Regija
KUHARICA MATE BABOSELCA MIŠINOG

Starovirska jela, kolači i pila predstavljena u Muzeju brodskog Posavlja
Objavljeno 12. srpnja, 2016.

SLAVONSKI BROD - Cjelovita kuharica starovirskih jela izašla iz pera široj javnosti poznatog skupljača starih slavonskih običaja i igara, pučkog pripovjedača Mate Baboselca Mišinog iz Donje Bebrine, predstavljena u Muzeju brodskog Posavlja, unatoč vreloj večeri privukla je brojne znatiželjnike.

Knjiga “Bilo vam u slast!” s podnaslovom “Starovirska jela, kolači i pila”, zbirka je starih recepata na 200-tinjak stranica, među kojima se može naći standardnih jela slavonske kuhinje, ali i nekih već gotovo sasvim zaboravljenih, od najobičnijeg masnog kruva i proje, preko nakitite pogače i prženih puževa do grušavnjače, breskvica, buti, poderanih gaća, kolača oko rupe, lemuna, zdropite pite, smatane torte, mjeseca s koricema, pite upolak sir, toga više nema, ljubavnog pisma, Lurd šnjita, bile pite, šapa, praca.., raznih ljepina, rezanaca... Uz pune tacne kolača i dobrog raspoloženja u atriju Muzeja, ležerno, i uz glazbenu podlogu obiteljske družine Matković (samičarka Ivona, Irena i Ivan), etnolog Zvonimir Toldi, lektorica Dubravka Pletikapić i Dunja Vanić predstavili su prvu Matinu kuharicu, a zanimljive je recepte čitala Sunčica Kaurić.

Poznati zaljubljenik u slavonsku tradiciju kaže kako mu je ideja sinula na priredbi “Kaj su jeli naši stari” u Vrbovcu.

- Pomislio sam zašto ne bih i ja napravio kuharicu s našim domaćim jelima i kolačima i ponudio ugostiteljima. Obilazio sam mjesta gdje se kuha naša šokačka kuhinja, od Babine Grede do zapadnog dijela Slavonije, i bilo mi je ugodno ispitivati snaše kako se što radi, priprema... Sve sam zapisivao i eto, nastala je kuharica - kazao je autor.

Recepti su originalni, dolaze od kazivača, a većina bi vjerojatno bila zaboravljena da nema znatiželjnika poput Baboselca.

- Pa baš zato što je današnja kuhinja i kod nas orijentalna, američka i raznorazna, a naša se potire i zaboravlja - pojašnjava autor svoju motivaciju, uvjeren kako će dobre i provjerene recepte prepoznati vlasnici i voditelji restorana pa krenuti s ponudom i tradicijskih jela.

- A i nije ih teško pripremati: šoljica mlika, kajmaka, na vr' noža soli, žličica voga, noga, isici malo slanine, šunke, sve je to jako jednostavno... - govori skupljač.

Marija RADOŠEVIĆ
Nagodinu i druga kuharica

Među brojnim receptima, autoru je najdraži kolač oko rupe, koji se, kaže, peče na poklade, kad djeca obilaze na mastibrk, a od jela, kaže, “najvolim kuvani dublek ili bundevu, a može bit i malo mesa unutra.” Kako je ostalo još dosta prikupljenih a neobjavljenih recepata, Mate dogodine planira izdati i drugu knjigu.

Baboselac se nada da će recepte u ponudu uvrstiti voditelji restorana

Zabilježeni su recepti za nakitite pogače, pržene puževe, zdropite pite, smatane torte, Lurd šnjite...

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike