Novosti
TUGA U SEMELJCIMA I BIZOVCU

Nesretna Katica preminula u
KBC-u Osijek nakon svog sina
Objavljeno 7. srpnja, 2016.
Bolesnica je imala tlak 230/120 mm/Hg i nije uzela terapiju

Tuga je obavila Semeljce, a na osobit način Ulicu braće Radić, ili kako je starosjedioci tog šokačkog sela zovu – Badnjaru, u koju se prije nekoliko mjeseci, udavši se za svog Žarka, iz Bizovca doselila vedra, nasmijana, puna života, Katica. Nažalost, njezin i život njezina djeteta, jer Katica je bila u visokom stupnju trudnoće, u 35. tjednu, iznenada se ugasio u utorak u KBC-u Osijek.

Teška trudnoća

I dok su se Semeljčani u četvrtak poslijepodne spremali put Bizovca, gdje je Katica trebala biti pokopana, kako nam rekoše susjedi, tik do svoje ranije preminule majke, nevoljko su govorili o nesreći koja je zadesila ovu obitelj.

- Znamo da je Katica imala problematičnu trudnoću, da je muku mučila s visokim tlakom, pa joj je često znalo biti loše, no ovakvo što nitko nije ni u najcrnjim mislima mogao slutiti. Nije ovdje bila dugo, u travnju su imali svatove, i to skromne, za užu obitelj i prijatelje, u svom dvorištu. Radovali su se djetetu, a evo vidite kakva je golema tuga sada zadesila njezina Žareta, ostao je i bez žene i bez djeteta - kroz suze progovara jedan od prvih susjeda ove obitelji.

Podsjetimo i da se Katičin suprug Žarko kao dijete s roditeljima doselio u Semeljce devedesetih godina iz Bosanske Posavine, nošen vihorom rata, sa sestrom i još jednim bratom. U tom pitomom slavonskom selu udomaćili su se, a njegova vrijedna majka poznata je u okolici po tome što je, kažu Semeljčani, prodavala rasadu i radovala se dolasku snahe u kuću.

- Žare je išao raditi sa zidarima, a u posljednje vrijeme više je bio kod kuće jer je pazio na svoju Katicu znajući da ima problema u trudnoći. Često je imala slabosti, više puta su završavali na hitnoj. Večer prije negoli je preminula također joj je pozlilo, pa su oko jedan sat u noći bili na hitnoj. Kako sam čuo, pregledali su je, ali je nisu zadržali u bolnici jer su nalazi bili u redu. Došla je kući, a onda se drugi dan prijepodne dogodila tragedija - priča susjed mlade obitelji.

Previsok tlak

- Ona i Žare stanovali su u istom dvorištu s njegovim ocem i majkom, a Katica je navodno tog kobnog jutra krenula do svekra i svekrve. Odjednom se srušila i pala na travu, ostatak priče znate - kaže nam susjed dodavši kako je sada teško bilo koga okrivljavati.

Iako se govorilo kako je mlada žena preminula u kolima hitne pomoći, iz KBC-a Osijek su to demantirali te pojasnili pojedinosti vezane uz ovaj slučaj.

- Dana 5. srpnja u 11.35 sati u trudničku ambulantu Klinike za ginekologiju i opstetriciju KBC-a Osijek dovezena je kolima HMP-a bolesnica u nesvjesnom stanju u 35. tjednu trudnoće. Prema navodima liječnice HMP-a bolesnica je imala tlak 230/120 mm/Hg i nije uzela preporučenu antihipertenzivnu terapiju. Odmah se pristupilo hitnom carskom rezu, te je porođeno muško dijete bez vitalnih znakova, koje su pedijatri pokušali reanimirati. Majka je premještena u jedinicu intenzivnog liječenja, gdje je u poslijepodnevnim satima preminula. Nalazom obdukcije utvrđen je DIK (diseminirana intravaskularna koagulopatija) koji je doveo do obilnog krvarenja u cijelom organizmu. PHD nalaz će biti gotov za dva tjedna - navodi se u odgovoru na naš upit o ovom slučaju, koji potpisuje v. d. zamjenika ravnatelja KBC-a Osijek Vlatko Kopić.

Maja MUŠKIĆ
PREGLEDANA I POSLANA KUĆI

Kako se u komentarima na društvenim mrežama može vidjeti, čitatelji smatraju kako je mlada žena trebala biti hospitalizirana dan prije, kada je već zatražila pomoć u osječkom KBC-u jer se nije osjećala dobro, pa smo zatražili odgovor nadležnih i o tome. “Bolesnica je dan ranije bila na pregledu u trudničkoj ambulanti kada je nalaz CTG-a bio uredan, a vrijednosti krvnog tlaka nisu zahtijevale hospitalizaciju prema svim standardima liječničke struke. Iz svega navedenog dajemo na znanje da su svi postupci učinjeni prema strukovnim pravilima, no nažalost, ovakva hitna stanja koja mogu dovesti do smrtnog ishoda su opisana i poznata u medicinskoj praksi”, navodi se u odgovoru dr. Kopića.