Regija
NAKON POPLAVE VRTOVA

Trunu krumpir, luk i paprika
Objavljeno 22. srpnja, 2016.

JELISAVAC

Stanovnicima Športske ulice u Jelisavcu voda je došla do grla. Poplava je prošla, sunce je zagrijalo, a pravi razmjeri štete tek su sada vidljivi. Bujična voda iz izlivenog korita kanala koja im je poplavila dvorišta i vrtove uništila im je sav trud. Pokušavaju bar na neki način smanjiti štetu, pa vade povrće iz blata.

- Sada, kada se voda povukla, vidimo pravo stanje stvari. Vrtovi su uništeni. Povrće vadim i pokušavam spasiti, ali ne vrijedi. Izvadila sam tri reda krumpira, oprala ga od blata, ali nema mu spasa. Luk sam također izvadila i stavila na travu da se suši, a što će biti, ne znam. I dvorište mi smrdi – požalila se Alenka Lajčak.

Slična je priča i Senke Mohile, u čijem vrtu povrće trune u blatu.

- Paprika i rajčica trunu, a i luk. Sve je propalo - pokazuje nam Senka dok gazi po blatu u vrtu.

U dvorištu Ota Kolembusa situacija je mnogo teža. Vodena bujica uništila je sav obiteljski trud. Osim vrta poplavna voda uništila je bale sijena, slamu te djetelinu.

- Sijeno i slama zaudaraju od vlage, a strah me kositi i djetelinu za svinje. Izgubio sam najmanje 400 kilograma krumpira, a stradalo je i ostalo povrće. Mučiš se, siješ, sadiš, kopaš i na kraju ti voda sve uništi. I tako svaki put od 2001. godine, kada pada jača kiša, mi imamo poplavu. Već nam je dosta toga da ono što radiš tijekom godine nestane za nekoliko sati jake kiše – jada se Oto.

Kako saznajemo, razlog ovomu leži u kanalu za slijevne vode koji se nalazi iza njihovih vrtova i polja. Zbog loše uređenosti voda se izlijeva iz nabujalog kanala i poplavljuje poljoprivredne površine i okućnice.

- Taj je kanal uzrok poplava i naših briga i nevolja. Odvodni kanal je zakrčen i zarastao. Nitko ga ne održava. Nakon jačih kiša većina nas ima problema u vrtovima i poljima, a od toga živimo – kaže Oto, koji nas je odveo do kanala da se i osobno uvjerimo kako to uistinu izgleda. Kanal je zarastao ne samo u travu nego u šiblje i drveće. Njegov susjed, 76-godišnji Andrija Kurtek ogorčen je neodržavanjem kanala iz kojeg se voda izlila u njegovo polje kukuruza. Da bi izbjegao veću štetu, oko polja je ručno iskopao kanale za otjecanje vode. Sjeća se kako su se odvodni kanali nekada čistili.

- Nije kanal zatrpan nanosima mulja i taloga, već granja i drveća koje je izraslo zbog višegodišnjeg neodržavanja. Kanali za odvodnju oborinskih voda gotovo nikada nisu bili potpuno zapušteni. Prije su se ručno čistili svakih nekoliko godina, a sada imaju i mehanizaciju, pa se ništa ne radi – rekao je Kurtek.

Snježana FRIDL
“Neka mi Hrvatske vode vrate slijevnu naknadu da kupim zimnicu”

Andrija Kurtek dodaje kako za Hrvatske vode, kojima plaća naknadu za uređenje voda, ima konkretan prijedlog, baš kao i za Grad Našice. “Godišnje platim 400 kuna slijevne naknade. Za deset godina to je 4000 kuna. Nek mi onda Hrvatske vode pošalju taj iznos da si ove godine kupim povrće za zimnicu, a koje mi je voda odnijela. A gradskom djelatniku koji je bio kod mene rekao sam da mi Grad pošalje 50 kuna da platim misu i da se u selu molimo da više ne bude poplave. No najbolje bi bilo da Hrvatske vode rade svoj posao i da nas ubuduće zaštite od ovakvih katastrofa. Novac od slijevne naknade dobiju jer prijete ovrhom ako ne uplaćuješ. Prema tome, neka pošalju bager da produbi kanal koji nas ugrožava”, poručio je Andrija Kurtek. Iste riječi potvrdili su i ostali naši sugovornici iz Športske ulice, kojima je dosta slušati tvrdnje iz Hrvatskih voda da sustav obrane funkcionira, a da su velike poplave rezultat ekstremnih oborinskih voda, na koje se nažalost ne može utjecati.

Možda ste propustili...

OPĆINA: OBAVIJEST, OPOMENA PA KAZNA

Za zapuštene okućnice kazne od 300 do 1300 €

U UTORAK, 23. TRAVNJA

Babina Greda slavi Dan općine

Najčitanije iz rubrike