Osijek
MATURANTI ZBUNJENI ADMINISTRACIJOM

Upisi počeli, a budući studenti
još nisu dobili svjedodžbe!?
Objavljeno 19. srpnja, 2016.

Nakon što su položili sve ispite državne mature i saznali da se mogu upisati na željeni fakultet, budući se studenti ipak još nisu riješili stresa. Naime, upisi na fakultete počinju ovoga tjedna, a maturanti još nisu dobili svjedodžbe!?

- Na kalendaru i vremeniku provedbe ispita državne mature u ljetnom roku, koji je objavio Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, piše da je konačna objava rezultata državne mature 18. srpnja, a podjela svjedodžbi bit će 21. srpnja. Međutim, neki su fakulteti odredili upise već za srijedu (20. srpnja). Nije mi jasno kako će se djeca upisati bez svjedodžbi - rekla nam je Sandra, majka budućeg studenta.

Konkretno, njezin je sin prošao na više studijskih grupa na Filozofskom fakultetu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, a upisi na preddiplomske sveučilišne studije toga fakulteta provodit će se u ljetnom roku 20. i 21. srpnja. Tako su u srijedu (20. srpnja) u 9 sati upisi na jednopredmetnim studijima Hrvatski jezik i književnost te Njemački jezik i književnost. U 10 sati su upisi na Informatologiju, u 11 na Psihologiju te Pedagogiju i povijest, a u 12 sati na studijske grupe Engleski jezik i književnost - Njemački jezik i književnost, Hrvatski jezik i književnost - Pedagogija te Engleski jezik i književnost - Pedagogija. Za sve je ostale studijske grupe upis u četvrtak, 21. srpnja.

S obzirom na to da na upisu treba obvezno priložiti original svjedodžbe o završnom ispitu, budući se studenti pitaju trebaju li uopće dolaziti na fakultet bez svjedodžbe.

- Na upise treba svakako doći, kako smo i naveli na fakultetskoj mrežnoj stranici, bez obzira na to što naši budući studenti u tom trenutku neće imati svjedodžbe. Na upis treba donijeti kopiju osobne iskaznice i dvije fotografije te priložiti dokaz o uplati troškova upisa u iznosu od 530 kuna. Kandidati s invaliditetom trebaju na upis donijeti ispunjen Obrazac 1 studenti s invaliditetom - evidencijski list, a kandidati sportaši ispunjen Obrazac 2 – sportska evidencija - kaže dipl. pravnik Vlado Fotak - tajnik na Filozofskom fakultetu.

Što se svjedodžbe tiče, naš sugovornik ističe kako je budući studenti mogu naknadno donijeti i da to što je u trenutku upisa nemaju nije prepreka za upis.

- Svake godine imamo isti problem. Krajnje je vrijeme da se ti termini u srednjim školama i na fakultetima usklade i da budući studenti mogu sa svjedodžbama i ostalim potrebnim dokumentima doći na upis - zaključuje tajnik Fotak. V. Latinović

Vlado Fotak

tajnik na Filozofskom fakultetu

Na upise svakako treba doći u određenom terminu, a budući studenti mogu donijeti svoju svjedožbu naknadno. Inače, krajnje je vrijeme da se usklade termini u srednjim školama i na fakultetima

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike