Sport
PROŠLI TRIJUMFALNOM KAPIJOM

PORTUGOOOL!
Objavljeno 10. srpnja, 2016.
EDER U 109. ZA PRVI TRIJUMF PORTUGALA NA EP-u

Portugal je prvi puta u povijesti postao prvak Europe svladavši u finalu domaćina Francusku s 1:0 nakon produžetaka. Jedini pogodak, vrijedan naslova, u 109. minuti postigao je Eder, donijevši tako svojoj reprezentaciji krunu u drugom finalu, dok su “tricolori” ostali bez željenog trećeg naslova, drugog kao domaćin.

Ozljeda Ronalda

Žustro su Francuzi krenuli od samog početka finala, često u startu prekidajući pokušaje Portugalaca i uzimajući im loptu i na njihovoj polovini terena. No, prvi je pokušaj ipak imao “selecao”, nakon odlične duge lopte Cedrija u 4. minuti prema Naniju, koji je pobjegao Koscielnyom, ali je potom pucao preko grede. Nakon novog pritiska “tricolora” i duge akcije Matuidi je glavom uposlio Griezmanna, ali je prvi strijelac Eura u izglednoj situaciji pucao pokraj gola. Nedugo potom dogodio se trenutak koji je bitno usmjerio finale. Payet je oštro na sredini terena ušao u Ronalda, žestoko ga opalivši po lijevom koljenu, sudac Clattenburg nije odsvirao ni prekršaj, iako je to bilo i za žuti karton. Nakon ukazane pomoći Ronaldo je nastavio susret, no primjetno je bilo da je ozlijeđen. Vidljivo je šepao, a u 17. je minuti uz suze zalegao na travnjak i već tada je bilo jasno kako će teško moći završiti susret. Najcrnja prognoza za Portugal se i ostvarila u 25. minuti, kada je Ronaldo uz suze, ali i pljesak cijelog Stade de Francea, na nosilima iznesen s terena. Dotad su “tricolori” već stvorili dvije vrlo izgledne prilike, a samo zbog raspoloženog Ruija Patricija rezultat se nije mijenjao. Prvo je nakon nove ukradene lopte Francuza Payet ubacio na Griezmanna, koji je glavom s 12 - 13 metara pucao u gornji lijevi kut, ali je “jedinica” Portugala sjajnom paradom loptu ispod grede izbio u korner, nakon kojeg je Giroud pucao ravno u vratara. U 22. odlično je kroz sredinu prošao Sissoko i pucao, no Rui Patricio još je jednom bio uspješniji te odbio u novi korner. Još je bolju priliku veznjak “tricolora” imao u 34. minuti, kada ga je slijeva uposlio Payet, a Sissoko se lijepo oslobodio Silve te pucao, no ponovno je Rui Patricio obranio. Teško je Portugal dolazio do prilike za zaprijetiti Llorisu, mogao je iz prekida u 39. kada je nakon kornera Fonte glavom pucao preko grede.

Portugalski način

U nastavku se na ozbiljniju prijetnju prema vratima trebalo čekati do 58. minuti kada je Griezmann slijeva prizemno pucao, no ravno u portugalskog vratara. Prvi topnik Eura osam minuta kasnije promašio je najbolju priliku finala, Coman je ubacio slijeva, a Griezmann glavom s pet metara loptu umjesto u mrežu poslao preko grede. Coman je definitivno donio “tricolorima” potreban impuls s klupe jer je u 75. minuti namjestio novu veliku priliku svojim napadačima. Pronašao je u šesnaestercu Girouda, koji je iskosa slijeva pucao, ali je Rui Patricio još jednom odlično reagirao i sačuvao svoju mrežu nedirnutom. Umalo je Portugal u 80. minuti stigao do vodstva, najprije je neugodan ubačaj Nanija Lloris izbio ispod grede, no samo do Quaresme koji je atraktivno škaricama pucao, no francuski je kapetan još jednom bio siguran. Uzvratio je na suprotnoj strani Sissoko, silovito pucavši s 25 metara, ali je Rui Patricio obranio i njegov udarac. No, vratar Portugala ostao je nemoćan u 2. minuti nadoknade kada je Gignac “okrenuo” Pepea i s peterca slijeva pucao, no ovaj je puta vratnica spasila Portugalce i finale odvela u produžetke, prvi puta nakon 2000. U njima je Eder umalo zabio u 104. minuti nakon kornera Quaresme zdesna, no njegov udarac glavom Lloris je uz male probleme ipak obranio. Još je bliže pogotku vrijednom naslova bio Guerreiro u 108. minuti kada je iz slobodnog udarca s 20 metara preko živog zida pogodio gredu. No, samo minutu poslije Portugal je ipak poveo, Eder je “opalio” s udaljenosti od preko 20 metara i precizno pogodio donji lijevi kut.

Goran ROGULJIĆ

SAINT-DENIS - Stade de France. Gledatelja: 80.000. Sudac: Mark Clattenburg (Engleska) 5,5. Strijelac:1:0 Eder (109) . Žuti kartoni: Cedric, J. Mario, Guerreiro, W. Carvalho, Rui Patricio (Portugal), Umtiti, Matuidi, Koscielny, Pogba (Francuska).

IGRAČ UTAKMICE: EDER (PORTUGAL)

Portugal

1(0,0)

Rui Patricio 7, Cedric 6, Pepe 7, Fonte 6, Guerreiro 6, W. Carvalho 6, Sanches 6 (od 78. Eder 7), Silva 6 (od 67. Moutinho 6), J. Mario 6,5, Nani 6, Ronaldo - (od 25. Quaresma 6).

Francuska

0(0,0)

Lloris 6, Sagna 6, Koscielny 6, Umtiti 6, Evra 6, Pogba 6, Matuidi 6, Sissoko 7 (od 110. Martial -), Griezmann 6, Payet 6 (od 58. Coman 7), Giroud 6 (od 78. Gignac 6).

PRVIJENAC

PORTUGAL JE DESETA MOMČAD S EURO NASLOVOM

Najčitanije iz rubrike