Osijek
ZRINKA GUGIĆ:

Ginekolozima u Norveškoj
nude deset puta veću plaću
Objavljeno 12. srpnja, 2016.
Hrvatski liječnici su prepoznati kao vrijedni i iznimno dobro obrazovani

Prema podatcima Hrvatske liječničke komore iz prve polovine ove godine, od ulaska Hrvatske u EU gotovo 1100 liječnika prikupilo je svu potrebnu dokumentaciju i zatražilo potvrde od Komore da napuste sustav. Dosad je to i učinio svaki treći od njih, što je između 300 i 350 liječnika. Takav će se trend, čini se, i nastaviti, posebice s primamljivim ponudama koje za liječnike i dalje stižu iz europskih zemalja.

O trendovima i željama inozemnih poslodavaca, ali i hrvatskih liječnika popričali smo s mladom Osječankom Zrinkom Gugić, direktoricom tvrtke INCOR d.o.o. , koja je ekskluzivni zastupnik za Lireco AB i Personal International u Hrvatskoj. Naime, Zrinka Gugić prvotno je odlučila osnovati vlastitu tvrtku s primarnom djelatnosti zastupanja stranih tvrtki u Hrvatskoj, a trenutačno je ekskluzivni zastupnik dviju tvrtki koje se bave posredovanjem pri zapošljavanju hrvatskih liječnika u skandinavskim zemljama, kao i ostalim zemljama zapadne Europe.

Vrijedni i obrazovani

– Potražnja je za hrvatskim liječnicima sve veća, posebice zato što su prepoznati kao iznimno vrijedni i iznimno dobro obrazovani. Pojedine bolnice čak inzistiraju isključivo na hrvatskim liječnicima. S druge strane, i ponude koje se stavljaju pred liječnike su sve atraktivnije. Tako smo započeli i pilot-projekt suradnje s Norveškom, koja nije članica EU-a, ali ima najviši standard i liječnicima nudi fantastične uvjete rada. Trenutačno nude radno mjesto za dva ginekologa u Hammerfestu, najsjevernijem gradu Europe. Riječ je o bolnici koja ima Odjel ginekologije, a radni uvjeti omogućavaju da liječnik radi fleksibilno, pa primjerice može dva tjedna raditi tamo, pa dva tjedna biti u Hrvatskoj, ili tri mjeseca raditi pa tri mjeseca biti u Hrvatskoj, odnosno kako želi. Iako, ne vole da se govori o primanjima, jer ne žele da to bude glavni razlog za dolazak k njima, dovoljno je reći da je mjesečna plaća koju nude deset puta veća od mjesečne plaće liječnika u Hrvatskoj. To znači da si za dvije, tri godine možete zaraditi poprilične iznose, ponajprije zbog toga što je i život na krajnjem sjeveru puno povoljniji u smislu poreza, ali i ostalih davanja i cijena općenito.

Učenje jezika

Nakon potpisivanja ugovora o radu s norveškom bolnicom, pristupa se učenju norveškog jezika. Tečaj jezika provodi se u Hrvatskoj u trajanju od šest mjeseci i za to se vrijeme prima naknada za život, tzv. stipendija od norveške bolnice, priča Zrinka Gugić, inače mlada poduzetnica i pravnica, koja također, kao profesorica švedskog jezika, priprema medicinsko osoblje za odlazak u Švedsku. Ova Osječanka kaže i kako se trenutačno u Švedskoj također otvaraju nove bolnice i odjeli te prvi kadar koji im je prijeko potreban su specijalisti obiteljske medicine, a kasnije i svi ostali specijalisti te medicinsko osoblje.

- Raspisan je veliki broj natječaja za specijaliste obiteljske medicine, te smo mi dobili povjerenje od uprave popuniti ta radna mjesta svojim kandidatima. Moja je tvrtka INCOR d.o.o. postala i ekskluzivni zastupnik za njemačku firmu Personal International d.o.o., te se od sada svi zainteresirani doktori medicine, liječnici specijalisti, medicinsko osoblje, ali i ostali visokoobrazovani stručnjaci zainteresirani za zaposlenje u Njemačkoj, Austriji, Švicarskoj, Francuskoj i Belgiji također mogu javiti nama. Uvjet za rad u nekoj od navedenih zemalja je znanje njemačkog jezika za rad na njemačkom govornom području te znanje francuskog jezika za rad na francuskom govornom području. Mogu nam se javiti i svi oni koji su trenutačno u fazi učenja jezika kako bismo već sada počeli s procesom, dokumentacijom i pronalaženjem posla - poručuje Zrinka Gugić. V. Latinović

NORVEŠKA, ŠVEDSKA, DANSKA, NJEMAČKA, FRANCUSKA, ŠVICARSKA...

Svi zainteresirani za Norvešku (ginekolozi), za Švedsku (specijalisti obiteljske medicine), ali i svi ostali liječnici, specijalisti i medicinsko osoblje zainteresirani za rad u bilo kojoj skandinavskoj državi (Švedskoj, Norveškoj ili Danskoj ), mogu se javiti na e-mail: zrinka@lireco.se. Svi zainteresirani liječnici, specijalisti, medicinsko osoblje, ali i ostali visokoobrazovani stručnjaci zainteresirani za zaposlenje u Njemačkoj, Austriji, Švicarskoj, Francuskoj i Belgiji mogu se javiti na: z.gugic@personal-international.eu

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike