Zdravlje
NA JAVNIM KUPALIŠTIMA

Mislite zdravo - plivajte zdravo
Objavljeno 18. srpnja, 2016.

Sezona ljetnih aktivnosti u punom je jeku. Pravo ljeto je počelo i u sljedećih mjesec i pol dana većini će na pameti biti kako pronaći osvježenje. Opet, za većinu, nema dvojbe - kupanje je najomiljeniji oblik osvježenja.

Kupanje i plivanje su i među omiljenim tjelesnim aktivnostima. Plivanje pozitivno utječe na tjelesni razvoj, pogotovo na pravilno držanje tijela. Na otvorenom učinak vode, svježeg zraka i sunca povoljno djeluje na organizam. Ljetni odmor od velikog je značenja, pogotovo za školsku djecu, koja tada mogu u cijelosti zadovoljiti svoju prirodnu potrebu za igrom, slobodnim pokretom i boravkom na svježem zraku. Pa ipak uz radost i dobro raspoloženje koje kupanje i plivanje donose, postoje i objektivni zdravstveni rizici.

- Naime voda u kojoj se kupamo može biti izvor zaraze, odnosno infekcije. Rizik zaraze je veći što je vodena površina u kojoj se kupamo manja i slabije protočna, zbog mogućnosti prisutnosti više koncentracije mikroorganizama. Upravo je zbog tog razloga za kupanje je najpovoljnije more, a najmanje su povoljne vode stajaćice, odnosno mala jezera i bare. Posebna su pak priča bazeni, odnosno javna kupališta. A zdravstvena sigurnost prilikom kupanja u bazenu ovisi isključivo o ljudskom faktoru - upozorava Hrvoje Sučić, mag. med. lab. diagn., iz Službe za zdravstvenu ekologiju, Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije. Stoga se nad svim javnim bazenima obavlja stalni i redoviti zdravstveni nadzor vode. Cilj nadzora je prevencija pojave određenih zaraznih bolesti.

- Uzorkovanje bazenske vode, otvorenih bazena, provodi se tijekom kupališne sezone, a ispituju se fizikalno-kemijski (boja, mutnoća, pH-vrijednost, elektrovodljivost, oksidativnost, ukupni trihalometani i mikrobiološki parametri (Escherichia coli, ukupan broj aerobnih bakterija pri 37 °C, Pseudomonas aeruginosa, Legionella pneumophila) koji su pokazatelji zdravstvene ispravnosti vode te se na samom mjestu određuju temperatura zraka, vode i koncentracija slobodnog rezidualnog klora - pojašnjava Sučić.

Najčešći uzroci zdravstvene neispravnosti bazenske vode u proteklim godinama od fizikalno-kemijskih pokazatelja su prisutnost ukupnih trihalometana iznad vrijednosti propisanih Pravilnikom te povišene količine slobodnog rezidualnog klora. Bazenska voda je bila zdravstveno neispravna i prema mikrobiološkim pokazateljima, većinom zbog povišenog ukupnog broja aerobnih bakterija pri 37 °C te zbog prisutnosti Escherichia coli i Pseudomonas aeruginosa.

U javnim bazenima koristi se klor za dezinfekciju vode, on uništava mikroorganizme i tako štiti naše zdravlje. No, neki mikroorganizmi, poput Pseudomonas aeruginosa, mogu preživjeti u kloriranoj vodi. Uzročnici mogu u organizam ući preko usta, sluznice (oka, nosa, spolovila), oštećenja na koži i dišnim putovima.

- Ipak, stvaran rizik od pojave navedenih zaraznih bolesti u većini slučajeva je malen, osobito kod zdravih odraslih osoba i djece školskog uzrasta. Naravno, postoje neke skupine kod kojih je rizik od pojave infekcije veći, to su mala djeca do tri godine starosti, osobito dojenčad, trudnice, kronični bolesnici koji imaju oštećen imunološki sustav. S druge strane ne preporuča se kupanje u bazenima osobama koje imaju kožne i spolne bolesti, koje boluju od upale uha ili spojnice oka (konjunktivitisa) ili upale gornjih dišnih putova. Mala djeca nemaju razvijen imunološki sustav, pa je i sklonost obolijevanja veća i način njihova kupanja pogoduje nastanku infekcije zbog sjedenja u plićaku, zagrcavanja ili gutanje vode - upozorava Sučić

Iskoristite blagodati kupanja i plivanja za zdravlje svoje obitelji i ovoga ljeta. Poštujte ovih nekoliko pravila i savjeta kako bi boravak u vodi bio zdrav i siguran, a dugo očekivani ljetni odmor prošao bezbrižno.

Dario KUŠTRO
SAVJETI ZA ZDRAVO I BEZBRIŽNO KUPANJE

Kao u svemu u životu, tako i pri boravku na bazenu postoje mala pravila kojih se treba pridržavati! Poštujući bonton, olakšat ćete uživanje i relaksaciju na bazenu sebi, ali i osobama u svojoj blizini.

l Korištenje bazena dozvoljeno je osobama u adekvatnim plivačkim kostimima (zabranjeno je kupanje u rublju, kratkim hlačicama, majici)

l Pridržavati se treba osnovnih higijenskih pravila (tuširanje sapunom prije ulaska u bazen, pogotovo nakon korištenja toaleta, pranje ruku nakon korištenja toaleta i mijenjanja dječjih pelena)

l O nuždi da ne govorimo! Strogo je zabranjeno mokrenje u bazenima. Tako štitite svoje, ali i zdravlje svih ostalih kupača.

l Zabranjeno je skakanje i guranje u vodu, ometanje drugih plivača, izazivanje svađe ili tuče. To posebno vrijedi za djecu za koju vi kao roditelj i odrasla osoba morate preuzeti odgovornost.

l Djeca ispod tri godine koja ne znaju plivati trebala bi nositi prsluk za spašavanje.

l Učenje djeteta kako se pliva ne podrazumijeva da je vaše dijete sigurno u vodi, stoga budite uz dijete čak i kad nauči plivati.

l Kontrolirajte dužinu boravka djeteta u vodi i izbjegnite pothlađivanje ili pak sunčanicu i opekline. Naime, boravak pokraj vode još više pojačava utjecaj sunčevih zraka zbog refleksije i zbog toga dijete mora prije kupanja biti zaštićeno zaštitnim faktorom. Mlađa se djeca obvezano moraju kupati s kapicom koja će ih štititi od sunca. Boravak uz bazen također treba izbjegavati u razdoblju od 10 do 16 sati kad je sunčano zračenje najštetnije.

Iskoristite blagodati kupanja i plivanja za zdravlje svoje obitelji i ovoga ljeta

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike