Regija
CENTAR ZA DIJAGNOSTIKU I TERAPIJU U DONJEM MIHOLJCU

U šest mjeseci 115 posto više pregleda
Objavljeno 21. srpnja, 2016.

DONJI MIHOLJAC - Dom zdravlja Donji Miholjac, s obzirom na to da se nalazi u najzapadnijem dijelu Osječko-baranjske županije, u najnepovoljnijem je geografskom položaju u odnosu na ostale zdravstvene ustanove primarne zdravstvene zaštite u županiji. Osim toga, područje koje pokriva prometno je izolirano, loše povezano s bolničkim centrima, a kada se tomu doda i loše ekonomsko-socijalno stanje mještana, uz sve više staračkih i samačkih kućanstava, razvidno je da je pacijentima s ovog područja otežano korištenje specijalističkih oblika zdravstvene zaštite.

- Zbog svih je tih razloga Dom zdravlja Donji Miholjac, uz svesrdnu potporu osnivača, Osječko-baranjske županije i župana Vladimira Šišljagića, krenuo s inicijativom osnivanja centra u kojem bi se obavljale specijalističke i dijagnostičke pretrage. Smatramo da smo u realizaciji te inicijative potpuno uspjeli jer su statistički pokazatelji i brojke o 115-postotnom povećanju broja pregleda u ovom centru za šest mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje lani iznenadili i najoptimističnije prognozere - s neskrivenim zadovoljstvom kaže nam ravnatelj Doma zdravlja Donji Miholjac, Nedeljko Kovačić.

I prema mišljenju stanovnika donjomiholjačkog kraja i šire okolice, Centar za dijagnostičko-terapijsku djelatnost u Domu zdravlja Donji Miholjac dosadašnjim je radom u cijelosti opravdao osnivanje - i u stručnom smislu, financijsko-ekonomskom, dostupnošću pojedinih oblika specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite te holističkim pristupom prema pacijentima.

Centar, koji je rad počeo sredinom prošle godine, prema ocjeni korisnika, pokazao se kao centar pružanja vrhunskih zdravstvenih usluga dijagnostike, terapije i rehabilitacije u najzapadnijem dijelu županije. Svakom se pacijentu pruža cjelovita zdravstvena usluga najvišeg standarda jer u Centru rade vrhunski specijalisti Kliničkog bolničkog centra iz Osijeka, a kako Centar posjeduje i dijagnostičku opremu, pacijentima je osiguran najkraći put do dijagnoze i preporuke za daljnje liječenje.

Ravnatelj Kovačić ponovo podsjeća da rezultati rada, tj. obavljenih specijalističkih pretraga, potvrđuju da se Centar afirmirao i da su ga korisnici prihvatili.

- U odnosu na prošlu godinu, broj obavljenih specijalističkih zdravstvenih usluga porastao je u prosjeku za 114,29 posto. Najveći porast bilježi specijalistička internistička pulmološka ambulanta - za čak 450,82 posto, specijalistička oftalmološka ambulanta - za 152,79 posto, specijalistička ortopedska ambulanta - za 78,46 posto, specijalistička internističko kardiološka ambulanta - za 57,26 posto, te specijalistička internističko-gastroenterološka ambulanta - za 24,25 posto. Ukupno je tako u razdoblju siječanj - lipanj 2016. godine u okviru Centra obavljeno 2640 pretraga, a lani ih je bilo 1232, više nego upola manje - naglašava ravnatelj Kovačić.

Lidija ANIČIĆ

2640

pretraga obavljeno je u razdoblju siječanj - lipanj 2016. godine

Specijalističke ambulante

Valja naglasiti da Centar za dijagnostičko-terapijsku djelatnost ima ambulante koje pokrivaju brojna medicinska područja. Tako u njemu rade: specijalistička ambulanta fizikalne medicine i rehabilitacije s fizikalnom terapijom; specijalistička radiološka ambulanta sa službom radiološke i ultrazvučne dijagnostike; specijalistička gastroenterološka internistička ambulanta; specijalistička kardiološka internistička ambulanta; specijalistička pulmološka internistička ambulanta; specijalistička oftalmološka ambulanta s optometrijom te specijalistička ortopedska ambulanta.

U okviru Centra djeluje i specijalistička logopedska ambulanta kao područna ambulanta Centra SUVAG iz Osijeka, u kojoj se obavljaju opći ORL pregledi s dijagnostikom oštećenja sluha i ravnoteže uz audiološka i vestibulološka ispitivanja.

efikasni

PACIJENTIMA JE OSIGURAN NAJKRAĆI PUT DO DIJAGNOZE

Najčitanije iz rubrike