Novosti
NAJMANJE BUDUĆIH LIJEČNIKA

U Osijeku medicinu upisuje 60, a u Rijeci 130 studenata
Objavljeno 21. srpnja, 2016.

Premda u hrvatskim bolnicama i domovima zdravlja vlada kronični nedostatak liječnika, brojne je osječke maturante i njihove roditelje šokirala vijest da je osječki Medicinski fakultet smanjio upisnu kvotu za integrirani preddiplomski i diplomski studij medicine.

U prošloj akademskoj godini na taj je studij bilo upisano 75 studenata, a ove je godine kvota 60, dakle za 15 studenata manja. Prof. dr. sc. Aleksandar Včev, dekan osječkog Medicinskog fakulteta, kaže da bi osječki Medicinski fakultet upisao i 120 budućih liječnika, no nema dopuštenje resornog ministarstva i Vlade RH. Naime, tu je riječ o redovitim studentima, a oni se financiraju iz sredstava državnog proračuna, koja se opet raspodjeljuju pojedinim ministarstvima. U ovom slučaju riječ je o Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, koje nakon senata, tijela pojedinih sveučilišta, donosi konačnu odluku o kvotama.

No, umjesto doktora medicine u Osijeku, u sklopu Medicinskog fakulteta, uz 60 studenata integriranog studija medicine, sljedeće akademske godine planiraju upisati 150 studenata na preddiplomski studij sestrinstva, od toga 30 na redovitom studiju u Osijeku, a po 60 na dislociranim izvanrednim studijima u Pregradi i Novoj Gradiški.

Više fizioterapeuta

- Povećali smo i broj upisnih mjesta za preddiplomski studij fizoterapije, gdje će studirati 60 studenata. Za taj je studij proteklih godina bio najveći interes budućih studenata biomedicine i zdravstva, naime, njih gotovo 1400 prijavilo se na 30 upisnih mjesta i mi smo jedan od rijetkih fakulteta u Hrvatskoj koji školuje za to traženo zanimanje. Osim toga, na preddiplomski sveučilišni studij Medicinsko-laboratorijska dijagnostika planiramo upisati 30 redovitih studenata, a na preddiplomski sveučilišni studij Dentalna higijena 30 izvanrednih studenata. To je ukupno na Medicinskom fakultetu u Osijeku 330 studenata - kaže dekan Včev.

Mnogim roditeljima i budućim studentima medicine ne sviđa se ta rascjepkanost različitih studijskih programa u Osijeku. “Do sada je studij medicine bio jako dobro organiziran u Osijeku. Naglasak je bio na školovanju budućih liječnika i to je bilo u redu. Ovo sada je svaštarenje, koje nema smisla. Zbog male kvote u Osijeku naša djeca moraju ići studirati medicinu u Zagreb ili Rijeku”, žali se ljutita majka Natalija, čija kći nije ušla među 60 budućih studenata medicine u Osijeku.

Naša sugovornica dodaje da će se profesorima i asistentima morati plaćati dnevnice i putni troškovi, što je, smatra, sasvim nepotrebno, kao i troškovi prijevoza za studente iz Osijeka koji putuju na, primjerice, studij u Novu Gradišku.

Na Medicinskom fakultetu ističu da dislocirani studiji nisu ništa novo, tako su i prošle godine organizirali preddiplomski sveučilišni studij sestrinstva u Pregradi, zbog velikog interesa studenata iz tog kraja za taj studij. Dodaju da u tome nisu jedini u Hrvatskoj, jer, primjerice, Riječani imaju dislocirani studij sestrinstva, i to u Karlovcu, za 45 studenata.

Pet puta više u Zagrebu

Usporedili smo i kvote medicinskih fakulteta u Osijeku, Rijeci, Zagrebu i Splitu, iz čega se može zaključiti da na integriranom studiju medicine u Osijeku studira najmanje budućih liječnika u Hrvatskoj.

Konkretno, u Osijeku će na prvoj godini integriranog studija medicine studirati 60 studenata, u Splitu je kvota za isti studij 90, u Rijeci 130, a u Zagrebu 300 studenata.

Poznati osječki liječnik (podaci poznati redakciji) smatra da je tomu razlog što osječki Medicinski fakultet nije dovoljno kadrovski ekipiran, odnosno nema dovoljno stručnjaka predavača, prije svega iz Osijeka, koji bi mogli predavati većem broju studenata. Također, ističe naš sugovornik, mnogi liječnici koji rade u Kliničnom bolničkom centru Osijek, nisu dovoljno zainteresirani ni motivirani da predaju kao profesori na Medicinskom fakultetu u Osijeku. Ipak, dodaje taj liječnik, Medicinski fakultet u Osijeku najmlađi je medicinski fakultet u Hrvatskoj, osnovan je 1998. godine, a posljednjih godina zaposleno je mnogo mladih ljudi na Fakultetu. “Riječ je o kvalitetnom kadro, pa se nadam da ćemo i mi uskoro, kao i Rijeka danas, imati upisnu kvotu od 130 studenata za buduće liječnike”, zaključuje naš sugovornik.

Vesna LATINOVIĆ

STUDIJI MEDICINE U RH

Osijek Split Rijeka Zagreb 60 90 130 300