Novosti
DVOGODIŠNJI ROK JE ISTEKAO

SAD nije ukinuo vize,
Hrvatska i još četiri članice
EU-a i dalje diskriminirani
Objavljeno 13. srpnja, 2016.
Rezultat ukidanja bilo bi poštivanje načela reciprociteta

Dvogodišnji rok za primjenu viznog reciprociteta između SAD-a i Europske unije istekao je 12. travnja, a ovoga tjedna - 12. srpnja Europski parlament i Vijeće trebali su se očitovati o vizama SAD-a za građane Hrvatske, Poljske, Bugarske, Rumunjske i Cipra. Očekivalo se da će SAD ukinuti vize za tih pet zemalja kako je tražila Unija, jer građanima SAD-a vize nisu potrebne pri dolasku u navedene zemlje. Rezultat ukidanja bilo bi poštivanje načela reciprociteta i rješavanje pitanja nejednakog položaja građana Unije u viznoj politici SAD-a.

Kao članica delegacije EU parlamenta za odnose sa SAD-om, Dubravka Šuica više je puta uputila pitanja veleposlaniku EU-a u Washingtonu Davidu O'Sullivanu i američkom veleposlaniku u EU Anthonyju L. Gardneru, kao i Europskoj komisiji, o ukidanju viza za hrvatske građane. “Američki građani slobodno putuju Europskom unijom, dok građani Bugarske, Cipra, Hrvatske, Poljske i Rumunjske moraju ispunjavati zahtjevnu aplikaciju za vizu. Imajući u vidu rok za ispravljanje reciprociteta koji je istekao 12. travnja 2016., upućujem pitanje Komisiji i Vijeću: Koji su sljedeći koraci kojima namjeravate utjecati na SAD da ukine vize za građane EU-a te tako eliminirati diskriminaciju ovih pet zemalja članica Europske unije i time primijeniti poznato načelo reciprociteta”, rekla je Šuica.

Eurozastupnik Davor Škrlec smatra kako je postupkom Komisije prekršena europska regulativa o viznom režimu donesena 2013. godine.

- Nepoštovanje europskih pravila ponajprije oslabljuje pregovaračku poziciju europskih institucija u pregovorima sa SAD-om, posebice kada je u pitanju i TTIP, jer pokazuje kako EU nije u mogućnosti dosljedno provoditi svoje odluke u svrhu zaštite prava građana. Neprimjenom regulative o viznom režimu iz 2013. građane pojedinih članica nepravedno se diskriminira, pa tako i Hrvatsku. Očekujem da Europska komisija uvede vize za građane trećih država koje i traže vize od građana država članica EU-a - poručio je Škrlec.

Američki veleposlanik pri EU-u Anthony Gardner prije mjesec dana izjavio je da su “Hrvatska i Cipar pozitivni primjeri koji su vrlo blizu ispunjenja formalnih kriterija za ukidanje viza” prilikom putovanja u SAD. No, do danas vize nisu ukinute i moguće je da će Europska unija pa tako i Hrvatska, uvesti vize za američke građane.

Na ovom pitanju aktivan je i europarlamentarac Tonino Picula.

- Još 2013. bio sam u komunikaciji s tadašnjom povjerenicom za unutrašnje poslove, gospođom Malstrom, oko ovog pitanja. U ovom sazivu Komisije, povjerenica Malstrom zadužena je za resor međunarodne trgovine pa ovo pitanje aktivno komuniciramo i u okviru pregovora o TTIP-u. Posebno mi je drago da su većina kolega podržali moje amandmane u sklopu Izvješća o TTIP-u kojima naglašavam da, iako vizni reciprocitet nije službeni dio pregovora o TTIP-u, slobodnom kretanju roba i usluga mora prethoditi slobodno kretanje građana. S obzirom na to da su neke zemlje pokrenule službeni postupak, ovo pitanje može imati direktne implikacije i na eventualnu ratifikaciju TTIP-a - kaže Picula. Dodaje kako je prošli mjesec s kolegama iz zemalja čiji građani još trebaju vize uputio u proceduru Europskog parlamenta i pisanu izjavu o ovom pitanju.

- Stajalište Europskog parlamenta je jasno, Komisija treba pokrenuti proceduru što prije, najvjerojatnije odmah u rujnu, nakon ljetne stanke. Da bi odluka o uvođenju viza za građane SAD-a bila prihvaćena, potrebna je natpolovična većina glasova zastupnika u Europskom parlamentu i većina glasova u Vijeću - kaže Picula.

Usporedno sa službenom procedurom, nada se dogovoru EU-a i SAD-a o ovom pitanju. E.Soudil

SEDAM KOMPLICIRANIH KORAKA

l 1. korak - odaberite kategoriju vize (turistička, poslovno putovanje, tranzit kroz SAD, rad kod američkog poslodavca...).

l 2. korak - fotografirajte se (fotografija ne smije biti starija od šest mjeseci i mora zadovoljiti standarde potrebne za američku vizu. U postupku popunjavanja online zahtjeva treba imati vlastitu digitalnu fotografiju).

l 3. korak - popunite ds-160 online obrazac zahtjeva za vizu (ako će vaš zahtjev popunjavati agencija ili neka druga osoba ta osoba mora izravno od vas zatražiti odgovor na svako pitanje iz obrasca).

l 4. korak - zakažite termin i platite naknadu za obradu zahtjeva za vizu u iznosu od 160 američkih dolara.

l 5. korak - prikupite dodatnu dokumentaciju koja vam može koristiti u razgovoru s konzulom (osobe koje podnose zahtjev za neuseljeničku vizu mogu priložiti dokaz čvrstih osobnih i ekonomskih veza s Hrvatskom: pismo poslodavca, dopis banke o stanju na računu, platne liste za zaposlene osobe, ili odreske od mirovine za umirovljenike, studentski indeks i potvrdu o upisu u tekući semestar, dokaz posjedovanja kuće ili stana, zemlje, tvrtke... Ako ste ikada imali problema s policijom ili pravosuđem.

l 6. korak - dođite na razgovor u zakazano vrijeme.

l 7. korak - preuzmite vašu putovnicu s vizom.

Dubravka Šuica

zastupnica u Europskom parlamentu

Američki građani slobodno putuju Europskom unijom, dok građani Bugarske, Cipra, Hrvatske, Poljske i Rumunjske moraju ispunjavati zahtjevnu aplikaciju za vizu

Tonino Picula

zastupnik u Europskom parlamentu

Da bi odluka o uvođenju viza za građane SAD-a bila prihvaćena, potrebna je natpolovična većina glasova zastupnika u Europskom parlamentu i većina u Vijeću

Možda ste propustili...

NOVI SAZIV ČINIT ĆE I 37 ŽENA, SAMO JEDAN ZASTUPNIK MLAĐI OD 30 GODINA

U Saboru najviše zastupnica dosad

PREDSJEDNIK SDSS-a o FORMIRANJU VLADE I PARLAMENTARNE VEĆINE

Pupovac: Nećemo dozvoliti poniženje i segregaciju po etničkoj ili političkoj osnovi

Najčitanije iz rubrike