Sport
JEDANAESTERCI ODLUČIVALI

Portugal u polufinalu
Objavljeno 1. srpnja, 2016.

Reprezentacija Portugala igrati će u polufinalu Europskog prvenstva. Nakon što su u osmini finala svladali Hrvatsku, plasman među četiri najbolje reprezentacije ostvarili su boljim izvođenjem jedanaesteraca u susretu s Poljskom.

Prije početka dvoboja u Marseilleu sudionici na travnjaku i tribinama gromoglasnim su pljeskom odali počast poginulima na istanbulskom aerodromu. Time je ipak UEFA uoči utakmice promijenila stav da ne trebaju održati minutu šutnje jer reprezentacija na čijem se teritoriju dogodio napad više nije na Europskom prvenstvu!

Brzi golovi

Odmah u uvodu dogodio se pogodak. Sjajna akcija Poljske, koja je nakon 99 sekundi rezultirala pogotkom, što je bio drugi najbrži na prvenstvima. Naizgled neopasnu dugu loptu portugalski branič Cedric loše je procijenio. Ona ga je preskočila i na lijevoj strani ostavila puno praznog prostora za Grosickog. On je povratnom loptom sjajno uposlio Lewandowskog, koji je pogađa neobranjivo za 1:0. Bio je to prvi pogodak najboljeg poljskog strijelca i kapetana, koji je postio u prethodna četiri ogleda. Očekivano, Portugal je preuzeo inicijativu, ali konkretniji je ipak bio suparnik. Poljaci su koristili svaku pogrešku, izgubljenu loptu protivnika, pa su tako Milik i Lewandowski prijetili, ali ipak neprecizno. U 23. minuti slična akcija kao i kod pogotka, Grosicki je ponovo ostao sam na lijevoj strani. Ponovo se odlučio na asistenciju, ali odigrao je napamet i jedna filigranska akcija ostala je upropaštena. U 28. minuti Portugal je uputio prvi udarac u okvir Fabianskog, koji kroti pokušaj Ronalda. Kada se činilo da su Poljaci malo smirili ritam, stiglo je izjednačenje. Mlađahni Renato Sanches odigrao je na rubu kaznenog prostora dupli pas s Nanijem i potom sjajnim udarcem pogodio mrežu. Do kraja prvog dijela, više nije bilo ozbiljnijih prijetnji.

“Rulet”

Nastavak nije imao ubitačno otvaranje, očito je bilo da nijedna momčad neće krenuti u rizik, kako bi došla do vodstva. Ipak, Portugalci su bili bliže drugom pogotku. U 56. minuti Nani je uposlio Ronalda, koji je odlučio sam završiti akciju, bio je sebičan i vrlo neprecizan. Isti dvojac ubrzo je ponovo bio u prvom planu, Nanijevo proigravanje slijeva bilo je idealno, ali portugalska sedmica je promašila loptu! Desetak minuta poslije stigao je i dobar poljski pokušaj, proboj i ubačaj Jedrzejczyka pratio je Milik koji je pucao ometen od suparničkog braniča, a Patricio je bio na oprezu. U 79. minuti, nakon kornera, Fonte iz dobre pozicije šutira glavom, ali ravno u Fabianskog. U 85. minuti još jedna loša akcija(promašena lopta) Ronalda, koji nije uspio umiriti upotrebljivo ubacivanje na sedam metara od gola. Nakon toga, bilo je posve izvjesno da će 90 minuta završiti bez pobjednika i da slijede produžeci. Portugal je tako i petu utakmicu na turniru odigrao neodlučeno, a za obje reprezentacije ovo je bio drugo uzastopno igranje dodatnog vremena. U produžetcima nije bilo pogodaka pa se pristupilo izvođenju jedanaesteraca. Presudila je četvrta serija, u kojoj je udarac Blaszczykowskog obranio Rui Patricio, a čovjek odluke je kao i protiv Hrvatske bio Quaresma, koji je bio precizan kao i njegovi prethodnici. Portugal je prvi polufinalist EURA i u srijedu, 6. srpnja igrat će u Lyonu protiv boljeg iz ogleda Belgija – Wales.

Nino BENČINA
 

MARSEILLE - Stadion Velodrome. Gledatelja: 67.000. Sudac: Felix Brych (Njemačka) – 7. Strijelci: 1:0 Lewandowski (2), 1:1 Sanches (33). Jedanaesterci: 0:1 Ronaldo, 1:1 Lewandowski, 1:2 Sanches, 2:2 Milik, 2:3 Moutinho, 3:3 Glik, 3:4 Nani, Blaszczykowski – Patricio brani, 3:5 Quaresma. Žuti kartoni: Jedrzejczyk, Glik (Poljska), Silva, W. Carvalho (Portugal). Crvenih kartona nije bilo.

IGRAČ UTAKMICE: RUI PATRICIO (PORTUGAL)

POLJSKA

3(1,1)

: Fabianski 6, Piszczek 6,5, Glik 6,5, Pazdan 6, Jedrzejczyk 6,5, Krychoviak 6, Maczynski 6 (od 98. Jodlowiec), Blaszczykowski 6, Milik 6,5, Grosicki 6 (od 82. Kapustka), Lewandowski 7.

PORTUGAL

5(1,1)

Patricio 7, Cedric 6, Pepe 7, Fonte 6,5, Eliseu 6, W. Carvalho 6 (od 96. Danilo), Mario 6 (od 80. Quaresma), Sanches 6,5, Silva 6 (od 73. Moutinho 6), Nani 6,5, Ronaldo 6.

Najčitanije iz rubrike