Regija
VALPOVČANI ŽELE SVOJU RIJEKU

Da bi Karašica opet bila tekućica, treba dovesti vodu iz Drave
Objavljeno 19. srpnja, 2016.
Iz Hrvatskih voda kažu da su zahvati veliki i skupi

VALPOVO - Stanje rijeke Karašice i njenog protoka kroz Valpovo tema je koja se svako malo provlači na sjednicama Gradskog vijeća. Uvijek se iznovice pokušava dobiti odgovarajuće obrazloženje činjenice da Karašica u Valpovu sve više postaje stajaćica umjesto tekućice.

Zajedno s građanima, svoje ogorčenje trenutačnim stanjem Karašice ne kriju ni gradski vijećnici, smatrajući da bi u pjesmama opjevana rijeka trebala biti daleko više nego što je sada: ustajala mutna voda, čije su dno preplavile guste vodene biljke, a vodostaj je toliko nizak da, prema mišljenju mnogih, više odavno ne zaslužuje naziv rijeke…

Odgovore na ta, ali i mnoga srodna pitanja, nedavno je u pismenom obliku gradskim vijećnicima nastojao dati Sergej Cvetković, voditelj ispostave Vodnogospodarstvene ispostave za mali slijev Karašica-Vučica u Donjem Miholjcu.

“Višestoljetna borba mještana i poljoprivrednika ovog slijevnog područja, odnosno područja malog slijeva Karašica-Vučica, s viškom voda i velikim poplavama, najveći je napredak imala od osnutka Zadruge za regulaciju vodotoka Vučice i Karašice 1896. godine, a od tada su, uz iskope i uređenje brojnih manjih kanala, kao nužno rješenje izvedeni i glavni oteretni kanali koji su u stanju znatan dio velikih - poplavnih voda sa sliijeva rijeke Karašice odvesti u rijeku Dravu najkraćim i najbržim putem”, pojašnjava Cvetković.

Nažalost, nastavlja Cvetković, poplave manjih razmjera unatoč tome i dalje se događaju, i to u slučaju kada se dogode obilnije i dugotrajnije oborine na cijelom slijevnom području, a tada bujični vodotoci iz brdskog dijela slijeva znatnim količinama voda preopterete glavne recipijente Karašicu i Vučicu. U takvim situacijama vodotoci, sa svom izvedenom kanalskom mrežom i s navedenim oteretnim kanalima, još uvijek nisu dovoljnog kapaciteta da u kratkom vremenu odvedu sav višak voda.

Za sveobuhvatno rješenje potrebni su veliki zahvati, konkretnije dovesti vodu iz drugog izvora, odnosno iz rijeke Drave, za što su Hrvatske vode već odradile niz pripremnih aktivnosti. Sada je u tijeku provođenje postupka ocjene prihvatljivosti zahvata za ekološku mrežu, jer bi se realizacijom ovog velikog projekta uređenja Karašice i dobavom velikih količina voda iz rijeke Drave stvorili uvjeti za intenzivnu poljoprivrednu proizvodnju temeljenu na navodnjavanju velikih površina poljoprivrednog zemljišta, kao i za revitalizaciju cijelog toka Karašice s povećanjem dubine vode kroz gradove Belišće i Valpovo. No, za realizaciju projekta potrebna su i znatna financijska sredstva, podsjeća čelnik Karašice–Vučice.

Lidija ANIČIĆ
Stajaćica zbog promjena klime

Svjedoci smo, podsjeća Cvetković, i klimatskih promjena, koje se očituju u smanjenim prosječnim godišnjim oborinama te njihovu sve neravnomjernijem rasporedu, odnosno naizmjeničnoj pojavi preobilnih oborina u kratkom vremenu te dugotrajnijim razdobljima bez oborina, čija je posljedica situacija s malim protocima u rijeci Karašici, naročito u sušnom ljetnom razdoblju. Nažalost, u tom vremenu vode nema ni u brdskom dijelu slijeva, tako da nema ni dotoka potrebnih količina kvalitetne svježe vode u Karašicu, pojašnjava Cvetković. On naglašava da tada ni izvedeni oteretni kanali nemaju znatnijeg utjecaja na protjecanje malih i srednjih voda Karašicom jer na Gatskom kanalu izvedeni prag osigurava da male i srednje vode ne otječu prema Dravi, već prolaze kroz Belišće i Valpovo. Ista je situacija i s oteretnim kanalom Karašica - Drava te oteretnim kanalom Vojlovica - Voćinska - Drava, gdje također vode ima premalo u sušnom razdoblju jer se dio voda iz slijeva Karašice, iz Vojlovice i Krajne, koristi za gospodarske potrebe za opskrbu vodom ribnjaka Grudnjak u Zdencima.

navodnjavanje

KARAŠICA BI OMOGUĆILA INTENZIVNU POLJOPRIVREDU

Možda ste propustili...

“ANTUN HORVAT” NA NATJECANJU WORLDSKILLS CROATIA 2024.

SSŠ domaćin u disciplini Pekarstvo

HUMANITARNA AKCIJA ZA IVANA MESIĆA

Motosezona počinje u Rajevu Selu 21. travnja

Najčitanije iz rubrike