Mozaik
SVJETSKI POZNAT INOVATOR I BIZNISMEN

Proslavio rođendan uz “Učiteljice”
Objavljeno 17. srpnja, 2016.

Rijetki su poput bisera oni Hrvati koji odu u svijet, ondje naprave respektabilnu karijeru, izgrade gospodarsko carstvo, no nikada ne zaborave odakle su potekli, a rodnom pragu vraćaju se kad god to uzmognu. Jedan od njih je i Tomislav Kuzman iz sela Beketinci nedaleko od Osijeka koji je poslovni uzmah postigao u Njemačkoj.

O njemu smo već nekoliko puta pisali, a svaki svoj životni uspjeh on dođe proslaviti u okrilju prijatelja i obitelji – upravo u svom selu, u obiteljskoj kući. Iza ove obitelji životna je priča dostojna filmskog scenarija, a Tomislav je jedno od šestero djece koje je majka Ruža na noge podigla u Njemačkoj, nakon što joj je suprug Đuro preminuo.

200 uzvanika

Tomislav je u Njemačkoj 2007. godine pokrenuo biznis i osnovao svjetski poznatu tvrtku koja se bavi proizvodnjom stakla, Kuzman Glas. Svojim inovatorstvom osvojio je svijet, a iz godine u godinu niže nove nagrade. Proteklog vikenda Tomislav je u dvorištu rodne kuće u Beketincima proslavio rođendan i to s gotovo 200 uzvanika. Goste su zabavljale popularne djevojke iz sastava Učiteljice, Tamburaški sastav Izvor i drugi izvođači. Veselim Kuzmanima, Begovićima (kako se djevojački prezivala njegova mati Ruža) i brojnim drugim uzvanicima dosad su već svirali Jelena Rozga, Marko Perković Thompson, Maja Šuput, a prošle godine u rujnu, kada se slavio rođendan tvrtke i dobivanje prestižne svjetske inovatroske nagrade "Winner - Iconic Awards 2015.", Lana Jurčević.

Uoči nastupa pitali smo Učiteljice znaju li kome pjevaju za rođendan. - Očekujemo slavljenika i jedva čekamo zapjevati. Sviramo posvuda, u Slavoniji nismo često, ali nam je drago kad nas zovu. Imamo dvije nove pjesme, dva nova spota, pa od nas možete očekivati svašta - rekle su nam raspoložene Učiteljice. Inače, Tomislav nam zna reći kada se susretnemo kako u Njemačkoj ima svega – ali nema tamburice! Ne čudi stoga što mu tamburice uvijek svojim žicama dotaknu dušu, a tako je bilo i ovaj put kada su mu svirali dečki iz popularnog đakovačkog tamburaškog sastava Izvor.

Iako je je svako od uzvanika želio provesti bar mali dio vremena sa slavljenikom, i mi smo ga nakratko 'ukrali' za sebe te doznali novosti iz poslovnog svijeta, ali i neke osobne. - Rođendan slavim samo kod nas doma, u Slavoniji, u Beketnicima. Puno je već njih kod nas sviralo, Slavonski dukati, Kićo Slabinac, Slavonske lole - kazao nam je Tomislav koji je s čitateljima Glasa podijelio novosti i iz poslovnog svijeta.

Širi posao

- Pobijedio sam na sajmu Frontale Fensterbau, to je svjetski sajam koji se održao u trećem mjesecu, a mi smo dobili nagradu za najnoviju inovaciju stakla. Trenutno sam pred ugovorom da kupim još jednu firmu koja proizvodi staklene panele u Njemačkoj, znači, širimo posao - kazao nam je Tomislav.

Pitali smo ga i planira li širiti posao na Hrvatsku. - Dosad nisam o tome mislio, ali nikada neću zaboraviti da je prije 39 godina, još malo pa isti mjesec, naš pokojni tata, umro tu, gdje mi sada stojimo. To nikada neću zaboraviti i to nam je naša majka usadila da se borimo i ja sam takav tip. Dok sam živ neću zaboraviti odakle sam ni što je naša mama za nas napravila - kazao je Tomislav. Hrvatska još, kaže, nije mjesto za širiti biznis, radi u Njemačkoj, Austriji, Švicarskoj. No, jednog dana, kaže Tomislav, kad prijeđe 50-tu, možda se i vrati u Hrvatsku.

- Planovi postoje, možda i dođem i nešto napravim ovdje. O tome mislim, o tome sanjam - zaključio je na kraju Tomislav.

Maja MUŠKIĆ
Nek' je život moj od stakla

Postoji priča kako je Tomislav jednom prilikom želio da mu otpjevaju pjesmu "Dođi u Vinkovce", ali uz izmijenjeni tekst "Dođi u Beketince". Kako se to nije uspjelo ostvariti, spletom okolnosti, napravljena je pjesma koja je dotaknula duše onih koji dobro znaju njegov i život njegove obitelji. Pjesmu izvodi Tamburaški sastav Izvor, a na rođendanu su snimljeni i kadrovi za njezin spot. Neki od stihova pjesme su "Nek' je život moj od stakla, iz mene se nisi makla, Slavonijo moja. Još latice moje ruže ulicama miris šire, dušu da umire..."

Možda ste propustili...

NATJEČAJ INMUSIC BREAKTHROUGH POWERED BY EUROPAVOX

Zasviraj na omiljenom festivalu!

Najčitanije iz rubrike