosada
koja srećom kratko traje

3

NATO - 75 GODINA: OBLJETNICA PROSLAVLJENA I U HRVATSKOJ

Temelji sigurnosti
jučer, danas i sutra