Novosti
GODINA DANA OD OTMICE

Obitelj vjeruje da je Tomislav Salopek još živ
Objavljeno 22. srpnja, 2016.

Godina je dana od otmice mladog geodetskog tehničara Tomislava Salopeka (31) iz Vrpolja, a za kojeg je tzv. Islamska država tri tjedna poslije na svojim stranicama objavila da ga je pogubila, prethodno objavivši snimak mladog Slavonca nad kojim stoje ISIL-ovi maskirani krvnici. Vijest o otmici mladog Vrpoljčanina u blizini Kaira šokirala je njegovu obitelj, Vrpolje i hrvatsku javnost, a šok je kulminirao objavama ISIS-a koji je za Tomislavov život postavio ultimatum te svoju okrutnost i dramatičnost isteka vremena pojačavao objavom vremenskog brojčanika na svojim stranicama.

Danas, godinu dana poslije, nekako se čini da je u velikoj brzini smjena vijesti o terorizmu i djelovanju ISIL-a šira javnost i politika zaboravila na Tomislava, a njegova obitelj i Vrpolje, koje je Glasova ekipa posjetila jučer, i dandanas vjeruju da je njihov Tomislav živ i da će se jednom pojaviti na kućnome pragu.

- Današnji dan proteći će uobičajeno, kao da se ništa nije dogodilo jer za obitelj i Vrpolje to nije kraj, i dalje čekamo da se naš Tomislav vrati… - kaže općinska načelnica Ankica Zmaić. Stoga, dodaje, Općina, a ni drugi, nisu organizirali ništa službeno za podsjećanje na godišnjicu Tomislavove otmice jer mu se svi i dalje nadaju.

Salopek je otet 22. srpnja 2015., a prva vijest o otmici objavljena je 24. srpnja, kada je francuska agencija France presse izvijestila da su nepoznati napadači oteli u Egiptu hrvatskog državljanina koji je u toj zemlji radio za francusku kompaniju CGG, što je tada potvrdilo i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova. Objavljeno je tada da je Tomislav otet 22. srpnja ujutro na području Kaira dok je službenim automobilom putovao na posao. Dana 5. kolovoza na internetu je osvanula snimka u kojoj ISIL prijeti da će ga pogubiti ako se u 48 sati ne ispuni njihov zahtjev “o oslobađanju muslimanskih žena”. Muškarac u za ISIL-ove zatočenike karakterističnoj narančastoj odjeći predstavio se kao Tomislav Salopek, dao osnovne podatke o sebi i obitelji te kratko prepričao tijek otmice… Odmah je krenula diplomatska inicijativa s hrvatske strane koja je zajedno s egipatskim kolegama krenula u potragu za Salopekom. Tadašnja šefica diplomacije Vesna Pusić sa Salopekovom suprugom odlazi u Kairo, a u međuvremenu istječe 48-satni rok za ultimatum otmičara te se o Tomislavovoj sudbini u tom trenu ništa ne zna. Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović razgovara sa svojim egipatskim kolegom, a Tomislavov otac apelira na otmičare da ga puste. Glas za Salopekovo oslobađanje dižu i predstavnici islamske vjerske zajednice u RH.

Novih vijesti o Salopeku nije bilo tjedan dana, sve do 12. kolovoza 2015., kada je ISIL objavio da ga je pogubio. No obitelj i Vrpolje sve vrijeme ne gube nadu, za njih nije kraj. Tomislavovi sumještani jučer nisu htjeli “pred kamere”, zbog delikatnosti cijelog slučaja.

– Gdje su dokazi da je uistinu pogubljen?! - pita se jedan Vrpoljčanin. Državni vrh zbog osjetljivosti slučaja i sigurnosnog aspekta nije se želio očitovati.

Suzana Župan
“Dajte jednu majicu i Tomislavu kada se vrati…”

Da obitelj i sumještani vjeruju da je Tomislav i dalje živ potvrđuje i priča jednog mještanina.

– Njegovi dečki došli su na ideju da naprave majice s njegovim likom i porukom 'Nikad nisi sam'. Pitali su u njegovoj obitelji imaju li njihovu podršku za to. Rečeno im je – dapače; jednu majicu napravite i za Tomislava kada se vrati… - kaže naš sugovornik.

Više ne odlaze u arapske zemlje

Tomislav Salopek završio je srednju geodetsku tehničku školu i godinama je radio u struci za geofizičke tvrtke u nas i inozemstvu pa je dosad, osim Egipta, prošao i Irak, Siriju, Tunis i druge tamošnje zemlje. Brojni iz njegova kraja pošli su njegovim stopama, neki radeći i s njim, no većinu je njegov slučaj (trajno) vratio kući s rada iz arapskih zemalja. Kako neslužbeno doznajemo, vrlo su rijetki oni koji su se vratili na rad u taj dio svijeta.

Najčitanije iz rubrike