Regija
ODLAGALIŠTE NEOPASNOG OTPADA TEODOROVAC

Europski projekt sanacije vrijedan 6,6 mil. kuna
Objavljeno 9. srpnja, 2016.

Vezani članci

LOVAS

Sanacija odlagališta otpada

ĐURĐENOVAC - Zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode Mario Šiljeg i voditeljica Odjela za tehničku verifikaciju zaštite okoliša i prirode u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Nataša Dankić Slijepčević u nazočnosti načelnika općine Đurđenovac Hrvoja Topalovića, općinskih vijećnika, projektanta i izvođača radova, jučer su obišli radove na sanaciji zatvorenog odlagališta neopasnog otpada Teodorovac. Vrijednost projekta je 6,6 milijuna kuna, a financiran je iz Kohezijskog fonda Europske unije te sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Ministarstvo zaštite okoliša i prirode osiguralo je 85 posto sredstava potrebnih za sanaciju odlagališta otpada, a preostalih 15 posto Fond za zaštitu okoliša. Korisnik projekta je Općina Đurđenovac, a izvođač radova je tvrtka Eurco Vinkovci.

Realizacija spomenutog projekta pridonijet će očuvanju prirodnih vrijednosti te biološke i krajobrazne raznolikosti na području naselja Đurđenovac, istaknuto je između ostalog na konferenciji za javnost, a prije obilaska radilišta. Projekt će pridonijeti i ostvarenju ciljeva iz Strategije gospodarenja otpadom Republike Hrvatske, odnosno Plana gospodarenja otpadom u Republici Hrvatskoj, s obzirom na to da je jedan od ciljeva zatvaranje i sanacija svih postojećih odlagališta otpada.

- To je jedno od 12 odlagališta otpada u Hrvatskoj za koje je predviđeno oko 240 milijuna kuna iz EU fondova. Na jedinicama lokalne samouprave je da pripreme projektnu dokumentaciju te zatraže i dobiju sredstva, a sanaciju na svom terenu će izvršiti praktički bez ijedne kune iz svog proračuna. Općina Đurđenovac jedna je od predvodnica u provođenju projekta iz područja zaštite okoliša u cijeloj Slavoniji – izjavio je zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode Mario Šiljeg.

Voditeljica Odjela za za tehničku verifikaciju zaštite okoliša i prirode u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Nataša Dankić Slijepčević pohvalila je suradnju s Općinom Đurđenovac.

- Općina Đurđenovac je mala općina koja ambiciozno pristupa projektima. Fond s Općinom ima jako dobru suradnju koja je rezultirala ne samo ovom sanacijom odlagališta otpada nego i drugim projektima iz područja zaštite okoliša i energetske učinkovitosti, vrijednosti oko 3,3 milijuna kuna - istaknula je Dankić Slijepčević i dodala da će Fond za zaštitu okoliša zajedno s Ministarstvom zaštite okoliša i dalje maksimalno koristiti europska sredstva i time gradovima i općinama olakšati realizaciju značajnih projekata.

Načelnik općine Đurđenovac Hrvoje Topalović naglasio je kako se sanacija odlagališta otpada obavlja u cilju unaprjeđivanja kvalitete življenja u Đurđenovcu, unaprjeđenja zdravlja stanovnika i okoliša, a svakako i radi ispunjavanja zakonskih obveza prema kojima se do 2018. moraju zatvoriti sva neuređena odlagališta otpada. Snježana Fridl

Građani bez troškova

- Bitno je istaknuti da će se provedbom ovog projekta, koji građane neće ništa koštati, osigurati zdraviji život te ujedno izvršiti zakonska obveza. I sanaciju odlagališta otpada kao i projekt rekonstrukcije vodocrpilišta Đurđenovac, vrijedan 21 milijun kuna, ne bismo mogli završiti bez europskih sredstava. S obzirom na izvorni proračun Općine Đurđenovac, koji iznosi oko 6,5 milijuna kuna, jasno je da smo samo u ova dva projekta višestruko premašili proračun - rekao je Topalović.

Za 12 deponija u RH predviđeno je 240 milijuna kuna iz EU fondova

Možda ste propustili...

“LJEŠNJOMEDSKA RAPSODIJA MOGA KRAJA” - RADIONICA U SLATINI

Gastrosuvenir od meda, lješnjaka i čokolade

Najčitanije iz rubrike