Dome slatki dome
VANJSKA RASVJETA

Prijelazi svjetlosti
su zanimljivi
Objavljeno 14. srpnja, 2016.

Ako je moguće, planirajte i instalirajte vanjsku rasvjetu još prije nego oblikujete i uredite svoj vrt. Koliko ćete angažirati vati po kvadratnom metru vrtne površine ovisi o vašoj želji, no treba imati na umu kako previše svjetiljki ne stvara pravi ugođaj. Upravo su prijelazi svjetlosti u tamu ono što je zanimljivo. U svakom slučaju, planirajte rasvjetu tako da svjetiljke osvjetljavaju samo vaš vrt i ne smetaju susjedima.

Točke svjetlosti u vrtu, koje možete dočarati malenim podnim reflektorima, dodatno naglašavaju istaknute crte i posebne oblike. Uz stepenice i vrtne staze postavite stajaće svjetiljke na stupovima koje ćete utaknite u meko tlo na ranije određena mjesta. U tvrđem tlu prethodno iskopajte rupu kako klinasti završetak ne bi bio blokiran.

Solarne svjetiljke jednostavno utaknite u tlo bez potrebe za priključivanjem na električni kabel. Važno je da solarnu svjetiljku postavite na takvo mjesto na kojem će tijekom dana akumulirati najviše sunčeve svjetlosti. D.P.

Sigurna niskonaponska rasvjeta

Posebno su jednostavni za instaliranje niskonaponski rasvjetni sustavi (24 volta). To znači da poseban transformator pretvara struju iz utičnice u slabu struju koja je neškodljiva, što je važno u slučaju da se strujni krug prekine zbog prodora vode, neke pogreške ili pomanjkanja.

Radarske svjetiljke

Kada se približimo nekim vratima, ona se sama otvaraju i opet zatvaraju kao da su upravljana nevidljivom rukom. Tako uz pomoć radarske tehnike može djelovati i svjetiljka. I dok pasivni infracrveni senzori reagiraju na toplinu tijela koja se pomiču, radarske svjetiljke zasvijetle već na pomak. Radarski senzor, skriven u unutrašnjosti svjetiljke, emitira elektromagnetske valove koji se odbijaju od predmeta koji se nalaze u okolici svjetiljke i tako stvaraju ehogram.

Senzorske svjetiljke

Kod senzorskih svjetiljki infracrveni senzori po danu i po noći prepoznaju iznenadne promjene (prolazak ljudi, automobili...), a područje u kojem reagiraju može se podešavati. Ugrađena sklopka za prepoznavanje svjetlosti omogućava da se zbog pomicanja u tami svjetiljka upali. Infracrveni senzori prepoznaju pokret samo onda kada je senzorska svjetiljka postavljena najviše na dva metra, što je podatak koji valja imati na umu pri montaži. Nasuprot neprestano aktivnim sustavima ovako se štedi energija, a ondje gdje je to potrebno iz sigurnosnih razloga možemo dobiti posebno veliku količinu svjetla.

Možda ste propustili...

DIZAJN: KOMFOR UZ MALE ZAHVATE

Pripremite se za ugodno opuštanje

NARCISE CVATU SAMO JEDNOM U SEZONI

Idealan cvijet za početnike

INSPIRACIJA PRIRODOM

Boje i uzorci uz motive cvijeća

Najčitanije iz rubrike