Regija
RADOVI

Nova fontana promijenit će vizuru strogog centra grada
Objavljeno 4. srpnja, 2016.

SLATINA

Poznata slatinska fontana na središnjemu gradskom trgu broji svoje posljednje dane. Ljudi i strojevi uklanjaju dio po dio armiranobetonske konstrukcije koja je više od 20 godina bila ukras, a s vremenom je postala i simbol grada, pa je svoje mjesto našla i na slatinskim suvenirima.

Premda fontana posljednje dvije godine nije u funkciji, građani različito komentiraju njezino uklanjanje i radove na preuređenju trga i gradnji ove fontane. Doznajemo da fontana koja se sada ruši nikad nije dovršena da bi poprimila još atraktivniji izgled i funkciju kako je to zamišljeno. I dok jedni smatraju da je bilo i vrijeme da se počne nešto raditi na uređenju grada, drugi su uvjereni da zbog opće krize baš sada nije vrijeme za velike i skupe zahvate koji građanima ne donose ništa osim, možda, drukčije vizure dijela grada.

– Ako u mojoj kući nešto s vodom nije u redu, popravit ću kvar, a neću rušiti kuću - jedan je od komentara. Mnogi su građani i sentimentalno vezani uz tu građevinu, jer ona je na određeni način dio njihova djetinjstva ili mladosti.

– Prema predstavljenom projektu, nova fontana samo je skup mlaznica postavljenih u krug i neće predstavljati nikakvu atrakciju ni gradsku posebnost, a Grad će utrošiti više od milijun kuna - također je jedan od komentara koje smo čuli. Ipak, valja pričekati završetak radova i novi izgled trga da bi se donio pravi zaključak, jer nova fontana donijet će i novu vizuru središta grada. Osim toga, prilikom svake izmjene potrebno je određeno vrijeme prilagođavanja i prihvaćanja, pa će tako zasigurno biti i s novim izgledom trga.

U slatinskoj gradskoj upravi kažu da dosadašnja fontana u protekle dvije godine nije bila u funkciji zbog dotrajalosti crpki u njezinu hidrosustavu, a nova fontana imat će crpke izvan fontane, u posebnoj strojarnici, s ugrađenim sustavima za omekšavanje i dezinfekciju vode. U prvoj fazi rekonstrukcije trga do 15. kolovoza bit će promijenjen dosadašnji sustav fontane i opločen pješački trg oko nje, a radovi će stajati približno 800.000 kuna bez PDV-a.P.Žarković

Fotografije (Snimio Petar Žarković):

300616fontana1/4

Dosadašnja fontana u protekle dvije godine nije bila u funkciji zbog dotrajalosti crpki

Možda ste propustili...

U UTORAK OD 16 DO 18 SATI

Darivanje krvi u OŠ Petrijevci

ROBERT JANOVIĆ PONUDIO TRAŽENU USLUGU

Ostao bez posla pa imanje preuredio u - Salaš za pse

PROLJETNI TRENING “AKTIVNE HRVATSKE”

Beli Manastir vježbat će s Asjom Petersen

Najčitanije iz rubrike