Sport
NA TRAGU 1984. I 1998.

Lagerbäck: Francuska nas je “učinila” lošom momčadi
Objavljeno 5. srpnja, 2016.
Griezmann, Giroud i Payet u borbi su za naslov najboljeg strijelca Europskog prvenstva

Francuska je vrlo efikasnim izdanjem u četvrtfinalu “riješila” Island te tako nastavila put prema željenom trećem naslovu europskog prvaka. Vjerojatno i lakše od očekivanog, jer “tricolori” su mjesto u polufinalu osigurali već nakon prvih 45 minuta u kojima su četiri puta tresli islandsku mrežu.

Bilo je to i najuvjerljivije izdanje Deschampsove momčadi, koja je za svoju izvedbu u tamošnjim medijima dobila same pohvale, pogotovo za prvo poluvrijeme, uz jednoglasnu ocjenu da je to bilo “gotovo savršeno”.

Gotovo savršenstvo

Zadovoljan je, naravno, bio i sam Deschamps, koji je tih 45 minuta ocijenio:

- Nije bilo lako sve iskoordinirati, ali u prvom smo poluvremenu napravili sve što smo trebali. Nakon toga smo malo popustili, a htio sam i sačuvati Girouda i Koscielnyog od kartona, jer bi doista bila glupost izgubiti ih za polufinale nakon ovakvog raspleta. Puno je dobrih stvari koje možemo izvući iz ovog susreta. Presretan sam zbog igrača, koji su zaslužili ovo, i zbog navijača, koji nam mjesecima daju podršku. Drago mi je da smo im ponudili nešto što će im donijeti osmijeh na lice - sretan je bio izbornik “tricolora”, koji se odmah osvrnuo i na polufinalnu prepreku, Njemačku.

- Njemačka je do sada pokazala da je najbolja momčad, bez dvojbe, čak i nakon što su imali nešto problema u pojedinim trenutcima protiv Italije. No, i mi smo u polufinalu, i dat ćemo sve od sebe protiv najbolje reprezentacije ne samo u Europi nego i svijetu.

Deschamps će za taj dvoboj na raspolaganju imati sve snage, jer su suspenziju odradili Rami i Kante, a ozlijeđenih i kartoniranih nema. Ono što ga posebno može veseliti je raspoloženi i raspucani ofenzivni dio momčadi, gdje su Griezmann (4), Giroud (3) i Payet (3) zabili ukupno već deset pogodaka na pet susreta. I dugo osporavani Giroud dočekao je pohvale ne samo medija, koji su mu uz Griezmanna dali najveću ocjenu, nego i navijača za prikazano u sat vremena protiv Islanda, tijekom kojih je zabio dva pogotka.

- Zabili smo pet pogodaka i zadovoljni smo, iako smo na kraju primili dva. Island se nije predavao, vrlo su odlučni i čestitao bih im na sjajnom Euru. Ne znam je li ovo moje najbolje izdanje u nacionalnom dresu, igrao sam dobro i prije, ali možda je najbolja igra na velikom natjecanju - rekao je napadač Francuske, koji u polufinalu očekuje mnogo neizvjesniji susret.

Oproštaj Lagerbäcka

- S Njemačkom će biti potpuno drukčiji dvoboj, oni su svjetski prvaci i često u polufinalima velikih natjecanja. Želimo uzvrat za četvrtfinalni poraz sa SP-a, dobili smo ih jesenas u prijateljskoj utakmici, no sada će biti drukčija igra.

Island nije uspio napraviti još jedan pothvat, dojam je da je i neočekivano brzo pao nakon samo 45 minuta, no ni visoki poraz neće smanjiti ono što je reprezentacija iz zemlje sa samo 332.00 stanovnika uspjela napraviti u svom debiju na velikoj sceni.

- Čestitam Francuskoj, fantastična su momčad koja nas je 'učinila' lošima, iako smo tome i sami pridonijeli. Ove četiri i pol godine bile su sjajne za mene, uživao sam u svakoj minuti, osim ovih prvih 45 minuta. Nismo to dobro odradili mentalno, ovo su utakmice iz kojih imate i morate naučiti. To nam je i podsjetnik da morate biti na najvišoj razini svaku sekundu susreta. Kada se osvrnemo na cijeli Euro, kao debitanti plasirati se u četvrtfinale je fantastično. No, tada smo pravili pogreške i bili prepasivni - rekao je Lagerbäck, koji napušta klupu Islanda i prepušta je svom dosadašnjem suradniku Hallgrimssonu.

Slično razmišljaju i islandski reprezentativci. Ističe se kako ih nitko nije očekivao ovako daleko na Euru, kako je ovo veliki uspjeh za njih te da s optimizmom mogu čekati i sljedeće kvalifikacije za SP u kojima će im suparnik biti Hrvatska.

Goran ROGULJIĆ

Pohvale

TRICOLORE HVALE FRANCUSKI MEDIJI

Najčitanije iz rubrike