TvObzor
“ANNO: LJETA GOSPODNJEG 925.”

Nezaboravna povijesna
avantura u dvorcu Ribnik
Objavljeno 22. srpnja, 2016.
Kandidati će se baviti osnovama poljoprivrede i stočarstva, brinuti se za domaće životinje i pčele te održavati vrt, a morat će svladati i osnove uglate glagoljice, koja se koristila u ono vrijeme

Ljeto je u punom jeku, a tako i pripreme za najveći povijesni spektakl na ovim prostorima ,”Anno: Ljeta Gospodnjeg 925.”, koji će se emitirati u jesen na RTL-u. I dok je većina ljudi na godišnjim odmorima, RTL-ova ekipa bez prestanka radi ne bi li 16-ero kandidata iz cijele zemlje doživjelo pravu povijesnu avanturu iz doba vladavine kralja Tomislava.

Najveći TV stručnjaci u Hrvatskoj

Bez struje, vode, modernih pomagala i svih blagodati 21. stoljeća, kandidati će se vratiti stotinama godina u prošlost, gdje će morati naučiti ovladati obrtničkim umijećima, sami proizvoditi hranu, naučiti glagoljicu i latinski, ali i sudjelovati u viteškim igrama.

Prvi kadrovi već se isprobavaju, a iza cijelog projekta, a kao dio ekipe, stoje najveći stručnjaci televizijskog i filmskog posla u Hrvatskoj. Redatelj Dalibor Sokolić, direktor fotografije, akademski snimatelj Dragan Marković te Tihomir Žan, akademski montažer i redatelj. Dalibor Skolić jedan je od najpoznatijih hrvatskih TV redatelja, režirao je tisuće emisija i programa, među ostalima i “The Voice – Najljepši glas Hrvatske”, “Maestra”, “Ples sa zvijezdama”, “Milijunaša” te mnoge druge poznate emisije. Marković je pak jedan od najcjenjenijih direktora fotografije, a u svome životopisu nanizao je filmove poput “Bogorodice”, “Nebo, sateliti”, “Libertasa”, te mnogih drugih kao i dramske TV serije poput “Bitange i princeze”, “Ponosa Ratkajevih” ili “Zore dubrovačke”. Slavni akademski montažer i redatelj Tihomir Žarn također ima bogat popis filmova i emisija na kojima je radio: show “Pjevaj moju pjesmu”, talk show “Evergreen” te mnogi drugi.

Kandidati će naučiti glagoljicu

Da bi sve bilo baš kao u ono vrijeme, na projektu rade i povjesničari te arheolozi, a dvorac Ribnik već je poprimio obrise pravog zamka u kakvom su onomad vladali kraljevi.

Sve, baš sve bit će kao prije gotovo 1100 godina. Kandidati će se morati prilagoditi i namirnicama iz onog doba te načinu njihova kuhanja i skladištenja, a imat će i ograničenu paletu začina i dodataka hrani. Budući da je u to doba sol bila glavna namirnica, morat će naučiti za što je sve služila (osim za soljenje jela). Bavit će se i osnovama poljoprivrede i stočarstva, brinuti se za domaće životinje i pčele te održavati vrt.

Također, kandidati će morati svladati osnove uglate glagoljice, koja se koristila u ono vrijeme.

Dvorac Ribnik jedan je od najzanimljivijih i iznimno vrijednih spomenika srednjovjekovnog graditeljstva. Nalazi se u blizini Karlovca i Ozlja, a kao feudalni posjed Ribnik su u 13. i 14. stoljeću držali gorički knezovi Babonići te ban Mikac, a od kraja 14. stoljeća knezovi Frankopani, u čije je vrijeme i podignuto sadašnje zdanje. Ribnik je spreman, ekipa je spremna, kandidati su spremni - snimanje najvećeg povijesnog spektakla RTL-a, “Anno: ljeta Gospodnjeg 925.”, samo što nije počelo. (N.K.)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RAZGOVOR: TOMISLAV MARIĆ - TOMA

Nekad treba izići iz zone komfora da bi se pomaknule neke osobne granice

2

“TVOJE LIVE ZVUČI POZNATO” - JOKER UKRADI U SEDMOJ EPIZODI

Antonija Šola pomrsila planove Alenu Bičeviću

3

NA NOVOJ TV SVE JE SPREMNO ZA PRAĆENJE IZBORNOG DANA

Bogat program i prva procjena rezultata