Magazin
TJEDNI OSVRT

Timu “počeli podmetati”
Objavljeno 16. srpnja, 2016.
Čudi premijerovo koketiranje s Mostom i najava povratka u politiku, jer bivši premijer u politici nije niti bio...

Trenutačni tehnički premijer Orešković od prvoga dana ulaska u Vladu nije se baš snašao iako se naobećavao svega i svačega. Dijelom i zbog njegovih “zasluga”, Vlada mu je pala za samo šest mjeseci. Dok je Tihomir Tim najavljivao znatan gospodarski napredak zahvaljući svojim tehnomenadžerskim sposobnostima, o politici niti je što znao niti učio.

A ni izjave o dovođenju državnih financija u red nisu mu bile naročito suvisle i obećavajuće. Više su podsjećale na inauguracijsku izjavu predsjednice Kolinde Grabar Kitarović kako ćemo pod njezinim vodstvom vrlo brzo biti svrstani u sam vrh najbogatijih država svijeta. Naravno, izjava joj je izazvala podsmijeh, pa se i danas često citira. Sličnih bismo navoda mogli izvući i Oreškoviću, koji se nerealno uzdao u svoje poslovne veze u svijetu financija, ali kao da je zaboravio da voditi jednu tvrtku nije isto što i voditi državu, pa koliko mala bila.

Vjerodostojnost njegovih obaćanja, kao i većine ministara koji se ni nakon pola godine nisu snašli na svojim pozicijama te stoga neće ostati ni po čemu zapamćeni, polako se počela topiti. Stoga još više čudi Oreškovićevo koketiranje s Mostom i najava povratka u politiku, jer on u politici nije niti bio. Dobro, slaže se s mostovcima i njihovim liderom Božom Petrovom, ali to nije nikakva garancija izbornog uspjeha. Biti premijer puno je više od pukog menadžerstva, što se na Oreškovićevu primjeru i obistinilo. Osim toga, zbunjuje i izjava Bože Petrova koji također misli da bi u slučaju ponovljenog izbornog uspjeha i on mogao biti premijer.

Orešković ni to kao da nije čuo, a i kako bi kada se već danima bavi planiranjem ljetovanja sa svojom obitelji, dok sjednice Vlade odrađuje rutinski, ponašajući se kao da je sve u najboljem redu.

Naivno je šokiran što mu se navodno podmeće, a sve zbog predizborne kampanje. Jer raspisali se eto mediji kako mu supruga s djecom, a gdje i sam često boravi, već dvadeset dana ljetuje u vojnoj vili na Kostabeli u Rijeci. Ljutito je stoga odbio mogućnost, kako se najavljivalo, da će preostali dio godišnjeg nastaviti u vili Jadranka na Brijunima. Nju će prema posljednjim informacijama zamijeniti s rezidencijalnom vilom “Kovač” na otoku Hvaru, u kojoj su inače voljeli boraviti i bivši predsjednik Stjepan Mesić kao i bivši premijer Zoran Milanović.

I tako navodnom budućem političaru ništa nije jasno, jer mora valjda negdje ljetovati. Nije mu jasno da je legitimno postaviti pitanje skupog ljetovanja na teret poreznih obveznika, a bez ikakvih opipljivih učinaka i njega i njegove vlade. E, pa, Oreškoviću, dobro došao u politiku!

Piše: Damir GREGOROVIĆ

Najčitanije iz rubrike