Sport
KVALITETNA KUPOVINA

Alen Petrović obavio je dobar posao s pojačanjima
Objavljeno 20. srpnja, 2016.
Već se sada može zaključiti kako je Osijek dobio četiri vrlo dobra igrača

Premijera u Puli nije bila samo uspješna na rezultatskom planu, nego je pokazala i koliko je NK Osijek uspješno trgovao u prijelaznom roku.

Sportski direktor NK Osijek Alen Petrović najavio je kako će Osijek kupovati kvalitetu, a ne kvantitetu i to se doista pokazalo točnim. Naime, dosad su četiri igrača stigla u Gradski vrt. Dvojica od njih, Borna Barišić i Gabrijel Boban, odmah su stekla status pojačanja, a mladi stoper Mateo Barać i makedonski reprezentativac Milovan Petrovikj tek su trebali pokazati kakav će pridjev stajati pokraj njihova imena. No nakon pulskog nastupa dvojbe više nema - i njih dvojica bit će istinska pojačanja za “bijelo-plave”.

- Ako je suditi po tom susretu u Puli, onda se stvarno može reći kako smo pogodili sa svim igračima koje smo ovog ljeta doveli u naše redove. Barišić i Boban to su bili bez dvojbe, a Barać i Petrovikj su na Drosini doista pružili ohrabrujuću partiju. No treba znati kako oni još uvijek prolaze adaptaciju i zato, ako se i pojave oscilacije, ne treba praviti dramu. No, u svakom slučaju, ako su u debiju odigrali dobru utakmicu, vjerujem kako će s vremenom biti samo bolji - kaže Alen Petrović, sportski direktor NK Osijek.

PRIMJERAN SKAUTING

Zanimljivo je kako su Osječani “iskopali” ta dva igrača.

- Baraćeve igre za Šibenik konstantno smo pratili prošlog proljeća, a gledali smo ga i u obje kvalifikacijske utakmice protiv Istre 1961. Nakon tog pomnog proučavanja dvojbe nije bilo. On je zanimljiv i zbog toga što je ljevak na stoperskoj poziciji, a takvih igrača u Hrvatskoj nema previše. Riječ je o mladom igraču (tek su mu 22 godine, nap.a.) koji bi mogao biti i naša perspektiva - kaže Petrović.

Barać je u Puli pokazao baš sve odlike modernog stopera. U skoku je sa svojih 190 centrimetara neprijeporan, što su dobro osjetili i Puljani, koji su imali gadnih problema s njim kada je Osijek imao ofenzivne prekide. Još je važnije što Barać ima pristojnu brzinu, a i tehnika mu je dobra. Kada tomu dodate da ga je Osijek dobio bez odštete, onda je jasno koliko je dobar posao napravio Petrović sa svojim suradnicima.

Jednako se može reći i za Makedonca Milovana Petrovikja. I on je u Gradski vrt stigao zahvaljujući vrlo detaljnom skautingu.

- Za njega smo prije svega imali dobre preporuke i od makedonskih izbornika, ali i od Gorana Todorčeva, koji je bio naš igrač. Naravno, dodatno smo ga provjerili i preko programa koji smo uveli u uporabu, a omogućava nam pogledati sve utakmice koje su bile prenošene na TV-u u posljednjih pet godina. Dakle, nismo ga angažirali napamet, a i on je bio slobodan igrač, što nam je samo olakšalo konačnu odluku. Tražili smo igrača koji ima željezna pluća i u Petrovikju smo ga našli - otkriva Petrović.

No Makedonac nije samo maratonac. Čovjek itekako zna i podvaliti loptu suigračima kada se nađe u napadačkoj trećini terena, a time Osijek dobiva dodatnu širinu u veznom redu kada je kreacija u pitanju.

PROMJENA KARAKTERA

Alen Petrović bio je spreman otikriti još neke parametre kojima su se on i suradnici vodili kada su “pikali” igrače na tržištu.

- Jedna od važnih stvari bila je promjena karaktera cijele momčadi. Težili smo dovesti igrače koji imaju pobjednički gen. Trogodišnja borba za opstanak morala je ostaviti ožiljke na psihi igrača i upravo smo se zbog toga uoči sezone odlučili na promjenu “krvne slike” u svlačionici. Osim na kvalitetu itekako smo pazili i na karakter tih igrača. Mislim da nismo pogriješili ni kod jednog od njih četvorice. Šteta je samo što u Puli, zbog ozljede, nije mogao igrati Borna Barišić - kaže Petrović

Treba tome dodati kako ni Gabrijel Boban nije bio posve fit, jer se i on mučio s ozljedom, pa nije mogao dati svoj maksimum. No dvojbe nema. Osijek je, zasad, napravio uzoran posao u prijelaznom roku, a on još nije gotov.

- Već sam rekao da ćemo mi svoje rezultatske ciljeve ostvariti. Samo je pitanje koliko će nam vremena trebati, jer još slažemo momčad. Ciljamo na jednog centarfora, na još jednog ofenzivnijeg veznjaka te na još jednog srednjeg ili defenzinvog veznog. Tek kada to odradimo, za nas će prijelazni rok biti gotov. Vidjeli ste klupu protiv Istre 1961. Na njoj su sve odreda sjedili vrlo mladi igrači. Razmišljamo mi i o njima. Ostavit ćemo im prostor za razvoj i nametanje, ali svoje mjesto u momčadi morat će zaslužiti - rekao je na kraju Alen Petrović, sportski direktor NK Osijek.

Dobar primjer tim mlađim igračima mogao bi biti Benedik Mioč, koji je još zimus bio “ni na nebu, ni na zemlji”, a u Puli je djelovao kao iskusni prvoligaški veznjak. Nije se žalio, išao je u Višnjevac na posudbu, skupljao iskustvo po Trećoj ligi, a kad je dobio priliku, spremno ju je ugrabio. Njemu ništa nije bilo poklonjeno...

Dalibor KELER

Zoran Zekić

trener NK Osijek

Petrovikj je tip igrača koji nam je nedostajao u veznom redu. Ima ogroman radijus kretanja, čvrst je u duelima, a može sudjelovati i u kreaciji napada.

Osijek se u potrazi za pojačanjima ne vodi samo kvalitetom igrača nego i njihovim karakterom.

3

igrača još Osijek želi dovesti u svoje redove do kraja prijelaznog roka

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike