Dome slatki dome
MJESEC JARKIH BOJA

Vrt se u srpnju mora plijeviti, gnojiti, rezati, zalijevati...
Objavljeno 21. srpnja, 2016.

Srpanj je mjesec koji obiluje poslovima u vrtu. Vrijeme je to kad valja redovno održavati cvjetne gredice. Dakle, potrebno je redovito cvjetnjake plijeviti i uklanjati ocvale cvjetove. Time forsiramo biljku na stvaranje novih cvjetnih pupova, a i na bogatstvo cvatnje.

Sve češće pribjegavamo prihrani ljetnica koje su zasađene u koritima, cvjetnim košaricama, raznim ukrasnim loncima i slično. Bujne su biljke podosta iscrpile hraniva iz zemljišta u posudama i zato ih moramo početi češće prihranjivati, tekućim ili folijarnim gnojivima, odnosno gnojivima kojima prskamo lišće, a kojih i na našem tržištu ima velik izbor. Gnojivo biramo ovisno o vrstama ili grupama biljaka. Tako ćemo pravilnom prihranom i uklanjanjem ocvalih cvjetova postići kompaktnu biljku te bogatu i raskošnu cvatnju do kasno u jesen. Još uvijek možete zasijati maćuhice koje će početi cvjetati već u kasnu jesen.

Rezidba penjačica

Vrijeme je i ljetne rezidbe penjačica. Ovom rezidbom uklanjamo stare grane, a nove ocvale bočne grane prikraćujemo. Time ćemo pospješiti rast bočnih izbojaka na grani, pa će nam sljedeće godine penjačice raskošnije cvjetati. Sad je vrijeme kada možemo i prorijediti guste penjačice, čime ćemo stvoriti povoljnije uvjete za njihov rast i razvoj. U vrtu moramo redovito plijeviti travu, koja neumorno raste poglavito na prostorima koji se zalijevaju. A kad smo kod vode, nju možemo štedjeti rahljenjem tla. Naime, zalijevanjem i sušenjem vršnog dijela tla stvara se pokorica. Dakle, zemlja se raspuca, a kroz pukotine u zrak hlapi vlaga neophodna biljkama. Da bismo to spriječili, zemljište redovno rahlimo, time prekidamo kapilarni sustav u tlu i vlaga se zadržava u dijelu korijenova sustava, gdje je biljke najviše i trebaju. Kako biljke više vole kišnicu od vodovodne vode, poželjno je da, oni koji je imaju, kišnicom zalijevaju biljke, poglavito one u cvjetnim posudama, jer mekša voda pozitivnije djeluje na biljke.

Neke cvjetne vrste kao što je Osteospermum, Felicija i druge ocvale cvjetnice u vrtu prikraćujemo na jednu trećinu da bismo isforsirali tjeranje novih izbojaka, na kojima će već krajem ljeta ponovno bujno cvjetati do kasne jeseni.

Travnjak i lončanice

Za one koji imaju travnjak, potrebno ga je redovito zalijevati da bi ostao zelen te gotovo svakih 8-10 dana kositi kako bi travni tepih bio kompaktan, uredan i uvijek lijepog izgleda. Trave koje su nepoželjne na travnjaku, a koje ne možemo kosidbom ukloniti, uklanjamo ručno ili malom motičicom, da ne bismo previše oštetili njegovanu travu. Lončanice koje ste iznijeli tijekom ljeta na terasu ili u vrt moramo zaštititi od jakog sunca kako ne bi dobile opekline, jer time ne samo što ćemo unakaziti biljku već je možemo i potpuno izgubiti. Te iste lončanice neka budu zaštićene i od vjetrova. Ako vas previše muči trava u cvjetnjacima, počnite već sada razmišljati za sljedeću godinu, isplati vam se malčirati tlo i u njega saditi ljetnice. Zasigurno ćete vidjeti da je to velika ušteda vremena, jer nećete imati problema s plijevljenjem, a znatno ćete uštedjeti i na vodi.

U vrtu moramo redovito plijeviti travu, koja neumorno raste poglavito na prostorima koji se zalijevaju

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike