Sport
U NOVU SEZONU PRVE HNL UŠLI PUNIM GASOM

U Gradskom vrtu ne dopuštaju
euforiju jer “ovo je tek početak”
Objavljeno 18. srpnja, 2016.
Utakmicu u Puli obilježila je pobjeda gostiju

Premijerni nastup u novoj natjecateljskoj sezoni nogometaši Osijeka začinili su pobjedom na pulskom stadionu Aldo Drosina. Trijumfalan povratak iz Pule nije im se dogodio gotovo pune četiri godine (posljednji put u rujnu 2012.), a ovaj je stigao u pravi trenutak.

Nije tajna kako je NK Osijek dolaskom novih vlasnika na čelu s Ivanom Meštrovićem i Lorincom Meszarosem podignuo letvicu svojih rezultatskih ambicija, a nastup u Puli je najbolji dokaz kako to nisu bile prazne priče. Bijelo-plavi su na terenu izgledali dobro, a što je još važnije, nije bilo ni traga bojažljivosti ili neodlučnosti. Od prve minute su znali po što su došli, tako su se postavili i na kraju su to uzeli. I to je najvažnije.

Promjena karaktera

Pobjeda je k'o kuća, slavlje veliko, ali objektivno Osijek nije izgledao savršeno, ali polako, to je tek prva utakmica, a kvalitetan start u novu sezonu je uvijek bio važan zamašnjak za nastupe koji slijede. Pobjeda je mogla biti i uvjerljivija jer bijelo-plavi su dvaput uzdrmali okvir vrata sredinom drugog dijela (Barać i Boban), ali treba biti iskren i priznati kako su opasno živjeli u prvom dijelu kada ih je spašavao vratar Mikulić. Iako su bijelo-plavi naoko imali kontrolu na terenu, opet je put do pobjede bio popločen određenim napetostima jer nisu iskorištene prilike u nastavku susreta.

Osijek je, za početak, ponudio ono što nas je najviše zanimalo – promjenu karaktera. To je ključna stvar koju se moralo mijenjati u odnosu na posljednje sezone ako se želi napraviti rezultatski iskorak. Osječani si na utakmicama poput ove protiv Istre 1961 ne smiju dopustiti korak unatrag ili nekakav defetistički pristup. Priča "dobar je i bod" na ovakvim gostovanjima ne smije biti polazišna točka ako Osijek želi povratak u gornji dio tablice. Remi se može dogoditi, ali nikako ne smije biti prva ideja. Bijelo-plavi su protiv Istre 1961 odigrali solidnu utakmicu, a trener Zoran Zekić nakon tog važnog startnog trijumfa ostao je čvrsto za zemlji.

- Premijerni nastupi uvijek su neugodni, a mi smo ga odradili na rezultatski željeni način. Brzi pogodak koji smo postigli eliminirao je grč koji se možda mogao pojaviti, ali kasnije smo se nepotrebno dovodili u probleme zbog glupo izgubljenih lopti na sredini igrališta iz kojih je Istra 1961 kasnije dolazila do mogućnosti iz prekida igre. Uoči susreta, upozorio sam momčad baš na tu opasnost koja vreba nakon prekida u kojima su Puljani vrlo opasni. Pobjeda je vrijedna i važna, ali moramo biti svjesni i iskazanih slabosti na ovoj utakmici, i to pokušati ispraviti do sljedećeg nastupa. No, ova tri boda donijet će nam mogućnost mirne pripreme utakmice protiv Intera u Zaprešiću - rekao je Zekić.

Nema dvojbe kako će i momčadi biti lakše nakon startnog trijumfa u Puli. Očekivanja navijača su velika, a Osijek još uvijek nije zaokružio roster momčadi za sljedeću sezonu i baš zbog toga je svaka pobjeda u ovom uvodnom dijelu prvenstva zlata vrijedna. Zekić ima pravo biti zadovoljan s mnogo toga. Prije svega svojim veznim redom, u kreativnom dijelu posebno. U defenzivi je bilo manjih problema, a oni bi najčešće nastajali kada bi se "veznjaci" previše zavukli stoperima u krilo. No, prva je to bila utakmica i nije bilo za očekivati kako će baš sve funkcionirati besprijekorno.

Stop euforiji

- Možemo biti zadovoljni načinom na koji smo se predstavili na premijeri. Važno je odmah pokazati kako naše najave o uzletu u gornji dio tablice nisu bile bez temelja - rekao je najiskusniji Osijekov igrač Aljoša Vojnović, koji je na startu odigrao najbolju utakmicu otkako se drugi put vratio u Gradski vrt.

- Lako je kad se spremiš kako treba - zaključio je Vojnović bez previše euforije.

Jednu je stvar Zekić nakon susreta posebno apostrofirao.

- Ne smijemo sad upasti u euforiju. Osijek je i prošle sezone startao s četiri osvojena boda i premijernom pobjedom u gostima, pa znate kako je završilo. Još uvijek nas čeka puno posla i borbe, a prije svega treba popuniti momčad. U Puli među pričivama nismo imali nijednog stopera, a na klupi su nam sve bila djeca. Da je rezultat bio drugačiji, teško bismo mogli napraviti promjenu ritma - još jednom je upozorio Zekić.

Zanimljivo, trener je sad posegnuo za nečim što inače ne voli – za statistikom iz ranijeg razdoblja. Kada bismo to ranije spomenuli, uvijek bi nezainteresirano mahnuo rukom, ali sad kad ona treba poslužiti kao "prst upozorenja" za momčad, dobro ju je izvući. Uglavnom, Osijek je napravio dobar posao u Puli, a osim dobrog rezultata, "pokazale" su se još neke važne stvari. Milovan Petrovikj je veznom redu Osijeka donio dimenziju više. Kontrolirao je odlično stvari ispred sebe, a kada je trebalo, nije mu bio problem posegnuti i za kreacijom.

- On je tip zadnjeg veznog kakav nam je nedostajao. Međutim, želio bih apostrofirati igru Matea Baraća. Za njega je to bio prvoligaški debi, a odigrao je susret bez pogreške i odmah pokazao kako je sposoban nositi se s izazovima prvoligaškog nogometa - kaže Zekić.

Barać je doista izgledao jako dobro u oba smjera, a ako tako nastavi, teško će ga netko "istjerati" iz momčadi. Ipak, ključna je stvar igra Josipa Kneževića i Aljoše Vojnovića. Oni su ljudi koji moraju vući ovaj Osijek, a u Puli su to i činili. Ohrabrujući je to start sezone, ali Osijek si sada mora postaviti nove ciljeve i izazove. Prvi bi mogao biti pobijediti nekoga s više od jednog pogotka razlike.

Dalibor KELER

PULA - Stadion Aldo Drosina. Vrijeme oblačno. Teren dobar. Gledatelja: 1.416. Sudac: Duje Strukan (Split) - 6. Strijelac: 0:1 Perošević (6). Žuti kartoni: Gržan, Polić, Brkić (Istra 1961), Knežević, Perošević, Barać, Štrkalj (Osijek). Crveni kartoni: Gržan (Istra 1961), Štrkalj (Osijek).

IGRAČ UTAKMICE: JOSIP KNEŽEVIĆ (OSIJEK).

ISTRA 1961                       0

Brkić 6, Mišić 5,5, Žižić 6, Georgiev 5,5, Jurkić 5, Polić 5,5(od 77. Ljubanović -), Hong Sung Min 5, Gržan 5, Stepčić 6, Collins 5, Roce 5(od 71. Bouhna 5

OSIJEK                              1  (1)

Mikulić 7,5, Matas 6,5, Lukić 6, Barać 7, Arsenić 6,5, Petrovikj 7, Mioč 7(od 90. Špoljarić -), Vojnović 7, Knežević 7,5 (od 75. Mandić -), Boban 6, Perošević 7 (od 88. Štrkalj -)

0:1

Knežević je triput "izlomio" Jurkića na desnoj strani, a onda je odlično ubacio na drugu vratnicu, gdje bio Perošević, koji je glavom s pet metara loptu poslao pod gredu.

