Novosti
VIŠE POSLA, MANJE NOVCA

HGSS ima tri puta više posla, a novca nema čak ni za hranu i užad
Objavljeno 12. srpnja, 2016.

Vezani članci

USPJEŠNA AKCIJA NA LOŠINJU

Pas Draco pronašao stranu državljanku

Pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja ove godine već bilježe tri puta više intervencija nego lani. Ponajprije je riječ o akcijama u kojima je zadatak pomaganje i spašavanje turista, za što ima dovoljno ljudi, ali ne i opreme. Takve se akcije spašavanja u mnogim zemljama naplaćuju, no ne i u Hrvatskoj, pa je i to jedan od razloga zbog kojega HGSS ima stalne probleme s financiranjem. Pročelnik HGSS-a Vinko Prizmić potvrđuje da je ovogodišnja sezona počela vrlo intenzivno.

- Imamo puno intervencija, najčešće zbog turista koji borave u prirodi, na planinama, u brdima i šumama, ali i domaćih koji sve češće odlaze u prirodu na nedostupnije lokacije radi hobija i rekreacije, poput branja šparoga i gljiva, planinarenja i drugog. Nedostatak opreme odnosi se na vozila, telefone i drugu komunikacijsku opremu te na novac za troškove koji su veći s obzirom na utrostručeni broj intervencija, posebice za gorivo, užad i drugu opremu te hranu - ističe Prizmić.

Uz spašavanje života, HGSS gotovo 95 posto ostalih aktivnosti posvećuje prevenciji i edukaciji stanovnika i turista. “Ulažemo puno napora u preventivu nesretnih situacija, radimo sigurne karte, označavamo staze i provodimo edukacije, no zakon velikih brojeva u turizmu baš nam i ne ide u prilog jer se - ako na jednom prostoru u nekom trenutku imate i deset puta više ljudi - može očekivati i više nesretnih situacija unatoč preventivi", ističe Prizmić.

Unatoč važnosti posla koji HGSS obavlja te uspjesima, profesionalizmu i volonterizmu, dobro bi mu došlo više novca. Iako je ušao u državni proračun te iako su sa zakonom o HGSS-u očekivali bolje uvjete rada, njih prema Prizmićevoj ocjeni nema. “Na proračunskoj smo poziciji Državne uprave za zaštitu i spašavanje, a kako nas oni doživljavaju kao neko strano tijelo, prvi smo kada treba smanjivati sredstva iz proračuna, a zadnji kada ih treba povećati. To nije realno i ne uvažava naše potrebe, a iz objektivnih razloga i zakonskih obveza država je doista dužna financirati rad HGSS-a", ističe Prizmić.

Eduard SOUDIL/H

Vinko Prizmić

pročelnik HGSS-a

Osam milijuna kuna nije dovoljno

“HGSS je nacionalni resurs vrlo važan za obranu stanovništva i turista od velikih nesreća i katastrofa. Mi smo elitna i operativna snaga sustava civilne zaštite i vjerujemo da će iduća vlada to bolje razumjeti i reagirati. Osam milijuna kuna na godinu iz državnog proračuna je malo, posebice zato što HGSS pokriva cijelu Hrvatsku 24 sata na dan i svoj posao radi izvrsno prema svim svjetskim standardima, za što uživa svjetski ugled,” kaže Prizmić.

PORUKE HGSS-a TURISTIMA

“Dragi turisti, mi vas poštujemo, vrijeme je da vi počnete poštovati sebe, pa prestanite snimati glupe i opasne selfije!”

“Česi u japankama su mit. Japanke nose i državljani drugih zemalja. Nama je svejedno što nose dok god su na sigurnom.”

Možda ste propustili...

PREDSJEDNIK REPUBLIKE O UPOZORENJU USTAVNOG SUDA

Milanović: Ovo je priprema za državni udar

NACIONALNO I ETNIČKI MOTIVIRAN INCIDENT U PANČEVU U SRBIJI

Napadnuti hrvatski državljani, napadač pritvoren

Najčitanije iz rubrike