Crna kronika
NIJEMCI: OZLIJEĐEN POLICAJAC

Pijan galamio pa policajca teško ranio nožem u prsa
Objavljeno 22. srpnja, 2016.

NIJEMCI

Tridesetjednogodišnji policajac Policijske postaje Otok teško je ozlijeđen u srijedu navečer na intervenciji u selu Nijemci u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Dok je s kolegom svladavao alkoholiziranog 52-godišnjaka, taj je pomahnitali Nijemčanin izvadio nož i mladog policajca ubo u predjelu lijeve strane prsnog koša.

Ozlijeđeni policajac, inače iz Privlake, odmah je vozilom Hitne medicinske pomoći prevezen u Opću županijsku bolnicu Vinkovci. Kako se neslužbeno jučer moglo saznati, operiran je i izvan je životne opasnosti. Prema navodima Policijske uprave vukovarsko-srijemske, sve se odigravalo u srijedu oko 21.30 sati u Kolodvorskoj ulici u Nijemcima, gdje je policijska ophodnja pozvana na intervenciju zbog narušavanja javnog reda i mira.

Alkoholizirani je muškarac, doznaje se, u svom dvorištu galamio na susjede. Nakon dolaska policije, 52-godišnjak, kojem je kasnije izmjereno 1,83 promila alkohola u krvi, opirao se postupanju policije.

– Policijski službenik teško je ozlijeđen pri uporabi sredstava prisile – rekla je Marijana Maja Barbarić iz PU u Vinkovcima, dodajući da je 52-godišnjak nožem ubo 31-godišnjeg policijskog službenika PP Otok dok su policajci iz ophodnje prema njemu postupali po zaprimljenoj dojavi o narušavanju javnog reda i mira. Policajci su mu, naime, u tom trenutku nastojali staviti lisice na ruke. No, alkoholizirani muškarac pritom je nekako uspio izvaditi nož i teško ozlijediti policajca.

– U alkoholiziranom stanju 52-godišnjak je uhićen i priveden u službene prostorije policije. U tijeku je kriminalističko istraživanje u cilju utvrđivanja okolnosti događaja – priopćili su iz vukovarsko-srijemske policije. Prema saznanjima, 52-godišnjak je otprije bio poznat po slučajevima narušavanja javnog reda i mira. Kvalifikacija kaznenog djela zasad nije poznata, no riječ je o nanošenju teških ozljeda službenoj osobi, što bi, prema zakonu, moglo značiti zatvorsku kaznu. Slučaj je preuzelo državno odvjetništvo.

Prema statistici MUP-a u protekle dvije godine u Hrvatskoj su napadnuta 323 policajca, od čega 25 policajki. Pri tome ih je ozlijeđeno 188, od čega 184 lakše i četvero teško. U istim napadima ozlijeđeno je i 84 građana.

Sanja BUTIGAN

recidivist

NAPADAČU NA POLICAJCA SADA PRIJETI ZATVOR

Osam napada na policajce

Prema službenim podacima PU vukovarsko-srijemske, u prošloj, 2015. godini bilo je šest slučajeva napada na policijske službenike, dok je ove godine dosad bilo osam slučajeva, uključujući i ovaj u Nijemcima. Statistika kazuje i da su policajci te PU u 2015. godini 92 puta morali uporabiti sredstva prisile, a u sedam mjeseci 2016. godine 38 puta.

Dubravko Jagić

predsjednik Sindikata policije

POJEDINI GRAĐANI ZAMIJENILI SU DEMOKRACIJU S ANARHIJOM

Napad je osudio i Dubravko Jagić, predsjednik Sindikata policije Hrvatske. “Napadi na policijske službenike sve su češći zato što sustav ne stoji iza policijskog službenika. Naime, kazna za napad na policajca još je uvijek izražena u nepostojećoj valuti - DEM (njemačkim markama, nap.a.), a iznosi manje nego za nevezanje pojasa. Uz to, pojedini građani pomiješali su demokraciju s anarhijom”, kazao je Jagić, koji smatra kako policajcima treba dati veće ovlasti, a zakonodavci i sudstvo trebaju povećati kazne za napade na njih.

- Napadi na policajce još uvijek nisu kazneno djelo, nego prekršaj. Kakva je to država koja dopušta da se napadaju ljudi koji daju svoj život da bi ju sačuvali, kao i imovinu i život svih građana, pa tako i onih u vladi? - pita se predsjednik policijskog sindikata. Jagić ističe i kako je žalosno što policajci još uvijek, unatoč tome što se godinama upozorava na to, nisu dovoljno opremljeni da bi se uspješno oduprli napadačima.

- Zadužuju po 10-ak tzv. suzavaca po smjeni, pa ih razdužuju kad idu kući. Tražili smo da se svima daju elektrošokeri, no to za sada nije prošlo - dodao je Jagić. S.Lacić

Najčitanije iz rubrike