Zdravlje
LJEKOVITO BILJE: THEOBROMA CACAO L.

Kakaovac - Hrana bogova
Objavljeno 4. srpnja, 2016.

Domovina kakaovca su tropski predjeli Južne Amerike odkud se širi prema Meksiku, kao i otoci u Meksičkom zaljevu. Narodi stare civilizacije, kao što su Maje, prvi su kultivirali kakaovac. Kralj Asteka Montezuma II. (1480. - 1520.), poklonio je plantažu kakaovca osvajačima kao znak mira.

Sjemenke kakaovca bile su sredstvo plaćanja. U 16. stoljeću kakaovac dolazi u Španjolsku gdje se prerađuje u kakao, te se širi Europom. Njegovo ime “Theobroma cacao” znači “hrana bogova”, a dobiva ga po švedskom botaničaru Linneu. U Europu dolazi početkom 15. stoljeća pod nazivom “lješnjaci čudnog izgleda”, koje donosi Christopher Columbo.

Kakaovac je trajna biljka visine sedam do dvadeset metara s kožastim produženo jajastim listovima. Crveni cvjetovi izbijaju iz kore stabla, stabljike, ili iz pazušca listova u čupercima. Plod je boba u razvoju smeđe do žute boje, a kad sazri crvene boje, veličine 25 centimetara dužine i 10 centimetara širine. U plodu se nalaze sjemenke slične grahu, smještene u više redova.

Pretežno se uzgaja plantažno, a u prirodi najviše raste na području rijeke Amazone. Sakuplja se sjeme kakaovca, koje se obrađuje sušenjem ili prženjem (vrenje) i tako obrađene postaju slatke i tamnocrvene boje te se mljevenjem sjemenki dobiva prah kojeg nazivamo kakao.

Usrećuje i tješi

Ljekoviti sadržaj: u 100 g sjemenki ima 456 kal, 3,6 g vode, 12 g proteina, 46,3 g masnoća - oleinska, palmitinska, stearinska, 34,7 g ugljikohidrata, vitamina E, kalija 106 mg, fosfora 537 mg, željeza 3,6 mg, magnezija, kalcija, cinka, kroma, mangana, bakra, theobromina (neuro-stimulans koji opušta mišiće plućnih krila), triptofana (mozak ga koristi pri proizvodnji neurotransmitera serotonina) itd.

Na studiju klasične homeopatije potvrdio sam da su velike promjene u ishrani potrebne svakom čovjeku kako bi izbjegao štetno djelovanje stalnih navika u ishrani. Kakaovac je danas najvrednija namirnica s više od 300 različitih sastojaka, te ju s pravom nazivaju superhranom.

Zapadna pučka medicina kakaovac rabi kao: antiseptik, abortiv, antioksidans, antibiotik, diuretik, emenagog, kozmetik, stimulant, vermifug, za liječenje: akni, alergije, alopecije, bolesti srca, depresivnog kašlja, groznice, impotencije, kožnih bolesti, malarije, nefritisa, očiju, opeklina, rana, reumatizma, ujeda zmije, kao i za podizanje snage, te za prevenciju općenito, za jače izlučivanje mokraće, kozmetiku, za odstranjivanje parazita i nametnika u crijevima, itd.

Ulje kakaovca koje se dobiva iz sjemenki prirodno je sredstvo kojim se koriste u liječenju kožnih bolesti, jer je poznato da je topivo, kao i maslac na temperaturi tijela čovjeka.

Kozmetička vrijednost

Kakao maslac najpoznatiji je u prehrani, ali i u kozmetici. Velika nutritivna vrijednost (superhrana) kao potpuno prirodnog proizvoda od velikog je značaja za cijeli organizam, te se preporuča kao ljekovita namirnica kod kašlja, povišenog kolesterola, alopecije, hemoroida, oslabjelog organizma, itd. U kozmetici se rabi kao emolient - omekšava suhu kožu, te se rabi u liječenju oštećene i suhe kože, protiv bora (oko očiju, usana, na čelu). Koristi se i u liječenju opeklina, ispucale kože i usnica, svraba kože, strija, hemoroida i općenito, pomaže u sprječavanju starenja kože. Kakao prašak pripremamo s mlijekom ili prema želji, u količini koja nam najviše odgovara. Sirova sjemenka danas se rabi u prehrani sirovom hranom, posebno u pripremi slatkih delicija. Zbog svoje velike nutritivne vrijednosti nezaobilazna je namirnica u toj vrsti prehrane.

Danas se kakaovac, odnosno kakao, koristi u liječenju kao jak antioksidans, jer otklanja štetna djelovanja slobodnih radikala, te predstavlja dobru prevenciju.

Ljekovito djelovanje

Znanost potvrđuje da su sastojci kao što su teobromin i teofilin, protuastmatični spojevi koji zaustavljaju grč bronha (bronho-spazam, djeluju opuštajuće na CNS (depresija, napetosti, uzbuđenja, zabrinutosti, itd.). Kakao ima anti HIV svojstva, djeluje antikarcinogeno, dobro djeluje na srce (kod uznemirenog srca, za okrijepu), uravnotežuje visoki tlak, stimulira rad bubrega i jače izlučivanje mokraće, uravnotežuje šećer i masnoće u krvi, pomaže kod alopecije, ublažava reumatizam, liječi bolesti kože - opekline, ugrize ili ubode otrovnih životinja i kukaca, te razne rane.

Zanimljivost

Kakaovac je danas najvrednija namirnica s više od 300 različitih sastojaka, te ju s pravom nazivaju superhranom.

UDJEL KAKAOVCA U KAKAO PRAHU

Bitan čimbenik u nutritivnoj vrijednosti kakao praha je udjel samog kakaovca. “Što je veći njegov dio, to je veća njegova antioksidativna vrijednost (bilo prema ORAC-u, TEAC-u ili nekoj drugoj metodi). Dakle, kakaovac je jedan od najboljih dostupnih antioksidanasa iz prehrane. Ako je dio kakaa manji, tada se nerijetko i zbog okusa i zbog cijene dodaju dodaci poput šećera, koji tada narušavaju hranjivu vrijednost namirnice”, pojašnjava nutricionist Nenad Bratković.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike