Regija
INDUSTRIJSKO-OBRTNIČKA ŠKOLA SLATINA

Za jesen čak 50 slobodnih mjesta
Objavljeno 20. srpnja, 2016.

SLATINA - Na temelju natječaja za upis učenika u prvi razred za 2016./2017. školsku godinu Industrijsko-obrtnička škola Slatina mogla je u ljetnom upisnom roku u 13 trogodišnjih obrazovnih programa upisati ukupno 125 učenika. Upisano je, međutim, samo 68 učenika, ili 54,4 posto od planiranog broja. Nakon ljetnog upisa škola je bila dužna objaviti novi plan upisa razrednih odjela i slobodna upisna mjesta. Prema tom planu, odustalo se od upisa stolara i vodoinstalatera, jer se za ta zanimanja u ljetnom upisnom roku nije javio ni jedan učenik. Tako škola u preostalih 11 obrazovnih programa planira upisati 114 učenika, a objavljeno je čak 50 slobodnih mjesta za sljedeći upisni rok.

Stipendije neprivlačne

Kao i prethodnih godina, najviše učenika bilo je zainteresirano za zanimanja kuhara i prodavača. U klasični model obrazovanja za zanimanje kuhara upisano je 16 učenika i još ima tri slobodna mjesta. Za program obrazovanja za zanimanje prodavača, za koji je predviđeno 16, upisano je 12 učenika, a od 12 mjesta u programu za zanimanje frizera devet je popunjeno. Pomalo je iznenađujuće da je za prilično popularno zanimanje konobara bilo 14 mjesta, a upisano je samo sedam učenika.

– U svakom slučaju, loša gospodarska i porezna klima uvjetuje slab odaziv učenika za obrtnička zanimanja. Čudi nas sve da nismo uspjeli upisati minimalni broj učenika u deficitarna zanimanja, kao što su stolar i vodoinstalater, unatoč mogućnosti stipendiranja tijekom obrazovanja i poslije zapošljavanja. Začuđuje i činjenica da je slab odaziv učenika u zanimanje mesar, iako u Slatini postoji poduzeće koje učenike koji završe za mesara odmah zapošljava. Takav je slučaj i sa zanimanjem krojač, koje je također traženo na tržištu rada - kaže ravnatelj škole Mladen Graovac.

Odaziv učenika nešto je slabiji od plana i u programu za zanimanje mehaničar poljoprivredne mehanizacije.

Svi na fakultete?

Danas veliki broj vlasnika OPG-a ide na dodatne edukacije za siguran rad s poljoprivrednim strojevima i alatima, što sami plaćaju, a IOŠ Slatina obrazuje učenike za to zanimanje i oni u svom programu stječu znanja i osposobljenost za siguran rad s poljoprivrednom mehanizacijom, pa dodatna edukacija nije potrebna.

– Ova situacija ima nesagledive posljedice za opstanak mladih i njihovu budućnost, kako u gradu Slatini tako i u našoj Hrvatskoj. Postavlja se pitanje hoće li svi učenici koji upišu četverogodišnje programe upisati fakultete. Bojim se da ne! A gdje će oni raditi i koji su njihovi kvalifikacijski uzusi? Često čujemo da strukovne i obrtničke škole obrazuju učenike za zavode za zapošljavanje. Ako je tako, pitam se tko je proveo anketu koliko učenika završava fakultete (u roku), a koliko ih odustaje i gdje oni pronalaze posao. Na žalost, situacija nije dobra i na svima nama je da što žurnije pronađemo kvalitetna rješenja za opstanak mladih u našem gradu i našoj Hrvatskoj - poručuje ravnatelj Graovac.

Petar ŽARKOVIĆ
Zašto neće u obrtnike

Prema riječima ravnatelja škole Mladena Graovca, razlog slabog odaziva za upise u obrtnička zanimanja u nekoliko je činjenica. Ukinut je bodovni prag za upise u četverogodišnje programe, drastično je smanjen broj učenika osmih razreda u osnovnim školama na slatinskom području, roditelji i učenici nisu zainteresirani za odabir strukovnih i obrtničkih zanimanja, učenici odlaze u druge škole izvan Slatine zbog besplatnog prijevoza, a jedan od uzroka je i inflacija učenika odlikaša koji dolaze iz osnovne škole.

Odustalo se od upisa stolara i vodoinstalatera jer se nije javio ni jedan učenik

Za prilično popularno zanimanje konobara bilo je 14 mjesta, a upisano je samo 7 učenika

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike