Osijek
POČELI UPISI NA FAKULTETE

Budući brucoši stigli iz
Međimurja, Koprivnice,
Zagorja, Vukovara, Žepča...
Objavljeno 20. srpnja, 2016.

Na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera studira 20.000 studenata iz doslovce svih dijelova Hrvatske, ali i cijele regije. Tu činjenicu u gotovo svakoj prigodi ističe prof. dr. sc. Željko Turkalj, rektor osječkog sveučilišta, dodajući da je riječ o bogatstvu koje nema cijenu.

Da će to bogatstvo biti još veće, potvrdio je i prvi dan upisa na znanstveno-nastavne i znanstveno-umjetničke sastavnice Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera. Naime, obilazeći desetak visokoškolskih institucija, metodom slučajnog odabira razgovarali smo s osječkim brucošima iz Međimurja, Zagorja, Žepča, Koprivnice i Vukovara.

Na Odjelu za kulturologiju iznimno su zadovoljni zanimanjem studenata za taj studij, i to na sva tri smjera: Kulturalni menadžment, Medijska kultura i Knjižničarstvo. Prijavilo se više od 600 studenata, a prima se 18 redovitih i deset izvanrednih na svaki smjer, ukupno 84 studenta.

“Upisao sam smjer Knjižničarstvo na Kulturologiji, i to izvanredni studij. Taj mi se studij čini zanimljiv. Osim toga, na fakultetu su pokazali razumijevanje za činjenicu da sam osoba s posebnim potrebama”, kaže Branko iz Vukovara.

Antoneli iz Žepča u Bosni i Hercegovini prvi je izbor osječki Prehrambeno-tehnološki fakultet. “Oduvijek sam željela baviti se nečim što je vezano uz kemiju, tako da je moj prvi izbor upravo ovaj fakultet u Osijeku. Smatram da je dobro opremljen laboratorijskom opremom i nadam se da će moj studij biti uspješan”, kaže ova maturantica Opće gimnazije iz Žepča.

Na tom će fakultetu studirati i Ivan iz Hrvatskog zagorja, kao i Marija iz Koprivnice. Upisima na Prehrambeno-tehnološki fakultet zadovoljna je izv. prof. dr. sc. Mirela Planinić, prodekanica za nastavu, koja kaže: “Kvota redovitih studenata je 135, a prema rang-ljestvici ona je popunjena svake godine, a tako očekujemo da će biti i ove. Obično se svi studenti odazovu na upise, tako smo danas upisali svih 77 studenata koje smo planirali. Ako se i svi ostali studenti odazovu drugog dana upisa, onda nećemo imati rujanski upisni rok. Prošle smo godine, primjerice, za jesenski rok imali samo tri upisna mjesta i sve smo popunili.”

Nekoliko Varaždinaca i Međimuraca sreli smo ispred Filozofskog fakulteta. Jedna od njih je Međimurka koja je završila gimnaziju u Čakovcu, a u Osijeku će studirati psihologiju. Mogla se upisati i na neke fakultete u Zagrebu, ali njezin je prvi izbor studij psihologije na Filozofskom fakultetu u Osijeku. V. Latinović

PARTICIPACIJA U TROŠKOVIMA STUDIJA

Puni iznos participacije u troškovima studija za upis u 1. godinu preddiplomskih sveučilišnih, integriranih preddiplomskih i diplomskih sveučilišnih i stručnih studija na sastavnicama Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku iznosi 5500 kuna za društvene i humanističke znanosti te za studije matematike. Za studije iz tehničkih i biotehničkih znanosti te za studij fizike participacija iznosi 7370 kuna, dok je participacija u iznosu od 9240 kuna za studije koji se izvode u znanstvenom području biomedicinskih i zdravstvenih te prirodnih znanosti, osim matematike i fizike, te za umjetničke studije.

ŠTO TREBA PONIJETI NA UPIS

Na sve fakultete treba ponijeti rodni list (original), domovnicu (kopija), potvrdu o položenim ispitima državne mature (moguće dostaviti naknadno), svjedodžbu o završnom radu (moguće dostaviti naknadno) te kopiju uplatnice za troškove studija, koju treba platiti između 500 i 600 kuna, primjerice na Odjelu za biologiju i kemiju 560 kuna, a na Filozofskom 530 kuna. Treba još ponijeti osobnu iskaznicu, tri fotografije, upisni broj sa stranice www.postani-student.hr. Neki fakulteti imaju i specifične zahtjeve. Tako, primjerice, na Odjelu za biologiju traže potvrdu liječnika opće prakse da budući student nije alergičan na biljke i kemikalije. Jednaka se potvrda traži i na Odjelu za kemiju, a uz nju je još obvezna potvrda ovlaštenog liječnika medicine rada o psihofizičkoj sposobnosti za rad u kemijskom laboratoriju.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike