Osijek
UDRUGA OSIEK U OSIJEKU

25 esperantista iz 10 zemalja raspravlja o Zemlji na raskrižju
Objavljeno 20. srpnja, 2016.

Sedam dana grad Osijek domaćin je članovima Međunarodne esperantske udruge OSIEK (Organiza Societo de Internaciaj Esperanto Konferencoj), koji su se okupili na 27. Međunarodnoj esperantskoj konferenciji.

- Nije slučajno što se OSIEK događa u Osijeku, jer upravo su prve esperantistice na području Hrvatske, ali i cijele regije, a riječ je o pet žena, djelovale u našem gradu davne 1889. godine, dvije godine nakon pojave esperanta u svijetu. U spomen na njih u Donjem gradu postoji Esperantska ulica - kaže Osječanka Višnja Branković, tehnička organizatorica skupa. Dodaje da je međunarodna konferencija okupila 25 sudionika iz deset europskih zemalja, a tema skupa je Zemlja na raskrižju.

Radni dio skupa održava se u hotelu Millennium, predavači su ugledni europski esperantisti, od kojih izdvajamo Eugena de Zilaha iz Mađarske, jednog od osnivača udruge OSIEK. Taj ugledni mađarski književnik, filozof i znanstvenik, otišao je nakon mađarske revolucije 1956. godine u Francusku, upoznao svoju buduću suprugu i s njom komunicirao na esperantu. Tako je sve počelo, a danas OSIEK djeluje u području kulture, književnosti, umjetnosti, imaju svoje novine La gazeto, a slogan im je poznata Ciceronova rečenica: Čovjek bez kulture je životinja. Konferencija OSIEK-a, ističe organizatorica Višnja Branković, samo je jedan od niza skupova na kojima se sastaju esperantisti diljem svijeta. Postoje udruge pravnika, mladih esperantista, turističkih djelatnika i mnogih drugih koji organiziraju skupove na esperantu.

Uz radni dio, esperantisti u Osijeku poslijepodne odlaze na edukativne izlete u Slavoniju i Baranju, a uživaju i u gastronomskim delicijama našeg kraja. Dosad su obišli Tvrđu, promenadu i brojne znamenitosti Osijeka, među ostalima i Muzej školjki, Kopački rit, Vukovar, a danas će posjetiti Bizovačke toplice. Dio sudionika konferencije nakon kongresa odlazi u slovački grad Nitru, inače grad prijatelj Osijeka, gdje se održava najveći skup esperantista na svijetu, 101. Svjetski esperantski kongres, na kojem će se okupiti više od 2000 esperantista iz 60 zemalja svijeta.

Vesna LATINOVIĆ
Možda ste propustili...

ISUSOVAČKA KLASIČNA GIMNAZIJA

Promocija projekta Egipat

GDJE U KUPOVINU U NEDJELJU?

Trgovine koje rade 14. travnja

Najčitanije iz rubrike