Regija
NISU USPJELI U ROKU PROVESTI JAVNU NABAVU

Fond uskratio odobreni novac
za gradnju općinske zgrade
Objavljeno 2. srpnja, 2016.

BABINA GREDA

Postupak provođenja javne nabave, koji općinski načelnik Josip Krnić smatra nakaradnim i na koji već duže vrijeme upozorava i traži izmjenu zakona, ponovno se obio o glavu Babogredcima. Prvi put u slučaju gradnje školske sportske dvorane, kada je Ministarstvo obrazovanja odabralo najjeftiniju ponudu i izabralo lošeg izvođača radova koji je cijeli projekt doveo u pitanje, a najnoviji je slučaj gradnja nove općinske zgrade u središtu Babine Grede. Naime, krajem prošle godine Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost donio je odluku o neposrednom sudjelovanju u sufinanciranju projekta održive gradnje “Izgradnja zgrade Općine Babina Greda”. Odobrena je pomoć u iznosu od 1,9 milijuna kuna. Preostala sredstava osigurala je Općina iz svoga proračuna, zahvaljujući bioelektrani u poduzetničkoj zoni. Financijska konstrukcija bila je zatvorena i tada se dogodilo ono čega su se u Općini i pribojavali. Uvjetovani rok u kojem trebaju provesti postupak javne nabave prije potpisivanja ugovora Babogredci nisu uspjeli ispoštovati i Fond im je uskratio odobrena sredstva.

- Fond nam je otkazao sufinanciranje zato što do 31. ožujka nismo proveli javnu nabavu ni dostavili potrebnu dokumentaciju. Rok nam je bio prekratak i jednostavno nismo bili u mogućnosti do kraja provesti cijeli postupak. Samo je rok za dostavu ponuda 45 dana, zatim slijedi odabir ponuda, a potom dostava dodatnih potvrda i garancija koje se moraju priložiti. Nakon odabira izvođača slijedi žalbeni rok od 15 dana, pa razmatranje žalbi i ponovno otvaranje svih ponuda - to je jednostavno procedura koja se prema sadašnjem zakonu ne može odraditi u roku manjem od 90 dana. Nama je u prosincu određen rok u kojem moramo provesti postupak i jednostavno ga, uz sav trud i golemu volju, nismo uspjeli ispoštovati - kaže Krnić. Dodaje da je Općina vlastitim sredstvima počela gradnju zgrade, a ima osiguranih oko 1,8 milijuna kuna. Posao je dodijeljen građevinskoj tvrtki Zuber iz Osijeka.

- U javnoj nabavi postignuta je cijena od 2.550.000 kuna, plus PDV. Podići ćemo zgradu do krova i odraditi onaj dio koji pripada Općini, a potom vidjeti što i kako dalje. Ponovno ćemo se javiti na natječaj Fonda i sve ovisi o tome hoće li prihvatiti daljnje financiranje ovog projekta ili ne. Ako odbije, onda sve pada na Općinu, pa ćemo zgradu graditi u etapama. Temelji su napravljeni, idemo dalje, radit ćemo prema projektu pa ćemo vidjeti - kaže Krnić.

Nova upravna zgrada Općine, površine oko 280 četvornih metara, gradi se na lokaciji bivše mljekare u središtu sela. Uz uredske prostorije, imat će i dva poslovna prostora koja će Općina moći iznajmiti mladim poduzetnicima za start-up tvrtke. A u dogledno vrijeme Babogredci namjeravaju osnovati i agenciju za razvoj.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
Energetski razred A+

Prema projektu zgrada će biti A+ energetskog razreda, takozvana pasivna kuća, prva javna zgrada takve vrste u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Imat će fotonaponske panele na zelenom krovištu, dizalice topline, izolaciju, najmanji utrošak grijanja, proizvodit će električnu energiju sama za sebe, a višak će isporučivati u energetski sustav. Za određeni broj godina ona bi sama sebe trebala isplatiti, zaključuje Krnić.

U sadašnjoj zgradi muzej

Inače, sadašnja zgrada Općine sagrađena je još davne 1800. godine i pod zaštitom je. Ondje bi, prema planu, trebao zaživjeti Općinski zavičajni muzej, gdje će biti izložena djela lokalnih slikara, ali rukotvorine, narodne nošnje… i na taj način pridonijeti bogatoj kulturnoj ponudi Babine Grede.

planovi

BABOGREDCI ĆE OSNOVATI I AGENCIJU ZA RAZVOJ

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike