Osijek
OSJEČKI IZUM

Tuš koji proizvodi struju
i spaja na internet
Objavljeno 22. srpnja, 2016.

Osijek se, usred ljeta, posve neočekivano našao u središtu zanimanja domaće i inozemne javnosti. Razlog posve ljetni - nije u pitanju politika, nego inovativnost i proizvodni potencijal.

Multifunkcionalni tuš za vanjsku upotrebu, koji za rad koristi obnovljive izvore energije - fotonaponsku ćeliju na vrhu konstrukcije, što omogućava spajanje na Wi-Fi internet, rasvjetu tijekom večernjih sati, instaliranje zvučnika, i sve to uz atraktivan dizajn, osmisli su Matias Knežević, Kristijan Gorupić i Niko Jeleč. Odreda osječki dečki, studenti i poduzetnici s poznavanjem informatike i 3D modeliranja. No otkuda ideja?

Zamijetili su, naime, da su po jadranskim plažama, bez obzira na to radi li se o javnim plažama ili hotelskim kompleksima, tuševi vrlo neinventivni, a plaže noću prazne... Stoga su tu vidjeli svoju priliku, osmisli su pametni tuš koji impresionira svojim izgledom i pruža niz komercijalnih mogućnosti.

- Naime, na gornjem dijelu kućišta tuša smještene su solarne instalacije koje upijaju Sunčevu svjetlost (dijelom i zagrijavaju vodu, jer ovo je prije svega tuš), koju potom reproduciraju u večernjim satima - kaže Matias Knežević.

- Kako se na plažama noću ništa ne događa i one su uglavnom u marku, s ovom izvedbom i mogućnostima plažama se nudi posve novi izgled i doživljaj - kaže Kristrijan Gorupić, koji je s Kneževićem osnivač i vlasnik tvrtke Pitaya Solutions, u kojoj je posljednja četiri mjeseca razvijan ovaj proizvod. Treći partner u projektu, Niko Jeleč, za našeg posjeta bio je službeno odsutan.

Kako živimo u vremenima moderne tehnologije, posve je logična odluka da ovaj pametni tuš bude i pristupna točka za Wi-Fi internet...

No tuš, naravno, ispunjava i osnovnu funkciju - tuširanje. Sklopljen je od inoks-cijevi, u njemu je i pročišćivač tako da je zaštićen od kamenca i drugih nakupina, podnice su od bagrema s premazima koji osiguravaju potrebnu higijenu. Prvi tuš koji je sklopljen ima kupca - to je Grad Osijek, bit će postavljen na Srednjoškolskom igralištu. Taj je tuš personaliziran, u inoks je ugravirano ime i simbol Grada Osijeka. No ovu trojku kreativaca tek čeka pravi posao - predstaviti i prodati proizvod.

- Nakon završetka turističke sezone, dakle od listopada, počinje obilazak jadranskih destinacija kako bismo im predstavili, dakako i prodali, naš proizvod - kaže Kristijan.

- Naravno da ćemo ovo međuvrijeme iskoristiti kako bismo ugradili još neke inovacije, pa i tako i doradili sustav za zagrijavanje vode - kaže zaključno Matias.

Dobra je vijest za njih da su nakon medijskog booma počeli stizati i upiti izvana - za njihov prozvod zanimaju se u Italiji, ali i na Floridi! D. Kuštro

ZA PROIZVODNJU - TRI DJELATNIKA

Prva dva tuša u stvarnost su pretvorile vrijedne ruke slavonskih tvrtki (u Slavonskom Brodu, Čepinu...) koje su angažirali osječki inovatori. Ako bude sreće, nadaju se da bi mogli i samostalno krenuti u vlastitu proizvodnju. Za to bi im bila dovoljna tri djelatnika u proizvodnji.

KNEŽEVIĆ I SOLARNI AUTOMOBIL

O Matiasu Kneževiću već smo pisali u našem listu. On je kao srednjoškolac, učenik Elektrotehničke i prometne škole, bio dio tima koji je osmislio i proizveo solarni električni automobil.

Možda ste propustili...

2. KONGRES HRVATSKOG DRUŠTVA ZA BUBREG OKUPIO 250 NEFROLOGA

Kroničnu bubrežnu bolest ima 12 % populacije u RH, a mnogi ne znaju da su bolesni

DANAS U POLJOPRIVREDNOJ I VETERINARSKOJ ŠKOLI

Prodaja prijesadnica i panel “Od škole do doktorata”

Najčitanije iz rubrike