Osijek
ZELENI ČETVRTAK

Uručeni certifikati za prodaju na seljačkim tržnicama
Objavljeno 8. srpnja, 2016.

Osječka je glavna tržnica jučer organizirala jedinstveni Zeleni četvrtak pa su tako, osim sočnih ekokupina, u fokusu bili certifikati koje su primila 84 OPG-a s područja Osječko-baranjske županije.

Naime, tržnicu je posjetio i gradonačelnik Ivan Vrkić, koji je s Antom Šimićem, direktorom Tržnica Osijek, uručio certifikate koji proizvođačima omogućavaju prodaju vlastitih poljoprivrednih proizvoda i prerađevina na certificiranim seljačkim tržnicama. Šimić je istaknuo zadovoljstvo što ti certifikati ponovno dolaze na osječku tržnicu.

- Povjerenstvo na čelu sa savjetnicom Juditom Gerber provelo je provjeru svih prijavljenih za certifikat te utvrdilo obrtnike koji zadovoljavaju uvjete. Stoga ovu akciju podržavaju i Savjetodavna služba Ministarstva poljoprivrede i Osječko-baranjska županija, ali prije svega Grad Osijek i Tržnice Osijek - rekao je Šimić.

U tom je tonu nastavio i gradonačelnik Vrkić, koji je tržnicu nazvao “trbuhom grada”, čiji su certificirani OPG-ovi jamstvo kvalitete i dodatni poziv kupcima.

- Nažalost, naša potrošačka moć nije takva da možemo birati samo ono što je zdravo i kvalitetno, nego ono što je najjeftinije. Upravo zato mi na svoj način pokušavamo pomoći našim proizvođačima i zadržati domaću proizvodnju na tržnicama - istaknuo je Vrkić. Dodao je kako se ulaganjem u domaću proizvodnju osigurava i zdrava budućnost.

Za kraj su Vrkić i Šimić istaknuli kako će kupci lako prepoznati certificirane štandove, jer će prodavači nositi žutu zaštitnu odjeću, a certifikati će im biti izloženi na lako vidljivim mjestima.

Marko MANDIĆ
PREPORUKA KUPINAMA

Zvijezda ovoga Zelenog četvrtka bila je kupina, koja je svojim okusom i nutritivnim vrijednostima izvrstan izbor za ljetni jelovnik. Ljiljana Olujić, iz udruge Ecorural Net, istaknula je kako su kupine zaslužile biti u glavnoj ulozi na osječkim tržnicama bar jednom godišnje, jer svojim vitaminima i antioksidativnim svojstvima nude prirodno rješenje za vrućine, ali i osnažuju imunitet.

- Kupina ne gubi svoja svojstva ni kad je zamrznuta, prema tome, treba iskoristiti ovo ljetno vrijeme i opskribiti se za cijelu godinu ovim ukusnim voćem - zaključila je Olujić.

Možda ste propustili...

NASTUPNI POSJET VELEPOSLANICE SLOVAČKE HANE KOVAČOVE

Želim povećati zanimanje za slovački jezik i kulturu

KONCERT TEEN ZBORA INSTITUTA POLIFONIJA

Pomozite im otputovati u Belgiju na natjecanje

Najčitanije iz rubrike