Kultura
SKROMNI I SAMOZATAJNI SLAVONSKOBRODSKI GLAZBENICI

Prvi i jedini u svijetu: Tena i Filip Novosel - rumba na orguljama, barok na tamburi
Objavljeno 15. srpnja, 2016.

Skromna i samozatajna slavonskobrodska glazbena obitelj Novosel iznjedrila je četvero glazbenika, od kojih su neki poznati i daleko izvan granica svoga grada, županije i države. Talentom, radom, s mnogo volje i discipline postigli su zavidne rezultate, no granica mogućih dostignuća je daleko.

Koncertom u crkvi Presvetog Trojstva, u sklopu 27. brodskog glazbenog ljeta - prvi put u Hrvatskoj, brat i sestra, Filip i Tena pokazali su kako zajedno zvuče i dopunjuju se tambura i orgulje - na oduševljenje brojne publike. Neobičan spoj - rumba na orguljama, barok na tamburi, njihova je zajednička ideja.

- Sve je počelo u šali da nikada ne ćemo moći svirati zajedno jer Filip svira narodni, a ja klasični instrument, naizgled dva nedodirljiva svijeta. Jedno smo ljeto pokušali zasvirati zajedno i odabrali Vivaldijeve koncerte za mandolinu. Zvučalo je jako dobro, pa smo odlučili napraviti nešto - započela je priču Tena, orguljašica i čembalistica koja je nakon zagrebačke akademije završila Univerzitet za glazbu i primijenjenu umjetnost u Beču.

Za mlađeg brata - prvog diplomiranog džez-tamburaša koji je studirao i na prestižnu njujoršku akademiju New School for Jazz and Contemporary Music odveo tradicionalni instrument, mnogi su čuli. Mladi skladatelj, svirač i aranžer dokazao je kako tambura i džez nisu nespojivi, a sada i kako spoj orgulja i tambure može proizvesti začujujuću glazbu. Note ili skicu svojih skladbi slao je Teni u Beč, a ona je smišljala što se može napraviti s orguljama. Godinu su se dana bavili idejom, a oko pola godine intenzivno radili. Hrvatska premijera u Slavonskom Brodu, nakon bečke Schottenkirche prije nekoliko mjeseci, opčinila je domaću publiku.

Dom u Brodu

- Presretni smo zbog toga, uvijek se rado vraćamo jer smo u Brodu napravili prve glazbene korake i tu je naš dom - kaže Filip.

Krenuli su s Filipovom skaldbom “Mista Dance” te još nekoliko autorskih uradaka, a jednako je čudesno zazvučala Toccata alla Rumba P. Planyavskog ili Vivaldijev koncert za violinu, bilo je tu dosta brazilske glazbe i latinoritmova. Zahtjevna je bila izrada aranžmana za orgulje.

- U početku sam bio skeptičan jer je tambura brži instrument u stvaranju tona, no iznenadilo me kako je sve na kraju zvučalo prirodno i dobro, što je prepoznala i publika. Bio je to jedinstven glazbeni spoj kraljice instrumenata, koju su poznavali još stari Egipćani i Grci, s tamburom, najpopularnijim domaćim narodnim instrumentom. Nitko do sada u svijetu nije došao na takvu ideju. To je svojstveno Novoselima - kaže Filip.

Sestra Julija studira etnomuzikologiju i uči obou. Dobila je stipendiju indonezijskog ministarstva za kulturu pa će sljedeću akademsku godinu u Indoeziji studirati gamelan. Najmlađa Lucija studira etnologiju i povijest umjetnosti, a premda je naučila svirati violinu, njezin doticaj s glazbom je u folkloru u zagrebačkom SKUD-u “I. G. Kovačić”. Obje su asistirale Filipu i Teni tijekom koncerta na Brodskom ljetu.

Tena je inače orguljašica u katoličkoj crkvi sv. Martina i evangeličkoj župi Wien-Liesing, predaje čembalo, klavir i korepeticiju u glazbenoj školi nedaleko od Beča, a od travnja je i na konzervatoriju u Grazu. Ova neumorna glazbenica često svira, a s Filipom namjerava dalje predstavljati izvrsno primljenu “glazbu u novom ruhu”.

Gudalo vs. trzalica

A Filip, kao vodeći inovator na tamburi u svojoj generaciji, spretno spaja džez i tradicijsku glazbu, klasičnu i glazbu naroda istočne i južne Europe. Njihov zajednički nastup bio je poseban doživljaj i za njihove roditelje Kaću i Nikolu.

- U Brodu koncert daje posebnu i novu snagu, djeci i nama, da pokažu u što su do sada ulagali - kaže presretna majka, koja ih zbog brojnih angažmana rijetko uspije okupiti kod kuće. Djeca su, kažu oni koji poznaju obitelj, talent naslijedila od oca Nikole, dugogodišnjeg tamburaša i glazbenog pedagoga. No, on prednost daje majci.

- Od majke su naslijedili pedantnost, upornost, iako smo oboje posvećeni glazbi i dali smo ono što smo mogli - dodaje otac.

Filip je tijekom školovanja u New Yorku učio od glazbenih velikana, poput Reggiea Workmanna, Vica Jurisa, Petera Bernsteina. U protekle je dvije godine nastupao s brojnim zvučnim imenima glazbene scene, među kojima su Vlatko Stefanovski, Theodosii Spassov, Olli Soikkeli, Kruno Špišić, Ismail Lumanovski, Marko Črnčec, Vladimir Kostadinović... U rujnu ove godine Brođani će moći čuti kako zvuči “Bow vs Plectrum” - gudalo protiv trzalice, tj. duo Filipa Novosela i Tihomira Hojsaka (kontrabas). Gost će biti Matija Dedić, čiju će skladbu izvoditi.

Marija RADOŠEVIĆ
ETNOKLASIČNI PROJEKT

Dobro je djeci omogućiti da se iskazuju tamo gdje su najbolji, ali ih ne prisiljavati - naglašavaju Kaća i Nikola. Glazba je jezik koji ima mnogo dijalekata, a njihova su se djeca odlučila za različite, i to s mnogo uspjeha. Tena napreduje u Europi, za Filipa znaju u Americi, Julija ide u Indoneziju, Lucija će možda predstaviti hrvatski folklor u Africi, Australiji. Možda u budućnost ostvare zajednički etnoklasični projekt obitelji Novosel. I o tom razmišljaju.

Brodsko ljeto

IZABRALI SU ZA PREMIJERU ZAJEDNIČKE IDEJE

Možda ste propustili...

PROMOCIJA KNJIGE JULIJANE ADAMOVIĆ “OČE, AKO JESI” U KLUBU KNJIŽARE NOVA

Veličanstven roman o ženama i muškarcima

Najčitanije iz rubrike