Novosti
NEZADOVOLJNI POLJOPRIVREDNICI

Pranjić: Ako ne dobijemo odgovore, krećemo u akciju
Objavljeno 9. srpnja, 2016.

Premda je Agencija za plaćanje u poljoprivredi nedavno izvijestila da su poticaji za prošlu godinu isplaćeni, poljoprivrednici tvrde drugačije.

- Dokumentacijom mogu potkrijepiti da sam za 50 posto poticaja zakinut na d.o.o.-u, a nešto manje na obrtu. Slično je i kod ostalih seljaka. Nazivaju me mali i mladi poljoprivrednici. Znajte da nitko ne vrišti od sreće. Svima nedostaje novac od poticaja i s tim se ne mogu pomiriti. Vrag je odnio šalu, rokovi su prošli i vrč nam se prelio - negoduje predsjednik udruge poljoprivrednika Baranjska brazda Petar Pranjić. Ističe kako je država seljacima ostala dužna približno milijardu kuna i pita se gdje je taj novac završio.

- Ako je osigurano 3,5 milijardi kuna, a isplaćeno je 40 posto manje, ne treba biti matematičar i izračunati za koliko smo zakinuti. Nikakva preraspodjela nije u pitanju - kritizira Pranjić, te dodaje kako, očito, nije dovoljno što će cijena pšenice sigurno biti mizerna, već im vladajući priređuju nova neugodna iznenađenja. Poput većine seljaka, podsjeća na zaduživanja za repromaterijal, gnojivo i sve ostalo što prati intenzivno bavljenje poljoprivredom, kao i na ovrhe prilikom minimalnog kašnjenja s plaćanjem, za što država nema obzira. Najvjerojatnije za utorak (12. srpnja), ako se u međuvremenu nešto ne dogodi, najavljuje sastanak s ministrom poljoprivrede u Zagrebu.

- Koordinator cijele akcije je kolega Dragutin Dukić iz Požeško-slavonske županije, od kojega očekujem točnu informaciju o datumu i vremenu sastanka. Od ministra želimo znati je li izjava iz Agencije konačna ili ne. Ako nam potvrdi da su poticaji isplaćeni, krećemo u akciju - ističe Pranjić. I.Getto

Možda ste propustili...