Osijek
UPISI U SREDNJU ŠKOLU

Strukovne škole su apsolutni hit: U Ugostiteljskoj školi imali su kandidata za pet razreda kuhara
Objavljeno 13. srpnja, 2016.

Jučer su počeli upisi u prvi razred srednje škole. Ukupno ima 3660 slobodnih mjesta u 30 srednjih škola u Osječko-baranjskoj županiji, od kojih ih je 18 u Osijeku, a ukupno su planirana 154 razredna odjela.

Iako će konačni rezultati upisa biti poznati u petak, u nekim su školama već sigurni da neće imati jesenski upisni rok. Jedna od njih je III. gimnazija (prirodoslovno-matematička). “Upisujemo 130 učenika, a prijavilo ih se 464 i svi su izvrsni. Gužve nije bilo, jer smo učenike podijelili po abecednom redu, a počeli smo već u 8 sati”, rekla je Snježana Barabaš Seršić, ravnateljica III. gimnazije, u kojoj su se jučer provodili upisi.

U ljetnom je roku popunjena i II. gimnazija (jezična). “Naša škola upisuje 130 učenika, a prijavilo ih se gotovo 500. Većini je upravo naša škola bila prvi izbor. Takav trend zanimanja za našu školu bilježimo već nekoliko godina”, rekao nam je pedagog Dario Österreicher. U Jezičnoj gimnaziji mogu se učiti čak četiri strana jezika: engleski, njemački, talijanski i francuski te još jedan klasični jezik, latinski.

Jesenskog roka neće biti ni u Ugostiteljsko-turističkoj školi. “Za sva zanimanja bio je velik interes, a posebno za kuhare te za hotelijersko-turističke tehničare i turističko-hotelijerske komercijaliste. Upisujemo 208 učenika u prvi razred, od toga tri razredna odjela kuhara, ukupno 78 učenika, a prijavilo ih se toliko da smo mogli formirati pet razreda kuhara. Učenici koji su se prijavili za hotelijersko-turističke tehničare i turističko-hotelijerske komercijaliste imaju izvrsne ocjene i visok prosjek ocjena”, kaže Blaško Menalo, ravnatelj Ugostiteljsko-turističke škole.

Upisi u Elektrotehničku i prometnu školu počinju danas, a završavaju u petak, 15. srpnja. “Izuzetno smo zadovoljni zanimanjem učenika za našu školu. Prijavilo ih se gotovo 1000, a primamo 168 učenika. Stoga ne očekujemo jesenski rok, no hoće li ga biti, bit će poznato u petak, kada ćemo znati jesu li svi učenici potvrdili upis”, kaže Antun Kovačić, ravnatelj Elektrotehničke i prometne škole.

Dodaje još da je najviše prijava bilo za četverogodišnje zanimanje tehničar za računalstvo, gotovo 60, a prima ih se 24, dok su za zanimanje elektrotehničar stigle 43 prijave. Svi ti učenici imaju izvrsne ocjene.

Vesna LATINOVIĆ
5 SLOBODNIH MJESTA ZA GRAFIČARE

Malo je nedostajalo da upisi budu zaključeni u ljetnom roku i u Tehničkoj školi i prirodoslovnoj gimnaziji Ruđera Boškovića. Naime, u toj je školi ostalo samo pet slobodnih mjesta, i to za zanimanje grafički tehničar pripreme. “Za to ćemo zanimanje raspisati jesenski rok. Ukupno primamo 130 učenika, a najveći je interes bio za prirodoslovnu gimnaziju i ekološkog tehničara”, kaže Vlasta Opačak, ravnateljica Tehničke škole i prirodoslovne gimnazije Ruđera Boškovića.

jesenski rok

U PETAK ĆE SE ZNATI SLOBODNA MJESTA

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PREHRAMBENO-TEHNOLOŠKI FAKULTET

Promovirani magistri
struke, nutricionisti i
prvostupnici inženjeri

2

ČEPINSKI KUD I. K. ADAMOVIĆ ČUVA BAŠTINU

Na Čepinskom čijalu Joza kupio Milki gusku

3

OBRTNICI I SAJMOVI

Sufinanciranje nastupa na proljetnim sajmovima