Učionica
NOVA INICIJATIVA UPRAVE SVEUČILIŠTA U OSIJEKU U CILJU POTICANJA IZVRSNOSTI

Novi izvrsni radovi znanstvenika Sveučilišta u Osijeku u svjetskim bazama podataka WoS i Scopus
Objavljeno 8. srpnja, 2016.
Čak 23 znanstvena časopisa Sveučilišta u Osijeku bori se za što bolju poziciju u svjetskim bazama

U cilju poticanja izvrsnosti na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku posebno se namjeravaju istaknuti novi izvrsni radovi istraživača Sveučilišta u Osijeku, a koji su objavljeni ili prihvaćeni za objavljivanje u visoko rangiranim znanstvenim časopisima.

S tim ciljem na novoj internetskoj stranici Sveučilišta na adresi www.unios.hr u izborniku ISTRAŽIVANJA otvorit će se stranica NOVI IZVRSNI RADOVI na kojoj će se kronološki navoditi spomenuti radovi.

Journal Citation Reports

Kao potpora ovim aktivnostima koristit će se upravo objavljen Journal Citation Reports (JCR) (Thomson Reuters), a koji obuhvaća 11962 znanstvena časopisa iz svih područja znanosti. Podatke za pojedinu godinu JCR obično objavljuje sredinom sljedeće godine.

Neki od podataka koje JCR donosi i koji omogućuju rangiranje uključenih časopisa su: ukupan broj citata (Total Cites); faktor odjeka (Journal Impact Factor); faktor odjeka bez samocitata (Journal Impact Factor without Journal Self Cites); poluvijek citiranosti (Journal Cited Half-Life) i faktor brzine citiranja (Journal Immediacy Indeks).

l ukupan broj citata (Total Cites) pokazuje koliko je puta neki časopis citiran od strane svih drugih časopisa iz baze u godini na koju se JCR odnosi, bez obzira na to kada su članci objavljeni.

l faktor odjeka (Journal Impact Factor) mjeri učestalost kojom je prosječan članak objavljen u nekom časopisu citiran u određenom razdoblju. Faktor odjeka definira se za razdoblje od dvije godine, iako se neki put koristi i Petogodišnji faktor odjeka. Primjerice, faktor odjeka nekog časopisa iz JCR baze za 2015. godinu definira se kao omjer broja citata koje su u 2015. godini dobili svi radovi objavljeni u tom časopisu 2013. i 2014. godine u odnosu na broj radova objavljenih u tom časopisu u 2013. i 2014. godini. Pri tome uzimaju se samo citati iz časopisa JCR baze. Dok u brojnik ulaze svi radovi, dakle i prilozi poput uvodnika, pisama, novosti, sažetaka s konferencija, u nazivnik ulaze samo izvorni znanstveni članci, pregledni radovi, kratka priopćenja i cjeloviti radovi s konferencija. Tu može doći do manipulacije od strane uredništva i povećanja faktora odjeka uvrštavanjem velikog broja raznih priloga koji su zanimljivi za citiranje. Uredništvo Thomson Reutersa pazi na to i takve časopise isključuje.

l faktor odjeka bez samocitata (Journal Impact Factor without Journal Self Cites) jest faktor odjeka časopisa dobiven nakon što se od ukupnog broja citata oduzmu citati koji se odnose na članke koje je objavio taj isti časopis (tzv. samocitati).

l poluvijek citiranosti (Journal Cited Half-Life) predstavlja vrijeme poluživota citata časopisa, odnosno starost citiranih članaka. Časopis može biti citiran stotine tisuća puta u jednoj godini, no citirani članci će se mijenjati s vremenom. Neki će biti stari samo nekoliko mjeseci, dok neki mogu biti objavljeni prije nekoliko desetljeća. Vrijeme poluživota citata časopisa broji sve citate časopisa tijekom jedne kalendarske godine, te računa medijan datuma objave članka (polovina citiranih članaka objavljena je prije tog datuma, a druga polovina nakon tog datuma). Primjerice, za godinu 2012. vrijeme poluživota citata od pet godina znači da je polovina svih citiranih članaka objavljena prije 1. siječnja 2008., a druga polovina nakon tog datuma.

l faktor brzine citiranja (Journal Immediacy Indeks) predstavlja omjer broja citata u godini za članke objavljene u toj godini i broja objavljenih članaka u toj godini. On pokazuje koliko je puta prosječan članak objavljen u nekom časopisu, citiran te iste godine.

U tablici uz ovaj članak navodi se izvadak iz JCR-a koji se odnosi na hrvatske časopise indeksirane u WoS. Časopisi su rangirani prema Faktoru odjeka, a za svaki je navedeno znanstveno polje, izdavač, rang na svjetskoj listi, faktor odjeka i ukupan broj citata. Cjelokupni podaci mogu se pogledati na internetskoj stranici Thomson Reuters.

OSJEČKI časopisi

Na navedenom popisu mogu se uočiti i četiri časopisa koje izdaju sastavnice Sveučilišta u Osijeku (prema IF): Croatian Medical Journal, Tehnički vjesnik, Mathematical Communications i Croatian Operational Research Review. Podsjetimo da sastavnice Sveučilišta u Osijeku izdaju 23 časopisa, od kojih je njih pet indeksirano u drugoj važnoj bazi, SCOPUS, koju objavljuje izdavačka kuća Elsevier (abecedno): Croatian Medical Journal, Jezikoslovlje, Mathematical Communications, Poljoprivreda i Tehnički vjesnik.

(Rudolf Scitovski, Mirna Šušak Lukačević, Ana Kozić)

STEM područje

Na novoj stranici NOVI IZVRSNI RADOVI u tzv. STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) području kronološki će se navoditi novi izvrsni radovi znanstvenika Sveučilišta u Osijeku iz toga područja. To će biti radovi objavljeni ili prihvaćeni za objavljivanje u časopisima indeksiranim u Thomson Reutersovoj bazi Web of Science – Core Collection (WoSCC) u okviru Science Citation Index Expanded, a koji su prema izvješću o citiranosti JCR (Journal Citation Report) svrstani u prvi (Q1) ili drugi (Q2) kvartil odgovarajućih predmetnih kategorija (Subject Category List). Za svaki rad navodit će se osnovni podaci, nazivi predmetnih kategorija i pozicija časopisa u njima. Primjerice, T.Balic, B.Markovic, J.Jazwinski, D.Matkovic-Calogovic, Synthesis and structural characterization of microporous N4O4-donor Schiff base macrocycle: Study of host-guest interactions and iodine sorption, Microporous and Mesoporous Materials, 226(2016), 53-60; CHEMISTRY, APPLIED Q1(10 of 71), CHEMISTRY, PHYSICAL Q2(45 of 144), MATERIALS SCIENCE, MULTIDISCIPLINARY Q1(55 of 271), NANOSCIENCE & NANOTECHNOLOGY Q2(31 of 83)

DH i UMJ područje

Na novoj stranici NOVI IZVRSNI RADOVI za Društveno-humanističko područje i Umjetničko područje kronološki će se navoditi novi izvrsni radovi znanstvenika Sveučilišta u Osijeku iz tih područja. To će biti radovi objavljeni ili prihvaćeni za objavljivanje u časopisima indeksiranim u WoSCC (u okviru Social Sciences Citation Index ili Arts & Humanities Citation Index) ili SCOPUS (u okviru Social Sciences and Humanities). Za svaki rad navodit će se osnovni podaci, nazivi predmetnih kategorija i pozicija časopisa u njima. Posebno treba spomenuti da neki fakulteti Sveučilišta u Osijeku (Građevinski fakultet, Ekonomski fakultet) već duže vrijeme posebno novčano nagrađuju ovakve radove.

Možda ste propustili...