TvObzor
DAVID DUCHOVNY

Nije fer da se žene skidaju, a muškarci ne
Objavljeno 15. srpnja, 2016.
Baš mi je zabavno igrati Hanka, ali ne zbog toga što radi, nego zbog onoga što govori, jer izazov mi je ponuditi obožavateljima zabavan materijal te učiniti sve da to i funkcionira

Kao i mnogi macho muškarci, David Duchovny (56) pije, puši, psuje i vara ženu (koja je zato sada bivša), a ne ustručava se u javnosti priznati da se pali na dečke iz “Sumraka”. Zvijezda serija “Dosjei X”, “Kalifornikacija” i “Aquarius”, rođena je u Velikoj Jabuci, a karijeru je počeo snimajući reklame za više ili manje poznate kompanije.

U svijet filma dovela ga je manja uloga u romantičnoj komediji “Zaposlena djevojka”, a ključne uloge bile su i one u trileru “Loš utjecaj” te obiteljskoj komediji “Beethowen”. Iako se pojavio u samo tri epizode kultne serije “Twin Peaks”, koju su diljem svijeta pratili milijuni gledatelja, Davidov glumački talent napokon je prepoznat. Neposredno prije “Dosjea X” snimio je triler “Kalifornija”, u kojem je glumio nasuprot Bradu Pittu i Juliette Lewis. Kultnu FOX-ovu SF seriju “Dosjei X” snimao je od 1993. do 2002. godine, s tim da je 2001. otišao iz serije zbog neslaganja s producentom. Međutim, obnovili su prijateljstvo te 2008. snimili drugi dio filma “Dosjei X: Želim vjerovati” (prvi dio snimljen je deset godina ranije). Početkom ove godine gledali smo desetu sezonu, a očekuje se i jedanaesta.

Pedeset uloga u karijeri

Iako ima čak pedesetak značajnijih i manje značajnih uloga u TV serijama i filmovima, mnogi se slažu kako ga je publika toliko zavoljela kao Muldera da ga jednostavno nije mogla prihvatiti ni u jednoj drugoj ulozi. Međutim, to je 2007. godine i te kako promijenila dramedija “Kalifornikacija”, čiju sedmu, i posljednju sezonu, upravo možemo pratiti na HRT-u. Budući da je njegov lik Hank Moody podosta sličan Davidu u stvarnom životu, nije ni čudno što ga je posve realno utjelovio.

- Baš mi je zabavno igrati Hanka, ali ne zbog toga što radi, nego zbog onog što govori. Izazov mi je ponuditi obožavateljima zabavan materijal te učiniti sve da to i funkcionira. Nije lako, ali to je ono u čemu uživam kad dođem na snimanje - kaže Duchovny te nastavlja: “Razlika između Foxa Muldera i Hanka Moodyja je u tome što je Hank u boljoj formi. Mislim da je istina jedino što oboje žele čuti od drugih, pa i sami govore isključivo istinu. Dosad baš i nisam razmišljao o tome, ali mislim da obojica govore ono što im je u tom trenutku na umu, i to - na vlastitu štetu”.

Lov na dečke iz “Sumraka”

Na upit jednog novinara kako to da uspijeva ostati tako mladolik, Duchovny odgovara: “Nema neke posebne tajne mog izgleda. Pravilno se hranim, vježbam i svaki dan uzimam vitamine. Ne znam točnu formulu. Moji brat i sestra uvijek su izgledali mlađe nego što doista jesu. Vjerojatno je sve stvar u genima. Mislim, svi u obitelji izgledamo dobro, a onda umremo mladi”.

Na pitanje koji bi ga muškarac mogao navesti da promijeni svoju seksualnu orijentaciju, David je u šali odgovorio: “Dečki iz Sumraka jako su zgodni. Ne znam kako se zovu, samo znam da odlično izgledaju. Vukodlaci, vampiri, svi su fantastični. Kad bih bio gej, zasigurno bih krenuo u lov za njima”.

Prije nekoliko godina David Duchovny pozvao je sve poznate holivudske glumce da se skinu i pokažu svoja gola tijela pred kamerama kako bi pokazali ravnopravnost s ljepšim spolom.

- Mrzim kad se u filmovima većina žena skine, a muškarci ostaju odjeveni. To jednostavno nije pošteno - misli Duchovny, koji tvrdi da je pokazao što misli kad se u jednoj epizodi “Kalifornikacije” skinuo i pokazao golu stražnjicu. “Nije bilo ugodno, ali to je bilo pošteno prema mojim kolegicama”.

Pripremio: Adrian ANDREJEK

KALIFORNI-KACIJA 7

HTV 2, nedjeljom nakon ponoći

OSOBNA ISKAZNICA

IME I PREZIME: David William Duchovny

DATUM ROĐENJA: 7. kolovoza 1960.

MJESTO ROĐENJA: New York City, NY

LJUBAV: Bivša supruga Tea Leoni

DJECA: Kći Madelaine i sin Kyd

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike