Magazin
TOMISLAV TOLUŠIĆ

HDZ je lakomisleno nasjeo na priču “mi ili oni”!
Objavljeno 16. srpnja, 2016.
O dobrim rezultatima toga Ministarstva, novom predsjedniku HDZ-a i aferama u toj stranci...

Osijek je proteklog tjedna posjetio i Tomislav Tolušić, ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije u vladi u odlasku i, prema većini procjena, jedan od uspješnijih njezinih članova u proteklih šest mjeseci mandata.

S Tolušićem, koji je i potpredsjednik Hrvatske domokratske zajednice, razgovarali smo upravo o tome poslu, kao i nizu drugih aktualnih političkih zbivanja i pitanja, posebice posljedicama “potresa” koji su u posljednjih nekoliko mjeseci u više navrata pogodili sam vrh HDZ-a te u konačnici i doveli do novih parlamentarnih izbora.

Koalicija s Mostom od početka je bila obilježena međusobnim prijeporima i nerazumijevanjem. Kada se sada osvrnete iza sebe, što držite ključnim detaljem koji je ovu vlast stajao pada vlade? S obzirom na i tada nejasne odnose između HDZ-a i Mosta, u kojoj ste mjeri prilikom preuzimanja ministarskog mandata mogli očekivati da će ova vlada tako kratko trajati?

- Bilo je puno stranaka u Domoljubnoj koaliciji plus Most, plus stranka Milana Bandića i BUZ. Jednostavno nismo ostvarili dobru komunikaciju i to je najveći problem. Trebalo se stvoriti povjerenje, a nije, te stvari nisu krenule u dobrom smjeru. Sve drugo moglo se posložiti. Krenuli smo dobro i puno je za to pokazatelja. Puno se toga pokrenulo i napravilo, no nažalost vrlo kratko je trajalo. Nije isprika, ali 108 radnih dana nije dovoljno da se puno napravi.

PUNO NOVIH NATJEČAJA JOŠ JE U PRIPREMI

Prema nekim procjenama, ipak ste bili među najuspješnijima, ako ne i najuspješniji ministar ove vlade u njezinu kratku mandatu. Kako ste podnijeli činjenicu da zbog tuđeg nerada ili političkog neslaganja taj posao morate prekinuti i očekujete li da ćete ga moći nastaviti ako HDZ-ova koalicija pobijedi na predstojećim izborima?

- Naravno, mislim da smo bez obzira na kratko vrijeme postigli dobre rezultate. Hrvatska je u prvoj polovini 2016. godine povukla 506 milijuna eura iz fondova Europske unije, što je stvarno velik uspjeh. Od važnijih ostvarenja i izmjena treba još izdvojiti pojednostavljenje sustava i procedura EU fondova, uspostavljanje Baze projekata, akreditaciju Sustava upravljanja i kontrole EU fondova, koordinaciju tijela u Sustavu upravljanja i kontrole EU fondovima, koordinaciju županija i regionalnih razvojnih agencija i usvajanje Akcijskog plana za povećanje učinkovitosti korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova. Ako govorimo o natječajima i projektima, u ovo kratko vrijeme uspjeli smo potpisati ugovor za željezničku prugu Dugo Selo - Križevci, objavljen je natječaj za Pelješki most, dva velika natječaja za poduzetnike u vrijednosti većoj od 1,2 milijarde kuna, potpisano je osam ugovora za izgradnju i obnovu studentskih domova, a u pripremi je još velik broj novih natječaja u zdravstvu, školstvu i socijali, od kojih će neki biti predstavljeni već idući tjedan. Građani to prepoznaju. Korisnici sredstava Europske unije to prepoznaju. Uvjeren sam da ćemo sve započeto i završiti.

SVE MORA BITI JASNO PREDOČENO JAVNOSTI

Kakva su bila vaša iskustva u suradnji s premijerom Tihomirom Oreškovićem, čiju je smjenu na kraju, iako ga je Hrvatska demokratska zajednica i postavila, vaša stranka inicirala?

- Smatram da je gospodin Tihomir Orešković kao premijer ipak morao i mogao dati više.

Kolika će smetnja demokratskim procesima u stranci biti činjenica što će HDZ ponovno imati samo jednog kandidata za predsjednika, od čega je čak i SDP odstupio na posljednjim unutarstranačkim izborima?

- HDZ je demokratska stranka i mogućnost kandidature imali su svi članovi koji su prikupili 5000 potpisa. Osobno smatram da je gospodin Andrej Plenković najbolji kandidat za predsjednika stranke.

Otkuda neprestano “cure” dokumenti iz HDZ-a u medije i kako vidite tvrdnje da su savjeti IFO instituta plaćeni donacijom Rusa?

