Zdravlje
SVJETSKI DAN JOGE

Otkrijmo i upoznajmo
svoj puni potencijal
Objavljeno 4. srpnja, 2016.

Joga je znanost o životu i nama samima. Ne čine ju samo fizičke vježbe (asane) – ona je puno širi koncept od toga. To je način života, filozofija, odnos prema nama samima, način na koji se odnosimo prema životu općenito.

Iako su fizičke vježbe koje radimo na satovima važne, puno je važnije ono što nas joga uči, ono što naučimo iz nje i prenesemo u svoju svakodnevnicu i život.

Prije 5000 godina drevni jogiji prepoznali su njezinu važnost za tjelesno i duševno zdravlje. I danas ona živi, u obliku različitih stilova – hatha, ashtanga, kundalini, vinyasa i mnoge druge vrste.

Prigodom 2. Međunarodnog dana joge, koji se obilježavao 21. lipnja 2016. odlučili smo se malo opširnije raspisati o jogi, predstaviti ju i prenijeti poruku koju ona nosi.

Iako je kroz jedan članak teško objasniti bit joge, potrudili smo se da vam bar ukratko napišemo na koji način joga utječe na naše tjelesno i duševno zdravlje. Osvrnut ćemo se na hatha jogu koja je u našem Centru najzastupljenija.

Na svakom satu hatha joge vježbamo svoje tijelo i svoj duh. Stalno vraćamo svijest na promatrača, na promatranje naših fizičkih i emocionalnih senzacija, na dah. Na ovaj način vraćamo svoju svijest u sadašnji trenutak. Svaki sat joge sastoji se od uvodne vježbe opuštanja i osvještavanja tijela gdje kroz svoju pažnju i prisutnost dajemo počast našem tijelu i našem unutarnjem biću. Zatim slijedi izvođenje fizičkih vježbi (asana), a između svake asane opuštamo se i osvještavamo tijelo i dah. Pripremajući tijelo fizički i vraćajući se stalno u sadašnji trenutak kroz dah i promatranje, svaki sat joge okrunjen je meditacijom koja je zapravo njezina kruna. Sve asane imaju svrhu pripremiti naše tijelo i našu psihu za položaj za meditaciju u kojemu se nastojimo povezati sa samima sobom - s našim unutarnjim bićem. Na ovaj način joga nam omogućuje da otkrijemo i upoznamo svoj puni potencijal koji svi imamo kao ljudska bića. Da budemo cjeloviti – i fizički i mentalno.

Uz postojeće stilove joge koje imamo u Centru (hatha joga, power joga, pilates joga), novost našeg centra je i prostorno proširenje od jeseni ove godine u Tvrđu, gdje otvaramo zasebnu joga dvoranu (Fakultetska ulica 4 u Tvrđi). Na jednom mjestu zastupit ćemo različite stilove prilagođene različitim skupinama: joga za djecu, joga za osobe starije životne dobi, joga za kralježnicu, vinyasa joga. Nova joga dvorana u Tvrđi rezultat je naše dugogodišnje ljubavi i njegovanja tradicije prema jogi, po čemu je naš centar i poznat. Svi ste dobrodošli neovisno o dobi, spolu, fizičkoj spremnosti, fleksibilnosti i iskustvu. Za dodatne informacije možete se obratiti Martini Slivonji na 091 1701 900.

Nikolina Vrban, licencirana instruktorica joge

Na svakom satu hatha joge vježbamo svoje tijelo i svoj duh

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike