Novosti
I DOK U ZAGREB DOLAZI VELIKI IBM, PODSJEĆAMO NA OSJEČKU IT PRIČU

Članice Osijek Software
Cityja imaju tisuću zaposlenih
i posluju diljem svijeta
Objavljeno 21. srpnja, 2016.

Tehnički predsjednik Vlade Tihomir Orešković izjavio je u srijedu na konferenciji za novinare da će američki IT div IBM u Zagrebu otvoriti centar iz kojeg će 24 sata dnevno 365 dana u godini pružati tehničku podršku svojim korisnicima na globalnoj razini, što pokazuje da Hrvatska može konkurirati u svijetu.

IBM-ov centar otvorit će 500 novih radnih mjesta, a u njega će biti implementirana najnovija tehnologija i alati, rekao je Orešković, istaknuvši kako je ta investicija poruka da je Hrvatska otvorena zemlja koja može konkurirati ne samo u Europi nego i u svijetu. “Imamo odlične ljude, znanje i mogućnosti”, rekao je Orešković.

Poslovni direktor IBM-a Hrvatska Damir Zec kazao je da u idućih nekoliko godina planiraju zaposliti 500 djelatnika, centar će biti u Zagrebu, traži se prostor za najam, a njegovo otvaranje očekuje se u prvom kvartalu 2017. godine.

U Osijeku, gdje se izuzetno dobro razvija informatički sektor okupljen u Osijek Software City, udrugu pojedinaca i informatičkih tvrtki koje proizvode softvere, aplikacije i druga informatička rješenja, posluju u cijelom svijetu i zapošljavaju stručnjake, u svakom slučaju pozdravljaju dolazak IBM-a u Hrvatsku.

Tajnik OSC-a Bela Ikotić napominje kako je prema dostupnim informacijama posao koji će obavljati zaposlenici IBM-ova centra u Zagrebu potpuno različit od onoga što rade informatičke tvrtke u Osijeku. Kaže kako je dolazak IBM-a i dobra poruka hrvatskim fakultetima i cijelom obrazovnom sustavu da se probude i konačno počnu “tržištu isporučivati u dostatnom broju i onakav kadar kakav traže tvrtke OSC-a”.

Naša je težnja, ističe Ikotić, da s fakulteta izlazi visokovrijedan kadar koji će kreirati i stvarati dodanu vrijednost u informatičkim tvrtkama. Velika je vrijednost članica OSC-a, naime, u tome što one izvozom svojih programskih rješenja praktički prodaju vlastitu pamet, a ne gole usluge za druge kompanije.

- Sve naše članice i ove godine bilježe snažan rast prihoda, a broj zaposlenih povećava se za oko 30 posto godišnje. Velik naglasak u svojim aktivnostima stavili smo na obrazovanje, ne samo na Sveučilištu, spustili smo se i u srednje škole, čak i u osnovne. Kako mi kažemo, obavljamo rudarski posao kako bismo suradnjom sa školama i fakultetima odgojili i odškolovali što kvalitetniji kadar koji će sutra biti važan oslonac naših tvrtki. Mislim da je Osijek postao najprepoznatljiviji grad u Hrvatskoj po razvoju informatičkog sektora. Gradimo uspješno tu pozitivnu priču. Naravno da u Osijeku i okolici ima i informatičkih tvrtki koje nisu članice OSC-a. U Osijeku posluje više IT tvrtki iz Zagreba, nekoliko njih članice su OSC-a, a u njima u Osijeku danas radi oko tisuću ljudi, a sve članice OSC-a ostvaruju godišnji promet od oko 400 milijuna kuna, i to poslovanjem u cijelom svijetu - naglašava Ikotić.

Igor MIKULIĆ/H
Investicija važna za Hrvatsku

Tihomir Orešković istaknuo je kako je investicija IBM-a izuzetno važna za Hrvatsku i njezino gospodarstvo te da će centar, osim što će omogućiti novo zapošljavanje, surađivati i s hrvatskim fakultetima na programima mentorstva, kako bi već na studiju pripremao mlade ljude za posao u centru. “Svi znaju da je IT budućnost, Europa traži 900 tisuća novih IT stručnjaka i mi moramo biti spremni ojačati taj sektor”, rekao je Orešković te dodao kako se nada da će to pomoći i da će se “oni mladi koji su otišli u svijet i našli posao u IT sektoru moći vratiti”.

U SDP-u kažu da je IBM dovela Milanovićeva vlada

Saborski zastupnik SDP-a i bivši voditelj e-Hrvatske Darko Parić ustvrdio je kako je za otvaranje IMB-ova centra u Hrvatskoj zaslužna bivša vlada Zorana Milanovića, a ne to što je tehnički premijer Tihomir Orešković pokazivao izaslanstvu IBM-a pogone Plive. Parić je pozdravio otvaranje IBM-ova centra u Hrvatskoj i moguće zapošljavanje od 500 do tisuću ljudi i poručio da, zbog dezinformacija koje su plasirane iz tehničke vlade, treba reći istinu da je do toga došlo zahvaljujući bivšoj vladi. Sve je počelo 2014. godine, kada je tadašnji premijer Milanović s delegacijom Vlade boravio u SAD-u, gdje je posjetio IBM, i tada je prvi put razgovarano o tom projektu i investiciji. O tome se razgovaralo sve do danas, kaže Parić, a lani u srpnju potpisan je i sporazum između Vlade i IBM-a.