DOBRO
JOSIP KNEŽEVIĆ

Kada je ofenziva u pitanju, puno se stvari vrtjelo oko njega. Namjestio je pogodak, bio je asistent kod obje pogođene vratnice, bio je pravi lider na terenu. Oh, kako je samo izludio jadnog Jurkića prije negoli je servirao loptu Peroševiću prije prvog pogotka. To je bila prava majstorija. Bio je Knežević u izdanju koje puno obećava.

VEZNI RED

Osijek napokon ima snažan vezni red. Milovan Petrovikj, Bendik Mioč, Aljoša Vojnović i Josip Knežević igrali su u Puli vrlo dobro. Svi sigurni, spremni i puni samo pouzdanja, a kad su takvi onda za bijeo-plave neće biti problema.

ZVONIMIR MIKULIĆ

Vratar Osijeka bio je – odličan. Dvije vrhunske intervecije u prvom dijelu kojima je sačuvano vodstvo, ali i opća sigurnost koju je tijekom cijelog susreta ulijevao svojim suigračima. Dao je veliki doprinos toj premijernoj pobjedi. Bilo je to jedno od njegovih najboljih izdanja otkako je postao prvi vratar.

LOŠE
DEFENZIVNI PREKIDI

To je sigurno segment igre koji je Osijek u Puli morao odigrati bolje. To više što su igrači bili upozoreni kako je on jedno od najjačih oružja Istra 1961. Dogodila se kratkotrajna dekoncentracija u prvom poluvremenu koja je skupo mogla stajati bijelo-plave, ali srećom Zvonimir Mikulić je bio spreman i koncentriran.

ANDREJ LUKIĆ

Mladi stoper Osijeka nije u Puli bio sasvim "unutra". Djelovao je malo previše ležerno, pa je u nekim situacijama imao određenih problema u reakcijama. Muke je bilo i s tehnikom, što kod njega inače nije slučaj. No, neka to budu "prvi mačići"...

TOMISLAV ŠTRKALJ

Dospio je u ovu kategoriju samo zato što je u rekordnom roku stigao zaraditi dva žuta kartona. U ušao je u 88. minuti, a u 92. već je opet bio vani zbog isključenja. Nije napravio posebno loše. Neka mu to bude upozorenje da se treba malo pripaziti.

“JAKE SNAGE" NA DROSINI

NK Osijek je u Pulu stigao s najjačim snagama. Na stadionu Aldo Drosina bili su predsjednik Uprave Ivan Meštrović, dopredsjednik Igor Vekić, direktor Igor Galić, direktor stadiona Ante Polić, direktor marketinga Alen Nađsombat i njegovi suradnici, te logistička potpora momčadi koju su činili direktor za opće poslove Hrvoje Barišić i sportski direktor Alen Petrović. Te "jake snage" samo su dokaz kako Osijek sigurnim koracima ide prema tome da postane vrlo ozbiljan klub. Još donedavno je slika na gostovanjima bila sasvim drugačija. Momčad je nerijetko praktično bila posve usamljena.

DANAS IZVJEŠTAJNA SKUPŠTINA

NK Osijek š.d.o.o. danas će održati izvještajnu skupštinu. Samo ime tog skupa govori kako se ne očekuju nikakve posebno važne odluke ili vijest, tek rekapitulacija rada u posljednjih godinu dana u kojima se u Gradskom vrtu sve okrenulo za 180 stupnjeva, srećom, nabolje. Skupština će se održati u prostorijama VIP salona ispod zapadne tribine s početkom u 10 sati.

Možda ste propustili...

FRANCUSKA POČELA ODBROJAVANJE DO POČETKA OLIMPIJSKIH IGARA

U Grčkoj sve spremno za paljenje olimpijske baklje, koja će na put do Pariza

PRVA ŽNL OSJEČKO BARANJSKA

Šestica u Osijeku i Donjoj Motičini

SUSRET OSMINE FINALA KUPA ŽNS-A OSJEČKO-BARANJSKOG

Donjomiholjčani zaustavili NAŠK

Najčitanije iz rubrike