Regija
KUHARICA MATE BABOSELCA MIŠINOG

Starovirska jela, kolači i pila predstavljena u Muzeju brodskog Posavlja
Objavljeno 12. srpnja, 2016.

SLAVONSKI BROD - Cjelovita kuharica starovirskih jela izašla iz pera široj javnosti poznatog skupljača starih slavonskih običaja i igara, pučkog pripovjedača Mate Baboselca Mišinog iz Donje Bebrine, predstavljena u Muzeju brodskog Posavlja, unatoč vreloj večeri privukla je brojne znatiželjnike.

Knjiga “Bilo vam u slast!” s podnaslovom “Starovirska jela, kolači i pila”, zbirka je starih recepata na 200-tinjak stranica, među kojima se može naći standardnih jela slavonske kuhinje, ali i nekih već gotovo sasvim zaboravljenih, od najobičnijeg masnog kruva i proje, preko nakitite pogače i prženih puževa do grušavnjače, breskvica, buti, poderanih gaća, kolača oko rupe, lemuna, zdropite pite, smatane torte, mjeseca s koricema, pite upolak sir, toga više nema, ljubavnog pisma, Lurd šnjita, bile pite, šapa, praca.., raznih ljepina, rezanaca... Uz pune tacne kolača i dobrog raspoloženja u atriju Muzeja, ležerno, i uz glazbenu podlogu obiteljske družine Matković (samičarka Ivona, Irena i Ivan), etnolog Zvonimir Toldi, lektorica Dubravka Pletikapić i Dunja Vanić predstavili su prvu Matinu kuharicu, a zanimljive je recepte čitala Sunčica Kaurić.

Poznati zaljubljenik u slavonsku tradiciju kaže kako mu je ideja sinula na priredbi “Kaj su jeli naši stari” u Vrbovcu.

- Pomislio sam zašto ne bih i ja napravio kuharicu s našim domaćim jelima i kolačima i ponudio ugostiteljima. Obilazio sam mjesta gdje se kuha naša šokačka kuhinja, od Babine Grede do zapadnog dijela Slavonije, i bilo mi je ugodno ispitivati snaše kako se što radi, priprema... Sve sam zapisivao i eto, nastala je kuharica - kazao je autor.

Recepti su originalni, dolaze od kazivača, a većina bi vjerojatno bila zaboravljena da nema znatiželjnika poput Baboselca.

- Pa baš zato što je današnja kuhinja i kod nas orijentalna, američka i raznorazna, a naša se potire i zaboravlja - pojašnjava autor svoju motivaciju, uvjeren kako će dobre i provjerene recepte prepoznati vlasnici i voditelji restorana pa krenuti s ponudom i tradicijskih jela.

- A i nije ih teško pripremati: šoljica mlika, kajmaka, na vr' noža soli, žličica voga, noga, isici malo slanine, šunke, sve je to jako jednostavno... - govori skupljač.

Marija RADOŠEVIĆ
Nagodinu i druga kuharica

Među brojnim receptima, autoru je najdraži kolač oko rupe, koji se, kaže, peče na poklade, kad djeca obilaze na mastibrk, a od jela, kaže, “najvolim kuvani dublek ili bundevu, a može bit i malo mesa unutra.” Kako je ostalo još dosta prikupljenih a neobjavljenih recepata, Mate dogodine planira izdati i drugu knjigu.

Baboselac se nada da će recepte u ponudu uvrstiti voditelji restorana

Zabilježeni su recepti za nakitite pogače, pržene puževe, zdropite pite, smatane torte, Lurd šnjite...

Možda ste propustili...

MEMORIJAL "STJEPAN KURIC ĆEIKO"

Najbolji je ribič Zlatko Gabajček

ZAVRŠNI KONCERT – TAMBURAŠKI ORKESTRI GLAZBENE ŠKOLE POŽEGA I GOSTI IZ NAŠICA

Tri u jedan: jedan koncert, tri orkestra

TURISTIČKA PONUDA ŽUPANJE POSTALA BOGATIJA

Kuća za odmor “Šokačka lady” otvorena je za goste

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

BUDI SE JEDINO BARANJSKO MJESTO NA DUNAVU

Na Zelenom otoku najviše je novih smještajnih kapaciteta

2

TURISTIČKA PONUDA ŽUPANJE POSTALA BOGATIJA

Kuća za odmor “Šokačka lady” otvorena je za goste

3

VINKOVČANI U NOVOM PROJEKTU VRIJEDNOM 10 MILIJUNA KUNA

Za uređenje bivše Opskrbe
u zatvorenu tržnicu iz EU-a
pet milijuna kuna pomoći