Mozaik
USUSRET FERRAGOSTO JAMU

Mirela Priselac - Remi: Volimo doći u Orahovicu, svake je godine sve bolje!
Objavljeno 22. srpnja, 2016.

Sjajan zagrebački bend Elemental, koji se, iako ponajviše naginje rap glazbi, zapravo ne može točno svrstati u neki žanr, oduševljava svojim pjesmama i nastupima već niz godina. Vrhunski su glazbenici, a glas odlične Mirele Priselac – Remi točka je na “i” priče tog benda, koji je odavno osvojio srca cijele Hrvatske.

Elemental će ove godine u kolovozu ponovno nastupiti na najjačem ljetnom glazbenom festivalu kontinentalne Hrvatske, orahovačkom Ferragosto Jamu, na koji se vraća nakon 2011. Uspjeli smo uhvatiti doslovno trenutak slobodnog vremena Mirele Priselac – Remi i saznati puno toga o Elementalu.

Nakon pet godina ponovno ste na Ferragostu. Kakva su vaša očekivanja i što mislite o tom festivalu?

- Jako volimo Ferragosto, prvo iskustvo na festivalu bilo nam je sjajno, a znate da je prvi dojam najvažniji! Volimo doći u Orahovicu jer nam se čini da je svake godine nešto bolje, veće i nadograđeno, a to je i neki naš modus operandi, pa se osjećamo kao doma. Ekipa koja dolazi na Ferragosto fakat je opuštena, što se osjeti kad staneš na pozornicu i to je nenadmašiv osjećaj. Mislim, publika na nas kao izvođače prenosi svoju energiju i zato nam je bitno da je oko nas pozitiva – na Ferragostu je uvijek tako. Samo hrabro naprijed, želimo da Ferragosto bude sve veći i bolji!

Sredinom lipnja snimljen je spot za pjesmu “Tijelo pamti”. Tko stoji iza njega?

- Provjerena ekipa, C47 Film, napravila nam je spot za “Tijelo pamti” i jako smo zadovoljni. S njima već surađujemo dosta dugo, radili su naše posljednje spotove i super se razumijemo, dijelimo sličnu umjetničku viziju. S obzirom na to da je pjesma dugo dijelila isto ime s albumom, smatram ju čak i “naslovnom”. Mislim da je više od same pjesme, rekla bih da je “djelo”. Plesači su u spotu sjajno prikazali tu taktilnost i osjećajnost koju smo, nadam se, prenijeli stihovima. Također, osim originala pjesme, one verzije koju čujete na albumu i u spotu, postoji i remiks koji je skladao genijalac Filip Motovunski. Remiks je nabrijan, nabrušen, napucan basovima, u dnb varijanti i zvuči odlično! Imamo i planove za remiks, no o tom - potom.

Ljeto je prema najavama više nego radno?

- Da, imamo mnogo koncerata diljem regije, jer ljeto je vrijeme kada muzičari najviše sviraju i rade. Nema predaha! Ako nismo na koncertu, onda “skidamo” nove pjesme s albuma, za izvođenje na koncertima ili kujemo planove za jesen. Zbilja je dinamično i radno, ali u tome uživamo pa nam ništa nije teško.

U veljači ste izdali album “Tijelo”, 18 pjesama za 18 godina rada. Recite nam nešto o stvaranju albuma, ideji i kako ste zadovoljni reakcijom publike nakon izlaska?

- Publika je odlično reagirala, ali i kritičari, koje je ponekad teško zadovoljiti. Jako sam sretna zbog toga, zapravo mislim da nam je to dalo dodatni vjetar u leđa. Ovo je prvi album koji smo otpočetka “smišljeno” stvarali, imali smo natruhu koncepta “Tijelo” i pisali smo sljedeći koncept. Ponekad bi se on oteo kontroli, ali je zapravo bilo zanimljivo promatrati kako ćemo se kao muzičari i tekstopisci snaći unutar zadane forme. Mnogo smo više eksperimentirali zvukovima i raznim instrumentima, mislim da smo stvorili bogat i raskošan zvuk, kakav sedmi album zaslužuje. I, ono što je najvažnije, pogurali smo se još jedan korak dalje, na neistražen teritorij, a upravo je to poenta stvaranja. Mislim da osoba koja se naziva kreativcem ne smije stajati na mjestu i raditi pjesme uvijek istog zvuka.

Kako gledate na današnju hrvatsku glazbenu scenu, gdje uistinu prolazi sve i svašta, a uz paralelu kako ste vi konstantno ostali svoji, kvalitetni i traženi?

- Ponekad mi je teško, jer smatram da zaslužujemo više pozornosti i publike – iz prve ruke vidim koliko truda ulažemo u svoju muziku, beskompromisno. A onda shvatiš da na sceni ima i druga strana, koja “proizvodi” neki drugi zvuk, u kojem se ti ne nalaziš i koji za tebe nema neku preveliku umjetničku vrijednost. No onda se sjetim da nije baš svim muzičarima umjetnička vrijednost na prvom mjestu i da ljudi moraju zaraditi za kruh ili za kredit. Kao i u svakom drugom poslu, postoje oni koji neće ugroziti svoj integritet, ali i oni koji jednostavno žele zaraditi, kako god. Također, postoje različiti ukusi publike pa vidim da svatko nađe nešto što ga veseli, a dok god je tako, mislim da raznolikosti mora biti.

Vladimir GRGURIĆ

ukusi

SVATKO NAĐE NEŠTO ŠTO GA VESELI

NASTUPILI U UMAGU

U sklopu 27. Konzum Croatia Opena u Umagu održan je veliki koncert Elementala u umaškoj Dance Areni. Posjetitelji su mogli uživati u odličnom koncertu.

- Moram istaknuti da je bilo puno bolje nego prvi put, al' prvi se pamte. Publika je bila puno raspoloženija nego kad smo bili prvi put, tako da mogu reći da mi je bilo jako lijepo ove godine u Umagu. Ova godina za Elemental je sve, znači, izišao je album, imali smo Porina za pjesmu godine, izdali smo dva uspješna singla, tako da mogu reći da se sve lijepo poklopilo u ovoj godini i da zasigurno ova godina ostaje velikim slovima upisana u povijesti Elementala. U drugom dijelu godine očekuje nas još puno koncerata. U rujnu pripremamo nešto vrlo zanimljivo što se tiče benda, vjerojatno će novi singl biti vani, a u prosincu radimo veliki koncert u Zagrebu, gdje ćemo svirati pjesme koje nikada nismo svirali - rekla je Mirela Priselac - Remi. M.Kokaj

Možda ste propustili...

U NASTOJANJU DA SMANJI GUŽVE KOJE GUŠE GRAD NA KANALIMA

Venecija uvela prvu naplatu ulaska za turiste

DANAS ISPRED PRODAVAONICE GRAMOFONSKIH PLOČA VINYLMANIA

Record Store Day 2024. u Osijeku

JUBILARNO PRVENSTVO HRVATSKE U MJEŠOVITIM KVIZ PAROVIMA

Lovce iz “Potjere” pobijedio mladi par

Najčitanije iz rubrike