Kultura
UMJETNIČKA AKADEMIJA U OSIJEKU

Saša Došen Lešnjaković: Oblikovanje i tehnologija lutke na našim se prostorima ne studira!
Objavljeno 22. srpnja, 2016.

Na Umjetničkoj akademiji u Osijeku drugi je put održana godišnja izložba studenata preddiplomskog sveučilišnog studija Kazališno oblikovanje koji djeluje u sklopu Odsjeka za primijenjenu umjetnost. Voditeljica odsjeka je doc. art. Saša Došen Lešnjaković.

Vrijedi li što izdvojiti s izložbe?

- Studenti su predstavili doista širok spektar radova uz evidentno razumijevanje funkcioniranja likovnosti primjerene kazališnom mediju. Raduje me što su se ozbiljno prihvatili rada na doista kompleksnim zadatcima, kako umjetničkih, tako i povijesnoteorijskih kolegija. Koncepti i likovna rješenja prostora nastali u okviru kolegija Scenski prostor pokazuju sposobnost analitičkog iščitavanja dramskog teksta, kao i sintetiziranja značenja sadržanih u tekstu u inovativna rješenja prostorne dramaturgije. Suvisli su i promišljeni radovi s područja kostimografije, a razigrani, većini posjetitelja vjerojatno najzabavniji, ali tehnološki kvalitetno izvedeni radovi s područja lutkarstva, maske i rekvizita. Vrijedi istaknuti da su svi redoviti studenti bili aktivno uključeni u oblikovanje i izradu scenskog dekora za mjuzikl “Moje pjesme, moji snovi” HNK-a u Osijeku. Svoje su umijeće pokazali i u suradnji s Odsjekom za kazališnu umjetnost pri realizaciji ispitnih produkcija glume i lutkarstva, oblikovali su kostime za dobrotvornu “Operno-kostimografsku promenada Mursica – za ljubav” Lions cluba Mursa, surađivali s Gradskim kazalištem “Joza Ivakić” iz Vinkovaca, sudjelovali na festivalu Dioniz, Lošinjskom književnom festivalu te nultom festivalu “Umjetnost i žena” u svibnju.

Ovaj je odsjek “najmlađi” na UAOS-u.

- Na odsjeku se trenutačno izvodi preddiplomski studijski program Kazališno oblikovanje, po svojoj strukturi i nastavnim sadržajima jedinstven u Hrvatskoj i u široj regiji, s obzirom na to da su jednakopravno zastupljene tri discipline: kostimografija, scenografija i oblikovanje i tehnologija lutaka. To je izuzetno bitno jer je za kvalitetan profesionalni rad na bilo kojem od ta tri područja potrebno razumijevanje dramaturgije likovnosti u širem smislu izvedbenih umjetnosti. Trenutačno u dvije klase obrazujemo 16 redovitih i troje izvanrednih studenata. Pokretanje studija bilo je logičan korak jer su kvalitetni, od struke prepoznati projekti bili realizirani u suradnji Odsjeka za kazališnu i Odsjeka za likovnu umjetnost. U izradi su studijski programi diplomskih studija Scenografija, Kostimografija i Oblikovanje i tehnologija lutke koji će pružiti mogućnost uže specijalizacije, a čije se izvođenje planira za akademsku godinu 2017./2018.

Što je točno djelokrug Odsjeka?

- Imajući u vidu razvitak tehnologija i medija, kao i potrebe tržišta rada za kreativnim mladim kadrovima, uz postojeće kvalificirane nastavničke kadrove UAOS-a koji, uz pedagoški rad, svi aktivno sudjeluju u realizaciji profesionalnih projekata na području kostimografije, scenografije, lutkarstva, dramaturgije i pisanja scenarija, oblikovanja zvuka, filmske i TV fotografije i slično, Odsjek, uz studije vezane za primijenjenu kazališnu likovnost, planira pokretanje preddiplomskog studija Medijsko oblikovanje kao osnove za razvoj uže specijaliziranih umjetničkih diplomskih studija čiji bi nastavni sadržaji bili fokusirani na stjecanje znanja i vještina neophodnih za kvalitetan rad u okviru današnje medijske produkcije.

Koji su vam ciljevi?

- Upravo zbog osviještenosti naše dekanice, prof. dr. sc. Helene Sablić Tomić, uspjeli smo pokrenuti studijski program koji će obrazovati kompetentne umjetničke kadrove, ali koji neće biti sam sebi svrhom. Stoga kazališne oblikovatelje i nećemo upisivati svake godine, nego ćemo, imajući u vidu opseg kazališne produkcije u Hrvatskoj i široj regiji, nastojati da naši završeni studenti — kostimografi, scenografi ili lutkari — pronađu svoje mjesto radeći u struci posao za koji su se obrazovali.

Koji je smjer razvitka odsjeka?

- Studijski programi koje planiramo pokrenuti bit će 'tržišno orijentirani', koliko je to moguće kada su u pitanju umjetnička zanimanja. Nastojimo realizirati kvalitetne umjetničke studijske programe koji će polaznicima omogućiti razvijanje osobnih kreativnih potencijala i kritičkog razmišljanja, kao i sposobnosti primjene stečenih praktičnih i podupirućih teorijskih znanja, s posebnim naglaskom na razvijanje vlastitog umjetničkog izričaja, ali je nužno da, prije svega, nauče zanat koji će im bez sumnje biti osnovom za kvalitetan profesionalan angažman.

Tomislav LEVAK
PROFESIONALIZACIJA LUTKARA

Postoji li sličan odsjek, studijski program?

- Oblikovanje i tehnologija lutke se, na našim prostorima, jednostavno ne studira. No, kako je UAOS pridonio profesionalizaciji glumaca-lutkara, tako je podizanje likovnosti i tehnologije kazališne lutke na višu, akademsku razinu (namjesto prekvalifikacije slikara, kipara i zaljubljenika u lutkarstvo) bilo gotovo prirodan slijed razvitka naših studijskih programa. Kao ključan nedostatak u hrvatskom visokoškolskom obrazovanju kazališnih likovnjaka uočili smo procijep između srednjoškolskog obrazovanja nakon kojega, zbog nedostatka adekvatnih predznanja, budući studenti bez sumnje ne mogu donijeti kvalitetnu odluku za koje bi se od područja primijenjene umjetnosti namijenjene izvedbi opredijelili.

razvijamo

KREATIVNE POTENCIJALE I KRITIČKO RAZMIŠLJANJE

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike