Osijek
POMOĆNE DJELATNICE U ZDRAVSTVU U KBC-u:

Sele nas po odjelima i svako malo pretvaraju u čistačice
Objavljeno 22. srpnja, 2016.

Pacijent u Kliničkom bolničkom centru Osijek koji, primjerice, leži na Klinici za unutarnje bolesti i ondje mu pomoćna djelatnica u zdravstvu odnese krv na analizu ili pomogne obaviti osobnu higijenu, a onda drugi dan tu istu djelatnicu vidi na drugom odjelu s metlom u ruci, može se lako zbuniti. Može se opravdano zapitati kako ista osoba radi na dva različita mjesta i dva različita posla, kaže nezadovoljna skupina pomoćnih djelatnica u zdravstvu koja je došla u redakciju Glasa Slavonije, tvrdeći kako se nad njima u KBC-u Osijek provodi mobbing.

Prekvalificirane 90-ih godina

“Unatrag mjesec dana uz posao upisivanja pacijenata, pratnje pacijenata na dijagnostičke postupke, nošenje krvi na analizu i druge poslove koje su u opisu našeg radnog mjesta, traže od nas da obavljamo i posao čistačice, i to prema zahtjevima Odjela za čišćenje i ostale uslužne djelatnosti. Ovo na Klinici za unutarnje bolesti je više od mobbinga! Krenulo je još od prošle bolničke vlasti koja je vršila pritisak na pomoćno osoblje u zdravstvu, a ovoga što se sad radi najvjerojatnije nema nigdje. Kad smo se prekvalificirali još krajem 90-ih, rečeno nam je da kao pomoćne djelatnice u zdravstvu radimo uz medicinske sestre, no sada nas pretvaraju u čistačice, i to na drugim bolničkim odjelima. Kad iz Odjela za čišćenje požele čistačicu, dobiju jednu od nas, i to bez prava na žalbu”, žale se pomoćne djelatnice koje su svoju priču odlučile podijeliti s javnosti.

Što nas čeka?

Selidba s Klinike za unutarnje bolesti na, primjerice, Kliniku za neurologiju ili Kliniku za ginekologiju kako bi ondje radile kao čistačice umjesto da rade posao za koji imaju ugovor o radu, tvrde, njihova je svakodnevica. U strahu od otkaza, samo jedna od njih odlučila se suprotstaviti i ne pristati na inzistiranje da se iz pomoćne zdravstvene djelatnice, kako kaže, “transformira” u čistačicu. “Ne znam što me čeka, no spremna sam na sve. Tražili su da potpišem kako ne pristajem raditi kao čistačica, ali nisam htjela. Ni na rasporedu koji smo dobili za čišćenje nema ničijeg potpisa, nego samo žig. Rečeno je da ćemo, ako odbijemo raditi kao čistačice, biti poslane na disciplinski postupak i potom dobiti otkaz. Vidjet ćemo što će biti sa mnom”, rekla nam je djelatnica koja, kaže, 21 godinu radi kao pomoćna djelatnica u zdravstvu na istoj klinici.

Raspored rada, točnije čišćenja na Klinici za unutarnje bolesti tijekom srpnja, koji su donijele u redakciju Glasa Slavonije, pokazuje da odabrane pomoćne djelatnice u zdravstvu do kraja mjeseca mogu očekivati (samo) čišćenje.

“Na koje ćemo odjele biti prebačene, ne znamo, no raspored nas je šokirao, to više što smo se u početku nadale da je riječ tek o privremenom obavljanju poslova čistačice. Međutim, sada svaki dan moram gledati raspored koji ću posao obavljati sutra i gdje - jesam li zdravstvena djelatnica ili ću ribati i čistiti. Smatramo da to nije u redu, pa ćemo se žaliti svim instancama”, poručuje skupina nezadovoljnih djelatnica KBC-a.

Marija MIHELIĆ

VLATKO KOPIĆ

v. d. zamjenika ravnatelja KBC-a Osijek

NISAM NI JA ADMINISTRATOR, ALI, AKO TREBA, OBAVLJAM I PAPIROLOGIJU

- Nije ništa neuobičajeno da se prema potrebi djelatnici premještaju u pojedine ustrojstvene jedinice - poručio je dr. Vlatko Kopić, v. d. zamjenika ravnatelja KBC-a Osijek, dodajući kako mu je poznato da su pomoćne radnice u zdravstvu bile nezadovoljne premještanjem jer su do tada radile isključivo na jednome mjestu godinama. Međutim, mirovina se ne može zaraditi, ističe dr. Kopić, radom na jednom mjestu.

- Zapošljavanja nemedicinskog osoblja neće biti. U slučaju da je netko na bolovanju, primjerice čistačica, moramo to mjesto popuniti drugim, odnosno prebaciti djelatnika na drugo radilište. Planiramo izbaciti mjesta pomoćnih djelatnika u zdravstvu i prekvalificirati ih, a ne smatram da netko tko nije spremačica ne može podići krpu. Ni ja nisam administator, ali, ako treba, obavljam i papirologiju - poručio je dr. Kopić.

Dodaje kako je u KBC-u previše nemedicinskog osoblja i najavljuje kontrole bolovanja. Također, tvrdi da se pomoćnim djelatnicima u zdravstvu koeficijent za plaće neće dirati, a naposljetku naglašava kako zahvaljujući Odjelu za čišćenje KBC ima kontrolu kako bi se sustav higijene obavljao prema EU standardima. Dr. Kopić je još dodao kako nije odbačena mogućnost uzimanja studenata za poslove čišćenja, kao što je to učinjeno sa službom nosača.

strah

BOJE SE DISCIPLINSKOG POSTUPKA I OTKAZA

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike