Osijek
ZELENI ČETVRTAK

Miris Mediterana na glavnoj tržnici
Objavljeno 22. srpnja, 2016.

Jučerašnji Zeleni četvrtak na glavnoj osječkoj tržnici bio je obojen u ljubičasto. Naime, kako žetva lavande službeno počinje u drugoj polovini srpnja, ova mirisna mediteranska biljka pronašla je svoje mjesto na središnjem štandu tržnice, pa je osim oku ugodne boje, proširila i divan mediteranski miris na užitak svih posjetitelja.

No, treba istaknuti da se polja lavande dugo nisu mogla pronaći na području Slavonije i Baranje, a to je promijenila upravo Belišćanka Vera Trampus, vlasnica OPG-a Trampus, koja je prvu žetvu ove cijenjene biljke imala prije točno 10 godina.

- Ovaj Zeleni četvrtak stoga može označiti jubilej dolaska lavande na naše prostore, ali osim toga treba iskazati i zahvalnost Veri Trampus, koja osim lavande uzgaja i kadulju, ružmarin, smilje, ali i “zaboravljeni” buhač - naglasila je Ljiljana Olujić.

Organizatorica je tako istaknula i važnost buhača, prirodnog insekticida, koji se nakon zanemarivanja zbog uporabe umjetnih insekticida nedavno vratio u uporabu. Posjetitelji su, osim u rijetkim biljkama, na osječkoj tržnici mogli uživati i u osvježavajućem čaju od kadulje spravljenim s medom i limunom, tako tvoreći savršenu zaštitu organizma od promjenjivog vremena.

Marko MANDIĆ
Barometar cijena

Prodavači zadovoljno trljaju ruke, jer sezonsko voće i povrće odlično se prodaje, čemu ponajviše pridonose povoljne cijene. Stoga kupci u kruškama mogu uživati za 4 kune za pola kilograma, dok će za breskve i nektarine morati odvojiti 6, odnosno 7 kuna po kilogramu. S druge strane, cijena kilograma marelica kreće se između 12 i 15 kuna, šljiva između 4 i 6 kuna, dok osvježavajuće dinje koštaju između 5 i 7 kn/kg, a lubenica između 3 i 5 kn/kg. Što se tiče povrća, klip kukuruza stoji kunu ili kunu i pol, dok se cijene paprika i rajčica kreću između 5 i 7 kuna po kilogramu.

Najčitanije iz rubrike