Sport
PREMINUO JOSIP GAŠPARAC

Otišao otac osječkog skoka s motkom
Objavljeno 4. srpnja, 2016.

Još prije nekoliko dana, nakon što su njegovi novi, sasvim mladi učenici nanizali nekoliko sjajnih rezultata, atletski entuzijast Josip Gašparac hvalio je potencijal najnovije skupine skakača s motkom Slavonije Žito uspoređujući pojedince s danas već proslavljenim Ivanom Horvatom.

Veselio se, kako je to samo on znao, svakom i najmanjem pomaku, svakom centimetru “prema gore”, vjerujući da će pod njegovim nadzorom u Gradskom vrtu uskoro izrasti nasljednici državnog prvaka, rekordera i olimpijca kojem je popularni Gašo bio istinski atletski otac. A onda je jučer stigla tužna vijest da će Dino, Elija, Dario, Tomislav, Ivan i ostali do motkaških visina morati bez svog omiljenog učitelja koji je izdahnuo izgubivši bitku s posljedicama opake bolesti zbog koje je ne tako davno bio podvrgnut i složenoj operaciji u KBC-u Osijek.

Gašparac je rođen 1. listopada 1937. u Nedelišću, atletski zov doveo ga je 1965. u Osijek, gdje se prometnuo u trenera “kraljice sportova”, a radni vijek, kao magistar kinezioloških znanosti s atletskom specijalizacijom, proveo je prenoseći (od 1978. ) svoje bogato znanje studentima tjelesno-zdravstvene kulture na Sveučilištu u Osijeku. Ni nakon što je 1994. umirovljen, Gašparac nije mogao bez svoje prve sportske ljubavi i spremno se, prije petnaestak godina, odazvao pozivu iz AK-a Slavonija Žito gdje se s neopisivim entuzijazmom posvetio selektiranju i školovanju dječaka i djevojčica spremnih treniranja najsloženije atletske discipline. Iz njegova inkubatora, već dugo se Osječani time ponose, niknuo je i danas najsjajniji dragulj osječke atletike, državni rekorder, prvak i olimpijac Ivan Horvat. Tih, skroman i jednostavan, s ponosom u očima, uz ostale nagrade, primao je Gašo dvaput uzastopce, 2010. i 2011., naziv najboljeg trenera Osijeka u tradicionalnoj akciji “Sportaš godine”. Nije ga zaustavila ni Horvatova odluka o drugom, mlađem treneru, pa je posljednjih godina s neslomljivom voljom odgajao “neke nove klince”, da bi, u trenutku nenadana odlaska u vječna prostranstva, svom klubu ostavio čak - 18 talentiranih skakač(ic)a! Kojima je, eto, sudbina zauvijek odnijela čovjeka koji im je s neograničenom ljubavlju usađivao ljubav prema “kraljici sportova”. I čiju smrt osječki atletski entuzijasti bez ustručavanja uspoređuju s onom također Ivana Ivančića, opisujući odlazak tog tandema trenerskih legendi kao – nenadoknadivo!

Pokop Josipa Gašparca bit će, najvjerojatnije, sutra (u utorak) kad će, ipak, najveću bol osjećati njegovi najmiliji, supruga Vita i sin Josip ml. sa suprugom.

Dragutin KERŽE
Najčitanije iz rubrike