Dome slatki dome
LJETO JE VRIJEME OPUŠTANJA

Vrt oplemenjen
mjestima za odmor
Objavljeno 14. srpnja, 2016.

Kamini su uz svoj korisni učinak i posebna dekoracija vrta, koja može stvoriti posebno lijep detalj u vrtu. Osnova je svakog kamina proporcionalnost, dakle odnos njegove veličine prema veličini vrta.

Tople ljetne večeri ugodnije su sjedeći negdje vani, u vrtu pod stablom, uz kamin na kojem krcka vatra i s kojeg se širi ugodan miris roštilja, a sve to začinjeno kvalitetnim vinom. Kamini su uz svoj korisni učinak i posebna dekoracija vrta, vrtni element vrijedan divljenja, koji može stvoriti posebno lijep detalj u vrtu. Osnova je svakog kamina ili grila, kako ga neki zovu, proporcionalnost, dakle odnos veličine kamina prema veličini vrta. Mali kamini mogu se također lijepo uklopiti i u veliki vrt, dok će se veliki kamini teže uklopiti u mali vrt, upravo zato što bi mogli njime dominirati.

Kamine i grilove možemo raditi od mnogih materijala, kao što su kamen, željezo, beton i drugi vatrootporni i vatroizdrživi materijali.

Strogo oblikovan vrt, pravilnih geometrijskih formi i oblika, traži i tako oblikovan kamin. Pravilno geometrijski oblikovan kamin nikako se neće uklopiti u slobodni vrt, kojem svi težimo i u kojem se mnogo lakše opuštamo. Jednako tako, ni slobodno oblikovani kamin neće se baš najbolje uklopiti u geometrijski oblikovan prostor. Kamine najčešće izgrađujemo u dijelu vrta koji nije izložen pogledima s ulice i u kojemu se možemo slobodnije ponašati i odijevati. Ako je vrt okružen živicom kroz koju nije baš jasan pogled, onda nam bliži prostor oko kamina može biti čist s pogledom na vrt. Nije li nam vrt obrastao zelenim zidom, tada ćemo dio oko kamina koji je okrenut ulici ili prostoru kuda prolazi više ljudi zakloniti sadnjom živice koja bi trebala dostići visinu čovjeka, kako bi se iza nje moglo slobodno i opušteno sjediti, čavrljati i uživati.

Prostor za sjedenje

Sukladno veličini i namjeni kamina, određujemo i prostor za sjedenje i odmor oko njega. Poželjno je da je prostor zasjenjen prirodnom sjenom ili polusjenom stabala. Moramo imati na umu da taj prostor možemo koristiti i za popodnevni odmor na ležaljkama. Ako prostor omogućava, uredimo veću površinu za sjedenje i odmor uz kamin. No, neka nam ta površina ne bude prevelika u odnosu na veličinu vrta. Ipak preostali dio vrta, ako je manji, možemo urediti tako da vizualno proširimo prostor i produbimo u dužinu. Najbolje bi bilo, ako je moguće, da sjedala koja su postavljana oko stola budu stolice otporne na atmosferilije. Na stolicama se najudobnije osjećamo i možemo svaku prilagoditi svom položaju i želji za komoditetom i opuštanjem. Betonske klupe za takva su mjesta neprimjerene, jer njih ne možemo seliti i na njih se ne možemo naslanjati, što nam uskraćuje komfornost.

Zasjenjivanje

Nemamo li prirodne sjene stabala koja bi natkrivala taj prostor za odmor i sjedenje, možemo koristiti najrazličitije suncobrane ili sami izraditi platnena jedra kojima natkrivamo i zasjenjujemo prostor, dok nam ne izrastu stabla što će pružati prirodnu sjenu. Materijali za natkrivanje takvih mjesta oko kamina neka ne budu plastični i nepropusni. Prostor ispod plastike zna biti zaparen vrućinom, poglavito ako nema vjetrića koji bi ga rashlađivao. Najbolje je dok stabla ne narastu koristiti propusne mreže i prozračna platna, tako da prostor iznad naših glava diše, čime stvaramo prirodniji i ugodniji ambijent. Samo se u ugodnom i prozračnom prostoru za sjedenje i odmaranje oko skladno oblikovanog kamina možemo opustiti, uživati i dugo se družiti s nama dragim ljudima koje smo pozvali na domjenak. J.Kn.

Voda

Uz svaki kamin nužno je imati vodu iz vodovoda za upotrebu i za piće ako je to potrebno, ali i zbog protupožarnih razloga. Dogodi se, kad se malo previše oslobodimo, da nam vatra zna pobjeći, poglavito ako iznenada zapuše jači vjetar. Takve su situacije nepredvidljive i rijetke, ali se događaju, zato tu mora biti priključak za vodu s pristojnim pritiskom kako bismo pravodobno reagirali i zaustavili vatru.

Dobro organiziran i uređen kamin u svojem sastavu će imati i hladnjak, u kojem ćemo držati osvježavajuće napitke, koje ćemo koristiti tijekom druženja.

Možda ste propustili...

NARCISE CVATU SAMO JEDNOM U SEZONI

Idealan cvijet za početnike

ČIST I ORGANIZIRAN

Dobra preglednost u hladnjaku

Najčitanije iz rubrike