- Nisam adresa za to pitanje. Sve što je bilo i što će biti mora se transparentno prikazati. I sam budući predsjednik HDZ-a najavio je, što apsolutno podržavam, da sve mora biti jasno i transparentno predočeno javnosti. Te standarde koje zagovaramo u HDZ-u očekujem i od drugih stranaka u političkoj areni.

USPJEŠNA SURADNJA S PLENKOVIĆEM

Prema anketama, HDZ-ovoj je popularnosti sve ovo što se događalo proteklih mjeseci ipak ozbiljnije naštetilo. U kojoj mjeri se to može sanirati u ovih dva mjeseca koliko je preostalo do izbora?

- Birači će prepoznati kvalitetu novog vodstva i nove politike HDZ-a te pametno odabrati na predstojećim parlamentarnim izborima.

Neko vrijeme se i vaše ime spominjalo među potencijalnim kandidatima za predsjednika stranke. Jeste li bili za to zainteresirani, i ako jeste, zašto ste odustali?

- Nisam odustao od kandidature, nego se nisam ni kandidirao. Drago mi je da me u stranci percipiraju kao nekog tko je može voditi, no javno sam kazao kako je Andrej Plenković najbolji kandidat za predsjednika HDZ-a i za pobjedu na parlamentarnim izborima.

Prema prvim naznakama i nakon što je Andrej Plenković predstavio svoj program, kakvu suradnju s njim očekujete i kakav bismo HDZ mogli gledati u budućnosti?

- Gospodina Andreja Plenkovića poznajem niz godina kao iskusnog diplomata i političara prepoznatog i u europskim krugovima. Njegova vizija zajedništva i smjera razvoja društva u cjelini za boljitak svih građana RH temelji se na osnovnim načelima Hrvatske demokratske zajednice. Očekujem uspješnu suradnju kakvu smo imali i dosad. HDZ će biti, kao što je rekao i sam Andrej, središnja snaga i pokretač razvoja RH.

UVJEREN U DOBAR REZULTAT NA IZBORIMA

Najavljuje se i kako će se HDZ odreći dijela dosadašnjih manjih partnera (BUZ, Ilčić). U kojoj su mjeri, s obzirom na mali broj preferencijalnih glasova koje su te stranke dobile, oni bili potrebni desnoj koaliciji?

- Koalicija je prije svega temeljena na komplementarnosti predizbornih programa i zajedničkoj viziji za razvoj i boljitak Hrvatske. Tim načelima će se HDZ voditi i u predstojećem razdoblju. Još uvijek su u tijeku pregovori sa svim potencijalnim partnerima i vrlo skoro ćemo donijeti odluku.

Može li se i kako Hrvatska konačno odmaknuti od stalnih rasprava o ustašama i partizanima te se baviti pitanjima koja su od životne važnosti za njezine građane?

- U prošloj kampanji HDZ-ov gospodarski program, kao i druga pitanja koja su od velike važnosti za naše građane, ostali su u sjeni ustaša i partizana i priča 'mi ili oni' na koje je po meni HDZ lakomisleno nasjeo i dopustio da ga se odvuče od onoga što građane stvarno zanima. HDZ će pokazati svoje potencijale, što možda prije nije napravio na kvalitetan način, i zato sam uvjeren da ćemo na izborima postići dobar rezultat.

Razgovarao: Igor BOŠNJAK

POTAKNUTI INVESTICIJE

Hrvatska je u pet mjeseci povukla 506 milijuna eura iz fondova EU-a

Što kažu brojke, što je u vašem resoru učinjeno u ovih šest mjeseci, koliko je Hrvatska novca iz fondova Europske unije povukla ili za to stvorila preduvjete i je li neki važan projekt padom Vlade zaustavljen?

- Prema podatcima Ministarstva financija, Hrvatska je u prvih pet mjeseci 2016. godine povukla ukupno 506 milijuna eura iz fondova Europske unije. U prethodnim godinama Hrvatska je povukla samo 558 milijuna eura u cijeloj 2015. i 548 milijuna eura u 2014. godini. Od ulaska u Europsku uniju 2013. godine Hrvatska je svake godine do sada povlačila iz EU fondova tek neznatno veći iznos od onoga koji je uplaćivala. Ovaj rezultat pokazatelj je dobrog dosadašnjeg rada i naznaka da će se to promijeniti te da će iskorištenost fondova značajno porasti i time potaknuti investicije i gospodarski oporavak Republike Hrvatske. Padom Vlade nisu zaustavljeni projekti, međutim, iako tehnička vlada može raspisivati natječaje, neke odluke, pogotovo one s financijskim posljedicama, ograničene su.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike