Regija
NOVA AFERA U SIBINJU

Načelnik Josip Pavić ne dopušta ulaganja u zoni poduzetniku Ljubi Čepi?
Objavljeno 22. srpnja, 2016.

SIBINJ

Za općinu Sibinj u Brodsko-posavskoj županiji hrvatska javnost saznala je prije pet godina, kada su izrečene prve nepravomoćne presude sudionicima sibinjske afere (bivšem načelniku Ivici Batiniću i ostalima), koji su tu općinu zbog malverzacija s državnim zemljištem (poklonjenom za poduzetničku zonu) osiromašili za 58 milijuna kuna. Zbog proceduralne pogreške slučaj je vraćen na ponovno suđenje, no zbog poduzetničke zone, koja bi trebala biti mamac za ulagače, sada se proziva aktualnog načelnika Josipa Pavića. Povratnik iz Njemačke Ljubo Čepo proziva ga zato što koči njegovu investiciju - u koju je do sada uložio više od dva milijuna eura, “jer za komunalni doprinos traži preko milijun kuna, premda je u prvotnoj odluci od prije osam godina taj iznos bio gotovo šest puta manji”.

Načelnik demantira

- Nedajbože da kočimo razvoj općine, no moraju se poštovati odluke Općinskog vijeća , a ono ima mogućnost mijenjati iznos doprinosa ako je to u interesu općine. Odabrali smo neku prosječnu cijenu od 18 kuna po kubiku, premda je Grad u svojoj zoni do naše odredio 25 kuna, a većina općina i iznad 30 kuna - navodi Pavić, koji je s mladom odabranom ekipom u proteklih pet godina uspio revitalizirati općinu i, unatoč nekadašnjem bankrotu, uspješno namiriti naslijeđene dugove od 8,5 milijuna kuna te je razvijati svaki dan - što potvrđuju i neki mještani. To ne zanima ulagača koji je s njemačkim partnerom kupio 30.000 četvornih metara zemljišta, gdje je podignuta velika hala u kojoj će biti smješten moderni pogon za procesnu industriju - proizvodnju dijelova za termoelektrane. Od 2010. godine, kažu vlasnici zemljišta, onamo je trebala biti dovedena kompletna infrastruktura - cesta, kanalizacija... da sve stave u funkciju. No prvotni dogovor za komunalni doprinos (tri kune po kubiku zemljišta ), s tadašnjom općinskom vlasti, nije ispunjen.

- Oni nemaju pravo mijenjati iznos. Ja ne prihvaćam povećanje. Osim toga, tražim da to kompenziramo gradnjom onoga čemu je novac namijenjen - za cestu, vodu, struju..., što se kao mogućnost navodi u Županijskom glasniku. Ali oni to neće - ističe Čepo, navodeći kako Općina taj novac neće dobiti bez Ustavnog suda. Dodaje kako su se žalili Županijskom uredu na rješenje Općinskog vijeća i dobili potvrdu da je rješenje ništavno jer ga Pavić nije imao pravo potpisati.

- Mi sad i nemamo rješenje i ne znamo koliko trebamo platiti - kažu otac i sin, Ljubo i Vlatko Čepo. No Pavić, koji je mjesto načelnika preuzeo tri godine nakon Čepine kupnje zemljišta, objašnjava kako je komunalni doprinos javno davanje koje je jasno propisano Zakonom o komunalnom gospodarstvu RH i koje je dužna podmiriti svaka pravna i fizička osoba koja pristupa gradnji svog objekta. A vlasnik zemlje imao je priliku platiti niži iznos, premda to nije učinio.

Potpis neovlaštene osobe

- Općina Sibinj vjerojatno je jedina općina u Hrvatskoj u kojoj je zemljište u poslovnoj zoni prodavano bez izgrađene komunalne infrastrukture, što je glavni preduvjet da poduzetnici što prije počnu rad. S obzirom na to da je zemljište sada u privatnom vlasništvu, Općina ne može dobiti sredstva od fondova za izgradnju komunalne infrastrukture kako bi se izbjeglo pogodovanje i povećanje vrijednosti zemljišta u privatnom vlasništvu - kaže Pavić. Stoga im jedino preostaje da sami izgrade komunalnu infrastrukturu ako žele zonu malog gospodarstva, a to košta. I zbog toga je Općinsko vijeće na sjednici od 31. listopada 2014. jednoglasno (razne političke opcije) donijelo Odluku o većem komunalnom doprinosu općine Sibinj, a odluku je potpisao načelnik. No sukladno s propisima, sva rješenja treba potpisati pročelnik jedinstvenog upravnog odjela, po struci pravnik, kojega, kaže Pavić, tada nisu imali, pa se županijska primjedba odnosi na “potpis neovlaštene osobe”.

- Zaposlili smo pravnicu, pa će ovih dana poduzetniku biti dostavljeno rješenje s istim iznosom komunalnog doprinosa - naglašava načelnik, koji “novu aferu” smatra političkim podmetanjem bivšeg kadra, kojemu smeta potpuno promijenjena slika i napredovanje općine.

- U zimu 2011. godine zatekli smo Općinu s blokiranim računom, ovrhama i bez grijanja, telefona i struje, pri čemu su općinski djelatnici radili deset mjeseci bez plaće.

Danas možemo istaknuti da smo vratili naslijeđene dugove u visini od 8,5 milijuna kuna, pokrenuli najveći infrastrukturni projekt u našoj županiji – izgradnju kanalizacijske mreže, u vrijednosti od 125 milijuna kuna, da u rujnu krećemo u gradnju prvog dječjeg vrtića na području naše općine te da smo pokrenuli niz mjera za poboljšanje kvalitete života naših mještana. Štitimo i uvijek ćemo štititi interese naših stanovnika i boriti se za dobrobit općine Sibinj - naglašava načelnik, držeći da, ako se ne ponašaš kao u svojoj kući, nema napretka.

Marija RADOŠEVIĆ

podmetanje?

NEKOME SMETA USPJEH OPĆINE

Dogovora (ne)će biti

S građevinskom dozvolom svaki dan raste hala budućeg novog pogona obitelji Čepo koji neće dobiti uporabnu dozvolu dok ne bude plaćen komunalni doprinos, a on, prema riječima načelnika, neće biti manji. Vlasnik pak odbija platiti veći iznos i kaže “zamolit ću ga kao čovjeka da sjednemo i da se dogovorimo o prvotnim uvjetima i da to kompenziramo - da ja izgradim 600 metara ceste, da dovedem vodu, struju... za taj iznos i da ova zona počne živjeti". "O tome odlučuje Općinsko vijeće, no mislim da je to nemoguće jer ne možemo mi biti odgovorni za nešto što bi netko drugi radio. Takva praksa nigdje ne postoji”, odgovara Pavić, očekujući da će gospodarska zona ipak profunkcionirati na dobrobit svih stanovnika općine.

18

kuna po kubiku nova je cijena

Možda ste propustili...

“ANTUN HORVAT” NA NATJECANJU WORLDSKILLS CROATIA 2024.

SSŠ domaćin u disciplini Pekarstvo

NA KROVOVE POGONA POSTAVLJENA SUNČANA ELEKTRANA, JEDNA OD NAJVEĆIH U SLAVONIJI I BARANJI

Grad-Export na struji će godišnje uštedjeti 140.000 eura

OBILJEŽENE OBLJETNICE ROĐENJA VELIKANA

Cvijeće pred bistama Kršnjavoga i Bilinskog

Najčitanije iz rubrike